De afgelopen dagen was er veel politieactiviteit in de Breestraat (foto: Koos Bommelé)
De afgelopen dagen was er veel politieactiviteit in de Breestraat (foto: Koos Bommelé) Foto: KOOS BOMMELE

Wildwesttaferelen in Delft houden aan

Algemeen

Hoe veilig voelt de Delftenaar zich nog?

DELFT - De binnenstad van Delft wordt overspoeld door een golf van geweld. Na de laatste eruptie viel zelfs een dode te betreuren. Hoe kan het geweld een halt toegeroepen worden? Voelt de Delftenaar zich nog wel veilig?

Door Ruud Stift

We vroegen fractievoorzitters en gemeenteraadsleden naar hun mening inzake de aanpak. Ondernemers en burgers vroegen we of ze zich nog veilig voelen in Delft.

Jan Peter de Wit, Onafhankelijk Delft:
"Coffeeshops sluiten? Niks daarvan! Wij hebben geen slappe knieën en wijken niet voor het geweld van afpersers. De vijf coffeeshops in Delft moeten juist beschermd worden. Burgemeester Marja van Bijsterveldt pakt het kordaat aan. Wij staan achter haar harde optreden tegen deze criminelen. Ze luistert naar onze inbreng dat sluiten van coffeeshops geen zin heeft. Dan zou ze precies doen wat deze afpersers willen en een verlengstuk van deze boeven worden. Ook informeert de burgemeester de stad en omwonenden direct en ze gaat het gesprek aan. De verdere aanpak? We willen veel meer permanent cameratoezicht in de binnenstad. We zijn daarnaast -net als de burgemeester- voor het legaliseren van wietteelt. Wij verwachten dat Delft zich bij het Rijk meldt om hier een proef mee te starten."

Willy Tiekstra, fractievoorzitter PvdA:
"Door coffeeshops te sluiten geef je toe aan de druk van criminelen. Van groot belang is dat met de betrokken coffeeshophouders goede afspraken worden gemaakt over eigen cameratoezicht en beveiliging en dat zij meewerken aan onderzoek van politie en justitie. Zo niet, dan kan sluiting een optie zijn. De burgemeester pakt de zaken adequaat en daadkrachtig op. Dat blijkt uit de snelheid waarmee wordt geschakeld met politie en justitie en de manier waarop de noodzakelijke maatregelen worden genomen en indien nodig worden opgeschaald. Daarnaast staat zij in direct contact met de bewoners. Er is inmiddels een arrestatie verricht naar aanleiding van het laatste incident. Het is nu zaak om deze kwestie tot op de bodem uit te zoeken. Wij geven de burgemeester hierin de benodigde tijd en ruimte en vertrouwen dat zij in goede samenwerking met politie en justitie tot een adequate oplossing komt. Het is zaak dat de rust zo snel mogelijk terugkeert in Delft. Deze vorm van criminaliteit past niet bij ons. In het geval van een incident moet er snel en duidelijk worden gecommuniceerd: om aan te geven wat er aan de hand is en welke maatregelen er worden genomen. Een belangrijk middel om mensen gerust te stellen en zich veiliger te doen voelen. Een open en schone openbare ruimte draagt bij aan het gevoel van veiligheid: goede verlichting, gesnoeid groen, toezichthouders en regelmatig surveillerende politie op plekken waar dat nodig is. Permanent cameratoezicht houden wij bij voorkeur beperkt, maar in specifieke situaties, zoals nu in en rond de Breestraat, wijzen wij dit niet af."

Bart Smals, fractievoorzitter VVD:
"Na de eerste schietincidenten heeft de VVD het initiatief genomen om de burgemeester alle nodige bevoegdheden te geven om dit probleem aan te pakken. In de raad van 13 juni hebben wij toen een motie in stemming gebracht, die raadsbreed gesteund werd. De VVD stond en staat nog steeds vierkant achter het huidige beleid van de burgemeester. De VVD heeft daarnaast het vertrouwen dat de burgemeester in samenspraak met politie en OM zich maximaal zal inspannen om het veiligheidsgevoel terug te brengen."

Christine Bel, fractievoorzitter D66:
"Sluiten van de coffeeshops is geen optie wat ons betreft. We hebben alle vertrouwen in de aanpak van de burgemeester en de politie. Zeker ook voor de veiligheid in Delft is het van groot belang dat de daders gepakt worden en criminelen geen voet aan de grond krijgen in Delft."

Rob van Woudenberg, fractievoorzitter CDA:
"In het algemeen, niet alleen op basis van de afgelopen incidenten, is het CDA geen voorstander van coffeeshops. Het CDA wil drugsgebruik voorkomen, gebruik van softdrugs ontmoedigen en de drugscriminaliteit hard aanpakken. Wij zijn daarom voorstander van het uitsterfbeleid voor coffeeshops. Geen nieuwe coffeeshops in Delft, ook niet als er een coffeeshop verdwijnt. Zolang dit besluit niet is genomen en de coffeeshop er legaal zit, is het een ondernemer als elke andere die beschermd moet worden. We moeten niet zwichten voor de onderwereld. Wij vinden dat de burgemeester en de politie daadkrachtig repressief optreden en de juiste maatregelen nemen.

Er zijn ondertussen al verschillende verdachten aangehouden, daar zijn we blij mee. Daarnaast is de burgemeester ook betrokken met de omgeving, de ondernemers en bewoners in die omgeving. Ze gaat in gesprek met ze en er worden informatiebijeenkomsten georganiseerd. Er is overleg met de getroffen ondernemers en in samenspraak wordt nu in beginsel, uitzonderingen daargelaten, gekozen dat de winkels openblijven en soms sluiten, afhankelijk van de informatie die er is. Dit om crimineel gedrag niet te belonen en uit te lokken. Er worden goede afspraken gemaakt qua beveiliging, schieten is in principe niet sluiten. Het is maatwerk en dat is een goede werkwijze. Er moet meer worden ingezet op preventie, voorkomen dat dit soort geweld überhaupt in Delft plaats vindt. Signalen en informatie moet snel en vroegtijdig bij de politie en gemeente binnenkomen om tegen te gaan dat er zulke misdaden in Delft gepleegd worden.
In het Regionaal Beleidsplan Politie van de eenheid Den Haag en de lokale veiligheidsprioriteiten, die vorige week in de commissie zijn besproken, krijgen High Impact Crimes en de aanpak van ondermijning hoge prioriteit en daarmee ook extra aandacht en capaciteit. Hierdoor wordt ook meer ingezet op voorkomen en dat maakt Delft weer veiliger.

Het is vreselijk dat er een jongen van 18 jaar is neergeschoten afgelopen week. Vanuit de media wordt de link gelegd tussen de jongen en de agent die heeft geschoten. Dit is allemaal nog in onderzoek bij het Openbaar Ministerie en weten wij niet zeker. Onze gedachten en meeleven gaan uit naar de nabestaanden, vreselijk om dit als ouders mee te maken. Onze gedachten en meeleven gaan ook uit naar de agent die aanwezig was in de Breestraat en heeft gehandeld, hij was daar voor onze veiligheid. Voor hem is het ook vreselijk, het zal een grote impact hebben gehad."

Joëlle Gooijer, fractievoorzitter Christen-Unie:
"De ChristenUnie zou het liefst alle coffeeshops sluiten, vanwege de drugsgerelateerde criminaliteit. Tegelijkertijd: deze ondernemers hebben een vergunning, ze kunnen dus niet zomaar gesloten worden. De afweging tussen veiligheid en het recht van ondernemen is een zaak van de burgemeester, de politie en het Openbaar Ministerie. We hebben vertrouwen in de aanpak. Er worden veiligheidsmaatregelen genomen. Ze is er ook voor haar inwoners; de direct omwonenden en de ondernemers in de bewuste straten. Misschien is het goed als duidelijk wordt gecommuniceerd hoe samengewerkt wordt met andere steden in de aanpak van deze criminaliteit. Het schietgeweld is niet gericht tegen inwoners van Delft, daarom is het veiligheidsgevoel van veel Delftenaren nog goed. Voor de getroffen ondernemers en de direct omwonenden is bewaking en politie-aanwezigheid voorlopig essentieel. Er moet hard worden opgetreden tegen dit soort ondermijnende criminaliteit. We weten dat dit hoge prioriteit heeft."

Frank van Vliet, fractievoorzitter GroenLinks:
"GroenLinks staat achter de lijn van de burgemeester om niet over te gaan tot sluiting van coffeeshops bij dit type geweld. Crimineel gedrag mag niet beloond worden. De burgemeester heeft direct aanvullende maatregelen getroffen om de veiligheid te garanderen. Ook is zij goed in contact met bewoners en ondernemers in de buurt. In de gemeenteraad heeft zij gevraagd om meer aandacht en middelen voor het voorkomen van ondermijning, om deze problematiek in de toekomst voor te zijn. Dit is een daadkrachtige aanpak. Wij hebben vertrouwen in de hulpdiensten die professionals zijn op dit gebied."

Reactie van STIP:
"Delftenaren moeten op een veilige manier kunnen inkopen. We kijken ook naar legalisatie van wietteelt in Delft, zodat coffeeshopeigenaars niet in de illegaliteit belanden. Delftse ondernemers moeten worden gesteund, vooral als ze bedreigd worden. Helpen in lastige situaties in plaats van sluiten. We zijn blij dat de burgemeester heeft besloten coffeeshops niet meer voor onbepaalde tijd te sluiten, maar zo snel mogelijk weer open te stellen. Zo werken we ondermijning tegen, in plaats van in de hand. Veiligheid van inwoners gaat ons aan het hart en staat op één. De inzet van de burgemeester om met omwonenden en de eigenaar in gesprek waarderen we enorm. Het is belangrijk om elkaar te blijven ondersteunen. Dit standpunt zorgt ervoor dat gewelddadige criminelen geen voet aan de grond krijgen, beschermt onze ondernemers en zorgt dat inwoners via een veilige weg cannabis kunnen verkrijgen. Er is meer politietoezicht in de stad en er hangen camera's op verschillende plaatsen in de binnenstad. Ondanks deze heftige maatregelen moeten we ervoor zorgen dat het 'normale leven' zoveel mogelijk doorgang blijft vinden."

Peter Ottens van stripboekhandel Bul Super is opvallend nuchter:
"Ik ben heel benieuwd naar wat op de besloten bijeenkomst medegedeeld zal worden. Niets is nog duidelijk. Het is helaas een actueel feit dat de onderwereld geregeld op bezoek komt bij de bovenwereld. Je kunt je afvragen of het handig is om zo'n onderneming, waar toch altijd een zekere mate van risico aan kleeft, in een woonstraat met andere kleine winkeltjes te hebben."

Bij Samantha van Lazuli Beads zit de schrik er goed in:
"We zijn hierdoor redelijk angstig geworden. Het is allemaal heel vervelend. Dit kost ons onze goede naam én inkomsten. Al drie keer heb ik mijn zaak een dag moeten sluiten. Die schade wordt onderschat. Daarnaast, echt veilig voelen we ons nog niet."

Voelen Delftenaren zich nog veilig?
Broer (78) en zus Wassink (68) laten zich door het geweld niet tegenhouden. "Maar we zoeken het ook niet op. De Breestraat laten we even links liggen. Delft moet echter geen politiestaat worden, alsjeblieft geen Amerikaanse toestanden hier."

Ton (60) ligt er niet wakker van: "Ik vind het wel raar dat scholieren van 18 jaar aan wapens kunnen komen. Verder blow ik al twintig jaar niet meer, dus de coffeeshops moeten het zonder mijn bezoek doen."

Zusjes Noa (18) en Isa (15) vinden Delft over het algemeen veilig genoeg. Isa: "Ik rij wel een klein beetje om." Noa: "Ik ga 's avonds niet meer in mijn eentje door de stad. Dan laat ik me door mijn vriend ophalen."

Ulrike (34) maakt zich geen zorgen. "De politie surveilleert meer, dat wekt vertrouwen. Ik moet er toch doorheen om bij het station te komen. Ik woon 3 jaar in Delft. Hiervoor woonde ik 9 jaar in Spijkenisse. Daar ging het er heftiger aan toe."