<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=9419594&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=delftopzondag.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=260,261,262" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Logo delftopzondag.nl
Marissa, Teun, Jasper en Gertjan zijn klaar voor de reis naar Ghana
Marissa, Teun, Jasper en Gertjan zijn klaar voor de reis naar Ghana (Foto: )

Jubilerend Stanislascollege laat hart spreken

DELFT - Het Stanislascollege viert dit jaar haar 70-jarig jubileum en dat heuglijke feit grijpt men aan om 'goed te doen'. Voor twee dorpjes in Noord-Ghana om precies te zijn. Leerlingen en leraren van de locatie Westplantsoen proberen 90.000 euro op te halen voor de bouw van scholen en lerarenwoningen.

Door Ruud Stift

Op 15 februari 2019 zullen zestig leerlingen en tien leraren vertrekken naar Ghana, om aldaar de geplande bouw in de dorpen Gbangu en Nalerigu te helpen verwezenlijken. De leerlingen komen van alle locaties van het Stanislascollege. Ieder teamlid van de reis staat per hoofd borg voor 2850 euro aan sponsoring: 200 euro eigen kapitaal, 800 euro door 'eigen' sponsoracties en 1850 euro uit de gezamenlijk georganiseerde activiteiten.

Ludieke acties
Er worden veel veelal ludieke acties op touw gezet, zoals de 'te laat briefjes'. Te koop voor 3 euro. Met dit briefje mag een leerling één keer maximaal twintig minuten te laat komen, met reden. Marissa Zwinkels, lerares Spaans: "Het hele schooljaar te gebruiken, maar: slechts één briefje per persoon. Op onze eigenlijke jubileumdag, 16 november, proberen we het grootste deel van het benodigde bedrag binnen te slepen. Tijdens deze 'Stanislasdag' gaan 1000 leerlingen van de onderbouw om 11.00 uur 's ochtends zoveel mogelijk rondjes proberen te rennen tijdens een sponsorloop. In de middag wordt de 'Grand Bazaar' opgetuigd. Van 12.00 tot 18.00 uur zullen verschillende kramen worden bemand door leerlingen uit de bovenbouw. Er is een rommelmarkt en er zullen ook veel kraampjes met heerlijk eten staan. Hierover zijn we in gesprek met Rotary Clubs, stichtingen en andere parochies. Deze 'Grand Bazaar' is voor iedereen toegankelijk, dus zet hem alvast in je agenda!"

Smulweek
Binnenkort staat de smulweek op de agenda. Gertjan Hordijk, leraar geschiedenis: "Dan kunnen de leerlingen bij ons op school elke dag iets anders lekkers te eten kopen. We hebben heel veel enthousiastelingen bereid gevonden om speciaal voor dit goede doel iets lekkers te koken of te bakken." Leerling Teun: Tijdens Westerpop hebben we met acht man sterk als 'toiletjuffrouw' dienst gedaan. Toen alle schoteltjes omgekeerd waren, hadden we het prachtige bedrag van 1500 euro opgehaald. Tijdens de diploma-uitreikingen in juli vertelden twee leerlingen over dit project en dat leverde maar liefst 5000 euro op. Veel blije ouders die bij het naar huis gaan grif doneerden."

Motivatiebrief
Leerling Jasper: "Dit project kwam ons ter ore. Leerlingen die mee wilden naar Ghana moesten een motivatiebrief schrijven om uitgekozen te worden. Van onze locatie bleken Teun en ik twee van de 26 gelukkigen, uit een totaal van 125 leerlingen, na loting. De reis duurt ruim twee weken. Er is daar geen Wi-Fi, dus vooral tijdens de busreis van twee dagen, van het vliegveld naar het dorp Gbangu vlakbij de grens met Burkina Faso, zal dat ons misschien een beetje op gaan breken. Op de locatie zelf zullen we genoeg te doen hebben elke dag, daar moeten we hard aan de slag." Teun: "Het wordt mijn eerste vliegreis. Ik laat het maar allemaal over me heen komen. We gaan daar heel veel andere dingen zien en beleven."

Begeleiders
Marissa: "Wij, als begeleiders, hebben op de bouwlocaties allemaal een eigen taak. De een is kinderbegeleider, de ander cultuurleider en weer een ander begeleidt bij de eigenlijke bouw. Er gaan ook mensen van World Servants mee, die ons op dit goede doel attendeerde. Zij zijn bekend met dit soort projecten, weten wat ter plekke nodig is. Op de locaties overleggen ze met de verantwoordelijke mensen van non-profit organisatie AG-care Ghana. Er wordt gewerkt met aannemers uit de regio. De scholen die we bouwen, worden maximaal benut. Zowel 's ochtends als 's middags, door verschillende groepen leerlingen."
"Maar, zo benadrukt Gertjan, het is zeker geen snoepreisje. Het wordt echt aanpoten. Douchen? Provisorisch. De sanitaire voorzieningen? Een gat in de grond. Toch hebben we er veel zin in."
Wilt u doneren? Kijk op de site: www.geef.ws/stanislascollegewestplantsoen


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=9419594&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=delftopzondag.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=260,261,262" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
 

Wat vindt u?

Vandaag zijn de Europese Parlementsverkiezingen 2019. Heeft u ook gestemd?Reageren!
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=9419598&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=delftopzondag.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=260,261,262" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>