Burgemeester van Bijsterveldt nam vorige week het eerste exemplaar van de herziene druk in ontvangst (Foto: Esther de Cuijper)
Burgemeester van Bijsterveldt nam vorige week het eerste exemplaar van de herziene druk in ontvangst (Foto: Esther de Cuijper)

Heruitgave 'Van stadswal naar tunneldak'

Algemeen

Met de voltooiing van het Spoorzonegebied voegt Delftse molen De Roos een nieuw hoofdstuk toe aan haar bijzondere geschiedenis. Een hoofdstuk dat niet mocht ontbreken in het boek 'Van stadswal naar tunneldak', van Aart Struijk. De in Delft geboren en getogen auteur besloot daarom zijn boek de actualiseren en opnieuw uit te geven. Vorige week mocht Burgemeester Marja van Bijsterveldt het eerste exemplaar in ontvangst nemen.

Door Esther Luijk

Struijk doet al ruim vijftien jaar onderzoek naar de geschiedenis van deze en andere molens. "Het begon eigenlijk toen ik van mijn opa hoorde dat onze familie afstamt van een snuifmolenaar. De molen stond in Delfgauw en mijn opa heeft die nog met eigen ogen gezien toen hij een jaar of twaalf was. Ik doe al zo'n dertig jaar stamboomonderzoek, dus ik vond dat verhaal erg interessant. Als je een stamboom maakt wil je ook graag de achtergrond van de familie achterhalen, dat laat het familieverhaal leven. Die familieachtergrond is mede aanleiding geweest voor mijn onderzoek naar molens."

Molen de Roos
Ooit telde de Prinsenstad maar liefst tachtig molens. Daar is er nu nog slechts een van over: Molen de Roos. Omdat Struijk een Delftenaar in hart en nieren is, interesseert hij zich zeer voor dit bouwwerk. Vijf jaar geleden bracht hij de eerste druk van Van stadswal naar tunneldak uit. "In 1679, toen 'ie gebouwd werd, stond Molen de Roos op de stadswal", verklaart Aart de titel. "In 2012 is het hele gevaarte een meter opgevijzeld. Ze bouwden de tunnel en hebben de molen weer laten zakken. Het was een gladiatorenwerk hoor, duizend ton molen optillen. De hele stad liep uit om het te zien!"

Nieuwe informatie
In de heruitgave is een nieuw hoofdstuk opgenomen, over alles wat er de afgelopen vijf jaar gebeurd is in en rondom de molen. "Zo is er een nieuw bestuur, een winkel die volop in gebruik is, en er wordt weer op grotere schaal gemalen. Molenaar Jan Spruit werkt als hovenier bij de GGZ en is daarnaast al 40 jaar molenaar. Hij heeft er voor gezorgd dat de cliënten van de dagbesteding van GGZ, Doel, kunnen komen werken bij de molen. Een prachtig initiatief, waar ik dus ook aandacht aan besteed in het nieuwe hoofdstuk."

Naast nieuwe verhalen vindt men ook ruim vijftig nieuwe foto's in de heruitgave. "Deze foto vind ik super", wijst Aart naar de achteromslag. "Deze foto is genomen in 2015 in het weekend voordat het spoorviaduct afgebroken werd. De mensen mochten eenmalig over het viaduct lopen, een heel leuk gezicht."

Bijlagen
Struijk wordt ook enthousiast van de nieuw toegevoegde bijlagen in het boek. "Toen ik het archief aan het doorspitten was, kwam ik een document uit 1911 tegen van ene meneer Brons. Hij beschrijft enorm gedetailleerd hoe de molen er precies uitzag in die tijd en er zaten ook heel veel tekeningen bij. Dat soort bijlages zijn leuke extraatjes in het nieuwe boek."

Verkooppunten
Van Stadswal naar tunneldak, De geschiedenis van Molen de Roos in Delft is voor 15 euro verkrijgbaar bij verschillende verkooppunten:
Molenwinkel 'Ambacht' Delft, Vereniging de Hollandsche Molen www.molens.nl (webwinkel), The Readshop B. Kempers in de Hoven, Boekhandel Paagman Delft en Boekhandel De Omslag Delft.