Fieke van Vliet en Esther Bakboord strijden tot het bittere eind om 'hun' Kindertuinen te redden.
Fieke van Vliet en Esther Bakboord strijden tot het bittere eind om 'hun' Kindertuinen te redden.

Subsidiekraan dicht: toekomst Kindertuinen Delft onzeker

Algemeen

Magische paradijsjes waar kinderen kunnen leren over de natuur, zich verwonderen en bovendien ontspannen. Zo omschrijven vrijwilligsters Esther Bakboord en Fieke van Vliet de Kindertuinen Delft. Maar de toekomst van die 'magische paradijsjes' is in gevaar. De gemeente draaide de geldkraan dicht en nu moet het budget om de kindertuinen draaiend te houden, elders vandaan komen. Maar waarvandaan dan? Esther: "Het idee alleen al dat al dit moois zou kunnen verdwijnen is niet te bevatten."

Door Esther Luijk

Stichting Kindertuinen Delft bestaat uit vier tuinen, genaamd Boterbloem, Goudsbloem, Sleutelbloem en Zonnebloem. Ieder seizoen, van april tot oktober, leren zo'n 250 kinderen in de leeftijd 8 tot 12 jaar over de natuur en haar wonderbaarlijke processen. "We laten ze spelenderwijs kennis maken met de natuur", vertelt Fieke. "Dat vind ik zo leuk aan deze tuinen. De kinderen planten de ene week een zaadje en zien met eigen ogen hoe datzelfde zaadje een plant of een bloem wordt. Die verwondering is heel bijzonder om mee te maken."

Natuurprocessen
De kinderen 'bezitten' gedurende het seizoen allemaal een eigen stukje grond, waar ze met hulp van vrijwilligers groenten en bloemen telen. Omdat de tuintjes allemaal anders liggen ten opzichte van de zon, verschillen ook de successen per perkje. "Bij de een doen de tuinbonen het uitstekend en bij de ander de zonnebloemen", vertelt Esther. "Ook dat zijn processen in de natuur die we de kinderen bij willen brengen. Hoe goed je ook voor je tuin zorgt, de natuur gaat z'n eigen gang. Kijk bijvoorbeeld naar de mais, die flink geleden heeft onder de warmte, daar was niet tegenop te sproeien. En tot vorige week stonden de tomaten er nog prachtig bij, maar een gigabui en ze zijn ineens allemaal dood. Ze zien de verschillende fases bij planten en bloemen, waardoor hun beeld van de natuur breder en levendiger wordt."

Subsidie
Het draaiend houden van de kindertuinen kost een boel geld. Vanaf de start van het eerste seizoen kon het bestuur echter rekenen op een flinke subsidie van de gemeente. Tot dit jaar. "Onbegrijpelijk", noemt Fieke de beslissing. "Het onbegrip is enorm. De politiek roept juist zo hard dat kinderen meer naar buiten moeten, dat ze in beweging moeten komen en dat we ze moeten leren wat duurzaamheid is, zodat ze dat kunnen meenemen in hun leven. De kindertuinen zijn een prachtig voorbeeld van al die peilers, en dat kan nu allemaal verdwijnen. Door het verdwijnen van de subsidie ligt onze nadruk niet meer op de kinderen en de tuin, maar op geld en toekomstzorgen, dat"

Crowdfunding
Om de kindertuinen van de ondergang te redden, start de stichting dit weekend een crowdfundingsactie. In eerste instantie is het doel om vierduizend euro binnen te harken. "Daar kunnen we zaai- en plantgoed van kopen", zegt Esther. "Maar dan zijn we er natuurlijk nog lang niet. Ons doel is om uiteindelijk 25.000 euro op te halen, om de kindertuinen in ieder geval nog een heel seizoen open te kunnen houden."

Zondag 23 september is de feestelijke kick-off van de crowdfundingsactie. In alle vier de tuinen worden leuke activiteiten georganiseerd om zoveel mogelijk potentiële sponsors te trekken. "Het wordt echt een feestje", aldus Fieke. "We organiseren oud-hollandse spelletjes, kinderen kunnen knutselen, we verkopen hapjes en drankjes, streekproducten en onze zelfgemaakte producten van ingrediënten uit de tuin. Het programma verschilt per tuin. Ook is er een leuke fietsroute uitgestippeld langs alle vier de tuinen."

Na de kick-off zal team Kindertuinen zes weken lang campagne voeren om het benodigde geld binnen te halen. Om eventuele sponsors tegemoet te komen, hebben staan er iedere week drie nieuwe tegenprestaties op de website. Bij bepaalde bedragen kan de sponsor aangeven of ze gebruik willen maken van de bijbehorende tegenprestatie. Esther: "Zo nodigen we de mensen bijvoorbeeld uit om een workshop jam maken te komen volgen bij ons, of je kan een meet en greet met onze imkers 'kopen', naar onze pompoenparty komen of je eigen insectenhotel komen bouwen! We hopen zo nog net wat meer mensen over de streep te trekken. Iedere euro is zeer welkom, de kindertuinen moeten blijven!"

Sponsoren van de actie kan via www.voorjebuurt.nl/kindertuinendelft. Kijk voor meer informatie over de kindertuinen zelf en het programma en de fietsroute op de Kick-off dag op www.kindertuinendelft.nl