Eduard in het groen van 'zijn' fruittuinen met op de achtergrond de portierswoning
Eduard in het groen van 'zijn' fruittuinen met op de achtergrond de portierswoning

'Je moet naar het grotere geheel kijken'

Algemeen

DELFT - Vorige week lieten we de tegenstanders van de bouwplannen met betrekking tot de sloop en de nieuwbouw van Oostsingel 181, de voormalige portierswoning van het Sint Joris Gasthuis, aan het woord. Dit keer doet een voorstander, Eduard Weijgers, zijn zegje.

Door Ruud Stift

Weijgers valt meteen met de deur in huis.
"Ik ken ontwikkelaar Ruud Vlek persoonlijk. Hij heeft het beste voor met dit perceel. Daarom zijn we een werkgroep van buurtbewoners gestart, 18 man sterk, die wél achter de plannen staat. De portierswoning, een jaren '50 vehikel, detoneert sterk met de omgeving. Je moet naar het grotere geheel kijken. Als de plannen groen licht krijgen, kan het hele project, waarbij vier gedateerde woningen vervangen zijn, mooi afgerond worden.
Dat het bouwoppervlak groter wordt? Uiteindelijk wordt slechts 12% van het gehele perceel bebouwd. Er worden twee wooneenheden toegevoegd. Ik heb de plannen in mogen zien, het is een mooi ontwerp. Het hele gebied zal hiermee een perfecte upgrade krijgen. Veel beter dan de bestaande 'armoe' tot in lengte van dagen te laten voortduren."

Architect
"Dit ontwerp zal zeer in de smaak vallen bij iedereen die bekend is met het perceel. De heer Vlek heeft de architect gevraagd een pand te ontwerpen dat in lijn is met de omringende bewoning, het klassieke Villa Maria-pand aan de ene en de moderne Le Corbusier-appartementen aan de andere kant. Een combinatie van stijlen als oogverblindend slotakkoord.
Over de bestaande begroeiing en de omringende natuur gesproken: hier wordt perfect voor gezorgd. Aan weerszijden van een laantje liggen de fruittuinen: pruimenbomen, perenbomen en appelbomen. Mijn wederhelft en ik onderhouden deze tuinen. Die zullen niet onder de bouwplannen lijden. Sterker nog, onder het bewind van de heer Vlek zijn maar liefst 90 bomen bijgeplant! Wij hebben de KNNV ontvangen om te laten zien wat er de afgelopen jaren verbeterd is op het perceel. Zij introduceerde het natuurinclusief bouwen. De heer Vlek gaf toen aan dat hij aan de gestelde normen van deze manier van bouwen wil voldoen."

Groene corridor
"Over de genoemde groene corridor die eventueel aangetast zou worden valt te praten. De betonwand betreft maar een klein stukje van de slootkant. Die kan met groen worden opgetuigd om de corridor zoveel mogelijk intact te laten. Er moet één boom sneuvelen, maar daar komen meerdere bomen voor terug. Uiteraard wordt er weer een prachtige tuin aangelegd, met het natuurinclusief bouwen als leidraad. Moeten we deze dissonerende puist met zijn voorlopige studentenbewoning nog jaren gedogen of kiezen we voor een hoogstaand alternatief? Geen moeilijke keuze, lijkt me."

Tegenstanders
"Twee jaar geleden is de heer Vlek bij alle bewoners langs gegaan. Niemand had toen bezwaar! Ze zijn allemaal op tijd geïnformeerd. De bouwhoogte roept vragen op. Die meet 1 meter en 60 centimeter meer dan de toegestane 10 meter. Maar of dat werkelijk zo'n groot verschil uitmaakt voor de uiteindelijke uitkijk? De huidige situatie is geen compliment voor de omgeving, daar moet gewoon zo snel mogelijk worden ingegrepen. De ontwikkelaar is bereid om tot compromissen te komen, dus de tegenstanders zijn uitgenodigd om hun zegje te komen doen. Ik hoop dat de gemeente voor de beste optie zal kiezen."