Afbeelding

Woelige bijeenkomst in buurthuis De Wending

Algemeen

DELFT - Het inloopuur van de Belangenvereniging voor bewoners Olofsbuurt-Westerkwartier (BVOW) in buurthuis De Wending aan de Raamstraat werd deze week druk bezocht. Niet heel gek, als je bedenkt dat er twee heikele punten op de agenda stonden: de verkameringsproblematiek en het gescheiden vuil ophalen door Avalex.

Door Ruud Stift

Het werd een woelige avond. Voorzitter Martine Venema moest soms alle zeilen bijzetten om de vele sprekers in de juiste volgorde aan bod te laten komen. De overkoepelende sfeer in de zaal was er een van frustratie. Frustratie over de aanhoudende overlast van studenten in de wijk en frustratie over de knelpunten met betrekking tot het ophalen van afval. Een bloemlezing van wat sprekers te berde brachten ten aanzien van het eerste agendapunt.

Wijkagent Willem Molenaar opent de discussie. Hij constateert dat 'de verkamering in de wijk Hof van Delft' toeneemt. "Dat geeft veel overlast, vooral omdat de studenten niet blijken te beseffen dat de 'gewone burger' er een ander leefritme op nahoudt. Het is een hardnekkig probleem, temeer daar we kampen met een krappe bezetting. Toch is het belangrijk om te blijven melden. Er zijn al verschillende gesprekken geweest, maar alles verloopt nog niet geheel vlekkeloos. We hopen geleidelijk aan dichter bij elkaar te komen om de zaken op te kunnen lossen."

Protocol
Een bewoner vraagt: "Kan er niet vaker of meer gesurveilleerd worden door de politie?" Willem's antwoord: "Dat zou mooi zijn, maar we hebben 16 wijkagenten in deze stad en die krijgen allemaal dezelfde vraag voorgeschoteld." Een ander vraagt naar het protocol bij overlast. Volgens de wijkagent is DUWO al strenger aan het waarschuwen na feesten die uit de hand gelopen zijn, onder meer in de Jacoba van Beierenlaan. Iemand anders stelt dat met de huiseigenaren vanuit het corps zelf, ouders van studenten, niet te praten valt. "En dus heb ik in de Hugo de Grootstraat regelmatig last van gebonk op de ramen en belletje trekken midden in de nacht. Ik weet gewoon niet meer wat ik er mee aan moet." Molenaar:" We proberen de particuliere huisbazen in het overleg te betrekken, maar dat blijft een moeilijk verhaal."

Sanctioneren
Daar komt ook nog eens bij, dat studenten elkaar onderling de hand boven het hoofd houden, zo is de algemene perceptie. Want ze zijn vaak van dezelfde jonge leeftijd en willen elkaar niet laten vallen. De huisoudste is net zo 'oud' als de huisjongste en als die zich al niet aan de gemaakte afspraken houdt? "De gemeente Delft zou bewoners middelen moeten aanreiken om dingen te regelen en eventueel te kunnen sanctioneren. De huisvesting van de studenten is over het algemeen niet het probleem, de overlast wel. "Wellicht is het een idee om de eigenaren van studentenhuizen die overlast veroorzaken in kaart te brengen om deze tot een soort 'three strikes you're out' te dwingen?" Wijkagent Willem: "Studenten moeten zich realiseren dat ze in een woonwijk wonen en ze moeten de gemaakte afspraken nakomen. Dat is gewoon een kwestie van opvoeding."
Een spreker die zelf nog maar net het studentenleven vaarwel heeft gezegd, vraagt zich af waar studenten zich anders moeten vestigen.
"Er is te weinig studentenhuisvesting. Een studentenstad als Delft zou toch een veel grotere campus moeten hebben? Wij als bewoners hebben helaas geen stem om studenten te herlokaliseren, dat is een klusje waar de gemeente verantwoordelijk voor is."

Wetboek
Een andere uiterste is om bij overlast met het wetboek in de hand naar de rechter te stappen.
"Helaas draai je bij dit soort privaatrechtelijke geschillen wel zelf voor de kosten op. Met een beetje pech kan dat aardig oplopen."
Harry van Adrichem, penningmeester van de BVOW: "Misschien moet de gemeente dan maar stringente maatregelen toepassen, zoals in Leiden is gebeurd. Daar hebben ze een volledige stop op verkamering ingevoerd."

Maas in de wet
Een andere spreker oppert het tekort aan starters- en gezinswoningen in de wijk.
"Veel panden, boven de grens van 265.000 euro, worden door ouders van studenten gekocht. Zoonlief gaat er wonen, maar die nodigt twee studentenvrienden uit om bij hem te komen wonen. Hup, weer een verkapte manier van verkamering, een mini-studentenhuis. Dat is toch een maas in de wet?"
Met als laatste trieste constatering dat de wijk verpaupert omdat de studenten de 'boel overnemen', hamert voorzitter Martine de discussie af.