Lucebert: Orpheus en de dieren
Lucebert: Orpheus en de dieren

Dieren in beeldende kunst en muziek

Algemeen

DELFT - Allemaal beestjes… Over de mopshond Trump en meer. Net vóór dierendag een heerlijke lezing over dieren in de beeldende kunst en de muziek.

Mensen houden van dieren en hebben ook altijd dieren afgebeeld. We zijn zo dol op dieren dat we er zelfs een jaarlijkse feestdag aan wijden. Reden genoeg dus om, net vóór dierendag, een lezing te wijden aan de pracht en diversiteit van dieren in de beeldende kunst en de muziek. Te zien en te horen zijn bekende, maar vooral ook onbekende afbeeldingen en muziek, voorzien van mooie verhalen, vertelt door Josée Claassen, kunsthistorica.

Mopshond
De geínteresseerde bezoekers leren de mopshond Trump kennen, het paard van Napoleon en een wel heel bijzondere ark van Noach, waarin mevrouw Noach het voor het zeggen heeft. Verder komen de aanwezigen te weten hoe de eenhoorn in de bijbel belandde en daardoor eeuwenlang als echt bestaand dier beschouwd werd en de symbolische betekenis van dieren in de kunst wordt toegelicht.

Muziek
Componisten lieten zich veelvuldig inspireren door dieren. Tijdens de lezing gaan we met muziek van Franz Lizst als het ware de onderwereld in, voorbij Cerberus, de hellehond. U hoort voorts onder meer muziek van Zoltan Kodaly, Guus Janssen, Boudewijn de Groot en Darius Milhaud. Daarin komen de pauw, de koe, het paard en alle dieren uit de ark van Noach tot leven.

Meisjeshuis
De lezing vindt plaats in het Meisjeshuis, Oude Delft 112, op zondagmiddag 30 september vanaf 15.00 uur (deur open om 14.30 uur) en duurt twee maal drie kwartier, met een korte pauze.
Toegangsprijs: 15 euro, te betalen aan de kassa. Reserveren via https://www.imagomusica.nl/nieuws.