Enkele D:Dream teams in de hal van de TU 'where the magic happens'
Enkele D:Dream teams in de hal van de TU 'where the magic happens'

Dream teams TU

Algemeen

DELFT - Afgelopen vrijdag werden alle winnende D:Dream Teams van de TU Delft gehuldigd. Maar, terugkijken heeft geen zin. Nieuwe teams staan alweer in de startblokken om volgend jaar voor 'goud' te gaan!

Door Ruud Stift

In 1999 werd de basis van de Dream Teams gelegd. Toen nog zonder eigen hal, ondersteuning, kantoor en bekendheid. De eerste teams, DUT (Delft University of Technology Racing team) ook wel het Formula Student Team Delft genaamd en NUNA, het Nuon Solar Team, moesten heel veel uitdagingen overwinnen om hun innovatieve auto's te kunnen bouwen. Toch wisten ze met succes het pad te effenen voor nog meer teams in verschillende disciplines.

Marise de Baar, communicatie D: Dream:
"D: Dream staat voor 'Delft: Dream Realization of Extremely Advanced Machines'. Van door de mens aangedreven onderzeeërs tot raceauto's die op waterstof rijden. De overkoepelende kenmerken hierbij zijn duurzaamheid en technische innovatie. Extreem zuinige voertuigen, omdat duurzame energie wordt gebruikt om ze aan de praat te krijgen. Niet ieder studentenproject krijgt de D: Dream-status zomaar in de schoot geworpen. Daar moeten de verschillende multidisciplinaire teams keihard voor werken. Studenten die zich hieraan committeren, offeren een jaar van hun studie op om zich volledig op het D: Dream avontuur te storten."

Winnende teams
"In de loop der jaren hebben heel veel D: Dream Teams ereprijzen binnen weten te slepen. Recent pakten twee teams een gouden plak: het Project March-team won met het vernieuwde Exoskeletpak de Cybathlon in Düsseldorf en het overbekende Nuon Solar Team wist de 4500 kilometer lange Solar Challenge in Zuid-Afrika winnend af te sluiten. Een uitputtingslag, want de race nam maar liefst acht dagen in beslag. Half september legde het Velox8 team beslag op de 1e en 2e plaats tijdens de World Human Powered Speed Challenge in Battle Mountain, Nevada. Winnares Lieke haalde een snelheid van maar liefst 119,5 km per uur. 'Zilveren' Jennifer deed het ook fantastisch door een snelheid van 116,5 km per uur te noteren."

Huldiging
"De huldiging van de teams markeert het einde van het seizoen. De nieuw gevormde teams werken naar de volgende competities toe. We hebben twee aspirant-teams in ons midden die zich komend jaar moeten bewijzen: MOR en Silverwing. Het eerste team richt zich op architectuur en houdt domicilie in de Green Village. Ze houden zich bezig met het oplossen van het probleem van leegstaande kantoren. Voor de competitie in Hongarije moeten ze een prototype huis bouwen dat op duurzaamheid zal worden getest. Het Silverwing team doet mee aan de GoFly-competitie van Boeing in Amerika. De eerste ronde schreven ze al op hun naam, de finale is in september 2019. Bij deze competitie moet je een 'device' ontwerpen waar een persoon over een bepaalde afstand mee kan vliegen. Een soort van futuristisch éénpersoonsvervoer door de lucht. De term D: Dream is inmiddels gemeengoed geworden en daardoor is het makkelijker om bedrijven voor sponsoring te interesseren.
De meeste teams maken gebruik van de speciaal ingerichte 'Dream Hall' bij de TU. Hier wordt alle kunde uitgewerkt en uitgeprobeerd."