Dirk Bakvis op zijn geliefde kegelbaan
Dirk Bakvis op zijn geliefde kegelbaan

"Vanaf dag één was het raak, het voelde goed"

Algemeen

DELFT – Al bijna een eeuw wordt er gekegeld in Delft. Meerdere kroegen en soms ook particulieren hadden een eigen baan. En er waren de grotere banen, onder meer achter het Doelenplein. Met de komst van Delft Zuid kwam ook daar een kegelbaan. Al sinds jaar en dag gebruikt door de Delftsche Kegelbond.

Door Willem de Bie

Dirk Bakvis was negen jaar toen hij ging voetballen. Voetballen zit een beetje in de genen van de Bakvissen: zowel Dirk als zijn vier broers waren er dagelijks en fanatiek mee bezig. "Als ik iets doe, doe ik het goed. Dan ga ik er helemaal voor en wil dan graag een van de besten zijn". Dirk begon met voetballen bij voetbalclub de 'Adelaars', en hij was er goed in: "Ik speelde op mijn zeventiende in het eerste elftal van DUNO en heb eigenlijk bijna mijn hele leven in het eerste team bij clubs gespeeld". Talent wordt herkend en al snel werd Dirk uitgenodigd om bij ADO langs te komen en wat tests te doen. Dat werd 't net niet. "Ik zat daar niet zo mee, want voetballen kon ik overal". Hij voetbalde uiteindelijk op z'n vijfenveertigste nog in een eerste elftal. "Daarna kon ik bij een seniorenelftal gaan ballen, maar dat vond ik niks, die overgang was voor mij te groot".

Direct raak
Dirk bleef zich inzetten voor de clubs waar hij speelde en deed dat door waar nodig als bestuurslid te zorgen voor goede omstandigheden voor de leden en de club. Op een goede dag raakt hij in gesprek met een kennis over de kegelsport. Met de voor vele clubs gevleugelde opmerking "kom 's een keer kijken" gaat hij mee naar kegelbaan 'Koekoek' in Den Haag. De rest is historie: "Vanaf dag één was het raak, het voelde goed. En nog steeds vind ik het een geweldige sport". Voor de leek lijken bowlen en kegelen op elkaar, voor de beoefenaars in het geheel niet: "Bowlen gaat op een brede baan met tien pins die je om moet gooien, kegelen doe je met negen pins en een stuk smallere baan. Kegelen is moeilijker en vraagt meer training en concentratie".

Klassen
Ook het kegelen kent een aantal klassen waarin gespeeld wordt, de A,B en C-klasse. In de hoogste klasse, de 'A', kom je als je een gemiddelde weet te halen van 7,9. Van de negen pins die er staan is dat een flinke uitdaging. "De meeste spelers hebben een eigen bal. Op zo'n bal staat een streepje. Hou je die in het midden, dan gaat de bal, als je goed gooit, rechtdoor. Het streepje wat meer naar links of rechts eb de bal neigt iets naar die kant". Dat leer je niet zomaar, zo beaamt Dirk: "Je doet er een paar jaar over om zo hoog te komen en het vergt natuurlijk veel training".

Verhuizing
Dirk is in Delft begonnen bij de kegelbanen bij het Doelenplein. Toen dat gesloten werd wegens nieuwbouwplannen rond het plein verhuisden de Delftse kegelaars naar de banen van 'de Gaech' aan de Mozartlaan. Daar wordt op vrijdagavond getraind en vinden toernooien en wedstrijden plaats. Kegelen is, net als veel andere sporten, voor iedereen, van jong tot oud: "Eigenlijk kan je kegelen zodra je de bal op een redelijke manier kan vasthouden en gooien. Een van onze mensen, Eelco Kruik, is sinds enige tijd bezig met een juniorengroep. Ze noemen zich de 'Gigantjes'. Tot je vijfentwintigste ben je junior, daarna senior. We proberen regelmatig aan te sluiten bij het onderwijs, zowel basis als middelbaar, om onze sport te promoten. Kegelen is wat minder bekend bij het grote publiek en onbekend maakt toch soms onbemind".

Bekend terrein
Net als met veel andere zaken rond de opvoeding gaan kinderen vaak naar dezelfde sport als hun ouders; dat is bekend terrein, dat is makkelijk. Zo zie je kinderen vanuit dat gegeven naar bijvoorbeeld voetbal, hockey en andere balsporten doorstromen. Kegelen ligt niet vooraan, daar moeten wij als verenigingen meer moeite voor doen". Het is geen dure sport: voor vijftien euro ben je junior lid van de Delftsche kegelbond.

Fysieke gesteldheid
Kegelen is een sport waar ook je fysieke gesteldheid een rol speelt: "Je fysiek bepaalt of je wel of niet goed gooit. Je pakt de bal, concentreert je, bepaalt hoe je gaat gooien, neemt een paar passen terwijl je met je arm de gooibeweging voorbereidt en gooit dan, al of niet sturend de bal op de smalle baan. En als je dan hoog gooit, dan voelt dat enorm lekker!".

Komen kijken of het wat voor je is kan altijd: een mailtje naar dkb.secretaris@live.nl doet wonderen.