Kai Slaghek (l.) moet -voor straf- op bezoek bij Mr. Green (Rob Linthorst)
Kai Slaghek (l.) moet -voor straf- op bezoek bij Mr. Green (Rob Linthorst)

Met het DTG op bezoek bij Mr. Green in New York

Algemeen

DELFT - Vanaf zaterdag 13 oktober speelt het Delfts Toneelgezelschap de voorstelling 'Op bezoek bij Mr. Green' over een verbitterde weduwnaar die in een buitenwijk van New York woont. Wij vroegen regisseur Ann Meijer en hoofdrolspeler Rob Linthorst naar de vorderingen.

Door Ruud Stift

Ann Meijer: "Dit weekend wordt het decor gebouwd en het licht ingehangen. Met de acteurs wordt de voorstelling nog een aantal keer helemaal doorgelopen. 'Op bezoek bij Mr. Green' duurt 90 minuten. Het bevat 9 scènes, die voortdurend een klein tijds- en sfeerverschil hebben. Dat moet goed in hun systeem komen, want de acteurs kunnen tijdens de uitvoering niet meer terugvallen op aanwijzingen vanuit de regie. Vrijdag 12 oktober is de generale repetitie, met geluid, licht, en alle rekwisieten. Het fijne bij dit stuk is dat ik maar met twee acteurs te maken heb. We namen een paar maanden voorbereiding om de diepere lagen in de tekst goed te kunnen behandelen. De acteurs zijn allebei bevlogen. Ze weten wat er van ze verlangd wordt als ze een tekst onder ogen krijgen. Door het leeftijdsverschil doen ze dat allebei op hun eigen manier. Dat was voor mij boeiend om mee te maken. Rob Linthorst is opgegroeid met acteerkanonnen als Ko van Dijk en Ida Wasserman. Het is iemand met een groot gevoel voor taal en emotionele gelaagdheid in de tekst. Kai Slaghek daarentegen is groot gebracht met improvisatietoneel en het fysieke theater van nu. Hij kijkt eerder naar wat er in de scene gebeurt. Tijdens het repetitieproces zijn ze naar elkaar toegegroeid."
Welke voorstellingen hebben jij en Rob samen gedaan?
"Met Rob maakte ik eerder 'Vriendenpijn', een bewerking van het stuk 'Becket of De eer van God' van Jean Anouilh. Daarna deden we samen de monoloog 'Verlos ons van de wanhoop die tot waanzin leidt', een bewerking van Gilles en de nacht van Hugo Claus. Daarbij gebruikten we ook elementen van het boek De duivel en de maagd van Hubert Lampo, dat hetzelfde thema behandelt. Voor het DTG regisseerde ik verder 'Mooi weer vandaag' van David Storey. Met naast Rob Linthorst ook Riet Schutz en Hanneke Ter Haar. Tussendoor speelde Rob onder mijn regie in 'Vrienden', het schrijvers- en speldebuut van Sevket Kurnaz; een stuk voor jongeren over integratieproblematiek. En nu dus 'Op bezoek bij Mr. Green'. Heerlijk om te doen."

Wat is de chemie tussen jullie?
"Rob heeft gevoel voor taal, voor de emotionele lagen in een tekst. Een krachtige persoonlijkheid, die uitblinkt in timing. Met weinig, een minimale oogopslag of een kleine stemverheffing, kan hij een wereld van verbeelding oproepen. Hij houdt van literatuur, en gaat de uitdaging aan om tot zijn personage door te dringen. Ik houd ook van tekst, wil de diepere lagen in de tekst onderzoeken en naar boven halen. We houden allebei van de vierkante millimeter als het om tekst gaat. Natuurlijk, het mag en moet zelfs ook grappig zijn, humor en zelfspot geven lucht. Maar dat halen we ook allemaal uit de tekst, we maken er niets leuks speciaal bij. We willen allebei de taal laten spreken."
Welk boek zou je naar de planken willen vertalen?
"Ik lees nu Wees Onzichtbaar van Murat Isik. Het zou mooi zijn om de thematiek van dit verhaal naar het toneel te vertalen. Zodat de inhoud ook mensen bereikt die niet van lezen houden. Door theater kun je veel inzicht verwerven. Het heeft mij veel over het leven geleerd. Het Werkteater bijvoorbeeld bracht een nieuwe vitaliteit, humor en warmte in het theater. Twee jaar geleden zag ik 'Kings of War' van Ivo ten Hove, dat vond ik ook fantastisch."

Rob Linthorst (76) speelde talloze rollen bij onder meer De Spieghel en het DTG. "Of 'Op bezoek bij Mr. Green' mijn zwanenzang wordt? Op mijn leeftijd zijn er niet meer zoveel rollen voorhanden. Toch kan ik het nog niet laten. Ze weten me steeds weer over te halen. Maar ik doe niet alles meer. Ik moet wel het het verschil kunnen maken. 'King Lear' zou ik graag willen spelen, maar of dat er nog van komt? Ook de rol van de oude weduwnaar Pancras Duif in het stuk 'Schakels' van Herman Heijermans zou ik wel willen doen. Ik hield zelf van de oude stempel acteurs, Paul Steenbergen en Ko van Dijk. Tegenwoordig zie je meer regisseurstoneel, de acteurs tellen minder mee lijkt het wel. Mijn tegenspeler, Kai Slaghek, is van een andere generatie. Hij wist mij te inspireren, nieuw vuur bij mij op te stoken. Ik hoop op veel bezoekers. Dat verdient dit stuk."

Het DTG speelt 'Op Bezoek bij Mr. Green' op 13,14,19, 20, 21, 26, 27 oktober en 9 november in het Falie Begijnhoftheater, Rietveld 49.

Kaarten à 10 euro kunnen worden gereserveerd via www.delftstoneelgezelschap.nl