Wim van Leeuwen mengt zich als Delftenaar, oud-wethouder en geschiedenisliefhebber met de verbouwingsplannen van het Prinsenhof
Wim van Leeuwen mengt zich als Delftenaar, oud-wethouder en geschiedenisliefhebber met de verbouwingsplannen van het Prinsenhof Foto: KOOS BOMMELE

"Mijn plan is goedkoper, sneller en beter"

Algemeen

Oud-wethouder schrijft alternatief verbouwingsplan voor Museum Prinsenhof Delft

Er wordt de laatste tijd veel geschreven over de ingrijpende verbouwingsplannen van Museum Prinsenhof Delft. Vorige week nog overhandigde Brie van Klaveren ruim 2300 handtekeningen aan wethouder Bas Vollebregt om aan te tonen dat veel Delftenaren het niet eens zijn met de plannen. Delftenaar Wim van Leeuwen is het ook niet eens met de visie die nu op tafel ligt. Maar in plaats van met een spandoek op het Agathaplein te gaan staan, reageert hij op een andere manier. Hij herschreef het ontwerpplan.

Door Esther Luijk

Wim voelde zich op verschillende manieren aangesproken om zich te bemoeien met de verbouwingsplannen. Naast dat hij inwoner van Delft is en zestien jaar actief is geweest als raadslid en wethouder in de gemeenteraad, heeft hij een grote voorliefde voor de geschiedenis van de Prinsenstad. Zo was hij de initiatiefnemer van het Vermeercentrum, voorzitter van Stichting Kerkelijk Erfgoed Delft, lid van Delfia Batavorum, 'Vriend' van het Prinsenhof en ook nog werkzaam als vrijwillig stadsgids. Altijd met geschiedenis bezig dus.

Upgrade
Het nieuwe plan van Wim houdt niet in dat er geen dingen veranderd zullen worden. Sterker nog, Van Leeuwen is sterk voor aanpassingen van het huidige museum en het omliggende terrein. "Het museum heeft zeker een upgrade nodig", legt hij uit. "Maar dan wel op een manier die recht doet aan de geschiedenis", zegt hij. "In het eerste visierapport dat ik ooit las, stond genoemd dat het gebouw en het huis van Willem van Oranje de twee belangrijkste kernwaardes waren voor het museum. Die twee waardes staan nergens meer in het meest recente rapport. Het staat haaks op het eerste. Toen ik dat las, dacht ik 'dit kan niet waar zijn'."

Van Leeuwen begreep de uitwerking van de inhoudelijke visie van het museumplan niet. "Je kunt de verhalen van Willem van Oranje niet vertellen in de tuin, zoals nu het plan is. Daarvoor is zijn woonhuis toch veel geschikter? Waar kun je beter vertellen hoe Willem van Oranje leefde en werkte dan op de plek waar het gebeurde? Hetzelfde geldt voor de Waalse Kerk. In de visie staat dat ze de kerk willen 'doorontwikkelen', maar dat houdt onder meer in dat de kerkbanken, de preekstoel en het orgel eruit gaat. Het is dus geen doorontwikkelen, maar gewoonweg leeghalen. Op 3 oktober 1574 kreeg de prins in diezelfde kerk het briefje met de boodschap dat Leiden ontzet was, en zo is de kerk bij nog veel meer stukjes geschiedenis betrokken. Waar kun je die mooie verhalen beter vertellen dan in de Waalse Kerk, waar het allemaal gebeurde?"

Nieuw plan
En dus ging hij zelf aan de slag, om een nieuw en in zijn ogen beter plan voor te kunnen leggen aan het Prinsenhof en de gemeente Delft. Het resulteerde in een rapport van zestien pagina's, waarbij geen enkel detail over het hoofd gezien werd. Zo komen bijvoorbeeld de horecaplannen aan bod. "De glazen uitbouw aan de kant van de Oude Delft past niet in het straatbeeld en ontneemt bovendien het zicht op de Waalse kerk. Dat is tegenstrijdig met wat in de visie staat. Ik heb daarom een alternatief horecaplan geschreven. De geplande locatie van de horeca, boven de consistoriekamer, is onlogisch en duur. Beter is om de horeca langs de Oude Delft op de begane grond te plannen. De huidige brede ingang met de grote groene poortdeuren naast de consistoriekamer kan als een feestelijke, brede ingang dienstdoen."

Poortje
Ook voor het punt in het plan waar veel Delftenaren over vallen, de sloop van het poortje naar het Agathaplein, heeft Van Leeuwen een alternatief. "In plaats van de kosterswoning en het poortje te slopen, kunnen ze die ruimte beter inrichten als werkplekken. De huidige werkruimten in het museum kunnen zo gebruikt worden als expositieruimte en de poort kan behouden worden. De huidige entree kan worden ingericht als lift- en trappenhuis, waardoor er ook direct een toegang voor de mindervaliden wordt gecreëerd."

Entree
In het plan van het Prinsenhof wordt de kloostertuin heringericht om plaats te maken voor een grootse entree, omgeven door een 'groene oase'. "Ja, ze willen er een groene oase van rust van maken, maar tegelijkertijd wel 120.000 bezoekers over een brug door die oase naar de ingang leiden. Dan is die rust ver te zoeken, lijkt me. In mijn plan komt de ingang tegenover het Winkeltje van Kouwenhoven. Daar is een poort met een pad. Als dat enigszins aangepast wordt, zoals ik beschrijf in mijn rapport, is dat prima geschikt als sfeervolle entree. Daarbij kan dan de tuin een oase blijven. Natuurlijk moet er heel wat aangepast worden voordat alles rolstoeltoegankelijk is, maar zoals in mijn rapport te lezen is, heb ik met veel facetten rekening gehouden, zonder heel drastische maatregelen te nemen zoals het slopen van de poort of het opheffen van de tuin als oase. En bovenal is mijn plan ook nog goedkoper en sneller. Het kan dus wel."

Bijdrage
De betrokken Delftenaar benadrukt in zijn rapport dat hij een bijdrage wil leveren aan de plannen om museum Prinsenhof Delft op een goede en zeer zorgvuldige manier voor de toekomst aantrekkelijker te maken en de geschiedenis van het historische gebouw van het museum meer zichtbaar te krijgen. "Ik wil voornamelijk een positief verhaal brengen, waarbij toch verandering mogelijk is. Ik wil niet alleen zeuren en klagen, maar ook alternatieven aandragen."

Wim put hoop uit een succesverhaal uit het verleden: "In 1843 was er een soortgelijke situatie, toen de gemeente vond dat renovatie van de toren van de Oude Jan te duur werd. De toren stond op de lijst om gesloopt te worden. Delft kwam toen in opstand, en met succes!"

Positieve reacties
Van Leeuwen heeft zijn plan naar alle politieke partijen, de directie van het Prinsenhof, de burgemeester, diverse bewonersverenigingen en nog veel meer betrokken partijen gestuurd. "Ik hoor uit veel hoeken positieve geluiden", vertelt hij. "Veel mensen zien het als een gedegen en realistisch alternatief. Het huidige plan is te veel op Amsterdamse schaal, dat heeft Delft niet nodig. Ik weet natuurlijk niet wat er precies met mijn plan gaat gebeuren, maar ik vertrouw er wel op dat ik op deze manier bijdraag aan de discussie die toch al op gang is gebracht tussen de gemeente en de bevolking van Delft. Ik hoop dat de raad zich dan realiseert dat als er zoveel weerstand is, er toch wel iets mis zal zijn met de huidige plannen."

Wie benieuwd is naar het plan van Wim en het rapport graag wil lezen, mag hem mailen: wagvleeuwen@ziggo.nl.