Vorig jaar organiseerden verschillende buurten een heerlijke gezamenlijke lunch, om elkaar zo beter te leren kennen.
Vorig jaar organiseerden verschillende buurten een heerlijke gezamenlijke lunch, om elkaar zo beter te leren kennen.

Delftse buurten pakken uit met Burendag

Algemeen

Een goede buur is beter dan een verre vriend. Onder dat motto is lang geleden door het Oranje Fond en Douwe Egberts Burendag in het leven geroepen. Ook in Delft wordt dit jaar op zaterdag 22 september het contact en de vriendschappen met de buren gevierd.

Samen lunchen, een springkussen voor de kinderen, het buurthuis opknappen of een heuse talentenshow, de buurten in Delft halen dit jaar wederom alles uit de kast om van Burendag een succes te maken.

Mozartflat
Zo ook de bewoners van de Mozartflat. Zij doen dit jaar voor het eerst mee met Burendag en hebben een dag vol leuke èn nuttige activiteiten gepland. "Achter onze flat ligt een jeu de boules-baan", vertelt Ton Ruijs, secretaris van de huurdersvereniging. "We gaan die baan uitbreiden tot een sfeervolle ontmoetingsplaats voor de bewoners van de Mozartflat. Er komt een mooi terras en een zithoek. We zijn druk bezig met de voorbereidingen."

De basis voor de ontmoetingsplek is intussen gelegd. "De tegels voor het terras liggen er al in", zegt Ruijs. "Met Burendag gaan we de boel aankleden. Er komt een bloemenhoek, we gaan schaduwplanten en klimplanten neerzetten, en een afscheiding maken tussen de ontmoetingsplek en de parkeerplaats."

Na al het harde werk hebben de bewoners dan wel wat ontspanning verdiend. Daarom organiseert de huurdersvereniging ook nog het grote Zomerfeest. "We organiseren dat al meerdere jaren, maar besloten het dit jaar te combineren met Burendag. We schenken een borreltje en genieten van een gezamenlijke maaltijd. Met ruim honderd bewoners altijd best een groot gebeuren. Het is altijd heel gezellig. Maar het is eigenlijk sowieso gezellig bij ons in de flat. De buren hebben goed contact met elkaar. Door die positieve sfeer is het heel prettig wonen aan de Mozartlaan!"

Spoorzone
Nog een nieuwe deelnemer aan Burendag is Molen de Roos aan de Phoenixstraat. En omdat Molen de Roos in het vernieuwde spoorzonegebied staat, nodigen de vrijwilligers alle bewoners van dat gebied uit om pannenkoeken te komen eten op zondagochtend. "De bouwwerkzaamheden in de spoorzone zijn zo goed als afgerond, zeker het gebied tussen de molen en het station", vertelt Marjolein Kenselaar, vrijwilliger bij de molen. "Dat willen we met elkaar vieren. Het was altijd een droom van ons om een ontbijt te serveren aan een lange tafel, met heel de buurt, maar we bedachten ons dat dat voor zo'n groot gebied wellicht wat te hoog gegrepen was. Vandaar nu een pannenkoekenontbijt!"

Met de activiteit willen de initiatiefnemers niet alleen vieren met de buurt dat de bouwputjaren voorbij zijn, zegt Marjolein. "Het is tegelijkertijd een leuke manier om je overburen eens te leren kennen. Nu alles weer uit de steigers is, kunnen de mensen elkaar weer wat makkelijker vinden. Burendag is dan een mooie en laagdrempelige manier om iedereen kennis te laten maken met elkaar."

Het pannenkoekenontbijt is een onderdeel van een veel groter programma. Het hele weekend vindt namelijk Festival De Strip plaats voor de bewoners van het spoorzonegebied. Kijk voor meer informatie hierover op www.clubdelft.nl/destrip.

Kijk op www.burendag.nl of uw buurt ook een leuke activiteit organiseert op 22 september.