Afbeelding

'Er wordt vaak gereageerd vanuit hypes'

Algemeen

DELFT - In de discussie omtrent de Breestraatperikelen en het afnemende gevoel van veiligheid van de Delftenaar hadden we twee personen nog niet aan het woord gelaten, Bram Stoop, fractievoorzitter Stadsbelangen Delft en Lieke van Rossum, fractievoorzitter SP.

Door Ruud Stift

Bram Stoop:
"Wij zijn niet voor het sluiten van coffeeshops, nu niet en op termijn niet. Kijk, het is gedogen of vrijgeven. Door het gedoogbeleid zijn deze incidenten, waar we bijna elke dag over lezen in de krant, ontstaan. Je moet rekenen dat 20% van de wietvoorraad naar de coffeeshops gaat. Het overgrote deel, 80%, is bestemd voor de export."

Hypes
"We kunnen onze ogen niet sluiten voor het probleem. Drugsgebruik is een geïntegreerd onderdeel van onze maatschappij. Op dit vlak wordt er vaak gereageerd vanuit hypes. Wij pleiten voor een grootschaliger aanpak, landelijk danwel Haaglandenbreed. De politiek zou zich in deze afzijdig moeten houden. De maatschappij is in die zin zodanig aan het veranderen, dat kun je als politiek gewoon niet bijbenen. Dit soort problematiek moet je aan de professionals, het OM en de politie, overlaten."

Burgerparticipatie
"Stadsbelangen Delft is blij met de aanpak van de burgemeester, maar wellicht moet ze een keer op pad met de collega's van Haaglanden om de kern van het probleem beter te kunnen duiden. Je ziet het nu aan die verwikkelingen omtrent de Haarlemse burgemeester. Het is mooi dat hij in de rug gesteund wordt door het publiek, maar het is eigenlijk van de gekke dat hij moet onderduiken. Wij pleiten voor meer cameratoezicht en meer burgerparticipatie en burgerinitiatief. Op het gebied van ontmoedigen van soft drugs ook de coffeeshophouders zelf hun verantwoordelijkheid laten nemen en ze hierbij betrekken."

Lieke van Rossum vindt het schietincident niet meteen een superpolitiek onderwerp.
"Volgens iedereen moet er wat gebeuren, maar de enige partijen die hierin echt iets kunnen betekenen, zijn het OM en de politie. De betrokken panden moeten als het even kan altijd zo gauw mogelijk weer open, omdat de bedreigingen anders zinvol blijken. Wij krijgen ook altijd alleen maar de persberichten onder ogen, we weten niet alles wat er speelt. Mensen voelen zich onveiliger. De SP is blij met verscherpt politietoezicht, maar hoe lang blijft dit nodig? Dat moet je ook niet elke dag willen. Het is op dit moment belangrijk om aanwezig te zijn, dat wel. Ook de inzet van camera's op specifiek risicovolle plekken is plausibel."

Veiligheid
"We zitten met Delft tussen Rotterdam en Den Haag in, de georganiseerde misdaad wil waarschijnlijk haar gebied uitbreiden. Heel gek dus dat er volgens de begroting niet meer geld naar veiligheid gaat. De gemeente heeft de neiging om pas bij een incident op haar achterste benen te staan. Per incident acteren, terwijl er mijns inziens meer geld naar onderzoek over de achterliggende toedracht zou moeten gaan. Let wel, de incidenten betreffen niet alleen coffeeshops. Ook andere winkels hebben hier mee te kampen. Blijft het feit dat het voor de helft crimineel en voor de andere helft legaal is. De SP pleit al langer voor legalisatie, maar dat is aan de Tweede Kamer."