Brie van Klaveren (rechts) overhandigde woensdag een collage met foto's van de handtekeningenactie aan wethouder Bas Vollebregt (foto: Koos Bommelé)
Brie van Klaveren (rechts) overhandigde woensdag een collage met foto's van de handtekeningenactie aan wethouder Bas Vollebregt (foto: Koos Bommelé) Foto: KOOS BOMMELE

Duizenden handtekeningen overhandigd aan wethouder

Algemeen

Onder toeziend oog van zo'n 70 aanwezigen, overhandigde de Delftse Brie van Klaveren afgelopen woensdag 2356 handtekeningen aan wethouder Bas Vollebregt. De handtekeningen zijn gezet door mensen die in actie zijn gekomen tegen de drastische verbouwingsplannen van Museum Prinsenhof Delft.

De aanwezigheid van de wethouder en zijn welwillendheid om de handtekeningen in ontvangst te nemen, werd door initiatiefneemster Brie als erg prettig ervaren: "Hij bleef nog best een tijd hangen ook daarna om met de mensen te praten, dat was heel fijn."

Verklaring
De verklaring die de wethouder gaf bij de overhandiging, ervoeren de aanwezigen echter als minder prettig. "Er werd weer gezegd dat het nog slechts om een visie gaat en dat er nog niets besloten is", zegt Brie. "Dat we eigenlijk te vroeg zijn met actie voeren en dat we teveel herrie schoppen. Dat er al een vergevorderd plan ligt, wordt gewoon ontkend. En dan nog, het gaat uiteindelijk niet eens zozeer meer om de inhoud van het plan, maar om het feit dat het hele participatieproces niet gevolgd is. We willen nog steeds dat het plan van tafel gaat en dat er samen met de inwoners van Delft gekeken wordt naar de toekomst van het plein en het museum. "

Reactie gemeente
De gemeente Delft liet eerder deze week in een verklaring weten het ontstane beeld op de visie van het Prinsenhof en Sint Agathaplein te betreuren. "Het beeld is ontstaan dat al vergaande besluiten zouden zijn genomen over het Prinsenhof en het Sint Agathaplein. Dat is beslist niet het geval. Er wordt pas besloten na goed gesproken te hebben met de stad en de gemeenteraad. In de komende maanden gaat het college van burgemeester en wethouders in gesprek met de stad en de gemeenteraad om tot een breed gedragen plan te komen voor Prinsenhof. Het college is onder de indruk van de betrokkenheid en de vele reacties op de ruimtelijke ontwikkelingsvisie voor het Prinsenhof en het Sint Agathaplein. Uit de handtekeningenactie en de ruim 3000 reacties op de digitale enquête blijkt dat vele Delftenaren begaan zijn met de toekomst van deze belangrijke plek in Delft. (...) De visie die er nu ligt schetst mogelijkheden, maar is zeker nog geen concreet plan. De daarin geschetste opties staan nog helemaal niet vast. Het signaal dat door veel Delftenaren over onder meer behoud van het poortje is afgegeven, is helder. Het college werkt op dit moment, op verzoek van de gemeenteraad, een aantal verschillende varianten uit, waarover in het najaar met de stad en gemeenteraad gesproken zal worden. Alle reacties worden hierin meegenomen en gewogen om uiteindelijk tot het beste plan te komen voor het Prinsenhof en Sint Agathaplein. Uitgangspunt is en blijft behoud en verbetering van de monumentale kwaliteit van het Prinsenhof en het bijzondere karakter van het Sint Agathaplein en de Prinsentuin. Het is een unieke plek die gekoesterd moet worden."

Doorstrijden
Wat zich wat aantrekt van haar handtekeningenactie, weet Brie niet, maar zijzelf is in ieder geval nog niet klaar met strijden. "We gaan de komende tijd met alle politieke partijen in gesprek en zorgen dat er naar ons geluisterd wordt. Op deze manier kunnen en willen we absoluut niet verder."