De karakteristieke 'witte huisjes' moeten tot verdriet van de bewoners wijken voor nieuwbouw. (Foto: EvE)
De karakteristieke 'witte huisjes' moeten tot verdriet van de bewoners wijken voor nieuwbouw. (Foto: EvE)

Second opinion Woonbond moet sloop Heilige Land voorkomen

Algemeen

Met de bevindingen van een recentelijk 'second opinion' onderzoek door de Woonbond in de hand trekt de SP volgende week tijdens de vergadering van de commissie Sociaal Domein en Wonen opnieuw ten strijde tegen de sloop van de 'witte huisjes' in het Heilige Land.

Het is een nieuw hoofdstuk in een al lang slepende discussie over het slopen van de huizen in de Odulphusstraat, Cornelis Musiusstraat en Doctor Schaepmanstraat. Woonbron wil op deze plek nieuwe eengezinswoningen bouwen. De witte huizen zijn te klein en voldoen niet meer aan de eisen van deze tijd, stelt de woningbouwvereniging op basis van onderzoek en rapporten uit 2001 die onlangs nog eens geactualiseerd zijn. De bewoners willen echter niet weg en stellen dat renovatie goed mogelijk is. In 2001 of kort daarna is hen toegezegd dat de woningen in ieder geval tot 2023 zouden blijven staan. Ook tegen een nieuwe bewoner die er in 2013 is komen wonen, is gezegd dat er de eerste 10 jaar niets aan de woningen gebeurt. In de afgelopen jaren hebben dan ook veel bewoners zelf verbeteringen in hun woning aangebracht. Naast deze redenen waarderen de bewoners ook de wijk zoals die nu is en ze zijn bang dat door nieuwbouw niet alleen de huizen maar ook de samenhang in de wijk zal verdwijnen.

Second opinion
De bewoners hebben in de gemeenteraad de SP aan hun zijde. De partij verzet zich tegen de, overal in Nederland aanwezige trend, om goedkope sociale woningen te vervangen door duurdere onder het mom van verbetering. "Wat je ziet is dat de huizen die terugkomen meestal niet meer betaalbaar zijn voor de oorspronkelijke bewoners." De SP vindt in het debat in ieder geval Leefbaar Delft aan haar zijde. Ook die partij houdt zich al lang bezig met de situatie. De motie die de partij in november 2017 inbracht om een onafhankelijk onderzoek naar de situatie van de woningen in te stellen en, indien het onderzoek daartoe reden zou geven, de sloop niet door te laten gaan, werd indertijd verworpen. Maar de partij geeft het niet op en spreekt zich fel uit: Dit zijn "walgelijke praktijken om de vierkante meters die vrij zullen komen, dubbel en dik te laten betalen door nieuwe bewoners. Daar gaat het over, geld en macht", schreef Jolanda Gaal onlangs op de partijsite. Het onafhankelijk onderzoek kwam er niet. Vervolgens heeft de klankbordgroep van de bewoners zelf aan de Woonbond gevraagd een 'second opinion' te doen. Woonbron heeft daar de benodigde stukken voor beschikbaar gesteld. Naast de oorspronkelijke rapporten uit 2001 bevatten die ook de resultaten van de bewonersenquête en recentere notities, memo's en onderzoeken uit 2016 en 2017. Met de conclusies en aanbevelingen van de Woonbond in de hand hoopt de SP de gemeenteraad te kunnen winnen voor het renovatieplan: "De gemeenteraad moet nu haar verantwoordelijkheid nemen en luisteren naar de bewoners."

Onvoldoende onderbouwd
De second opinion van de Woonbond concludeert dat de technische argumenten om tot sloop over te gaan onvoldoende onderbouwd zijn: "Het renovatieplan wat er nu ligt is grotendeels gebaseerd op de situatie uit 2001. De steekproef (vier woningen) waarop het meest recente renovatieplan en bijbehorende begroting zijn gebaseerd, is erg mager. Bovendien is nergens de ruimte onder de vloer geïnspecteerd, terwijl verschillende voorgestelde maatregelen hierop gebaseerd zijn. Een inventarisatie van de huidige stand van zaken bij alle woningen kan uitsluitsel geven." Ook de actualiserende rapportage met bijbehorende begroting uit 2017 van Alphaplan vertoont tegenstrijdigheden vindt de Woonbond. Zo is het vreemd dat er niet onder de vloeren is gekeken terwijl het aannemelijk is dat de oorzaak van vochtproblemen in een aantal huizen daar wel gezocht moet worden. Daarnaast zijn in de rapportage normale onderhoudswerkzaamheden opgenomen als renovatiewerkzaamheden. Daardoor is het niet duidelijk wat nu met wat wordt vergeleken en kunnen –volgens de Woonbond- geen goede (management)afwegingen worden gemaakt. Beter is om een gedetailleerd en samenhangend overzicht voor 30 jaar te maken met verschillende scenario's.

Oplossingen
Dat er problemen zijn, zoals die van optrekkend vocht, bestrijdt de Woonbond niet. Maar, zo concludeert zij, Het onderzoek van TNO (2001) biedt een aantal goede oplossingen om de vochtproblematiek op te lossen. Aanvullend kunnen andere maatregelen worden onderzocht, zoals schelpen of EPS parels in de kruipruimte of thermokussens in combinatie met afdekfolie op de bodem van de kruipruimte. De Woonbond gaan ook in op de uitkomsten van de bewonersenquête uit 2016 waaruit Woonbron concludeert dat sloop de beste optie is en stelt: De uitkomsten kunnen echter ook tot andere conclusies leiden. Het verdient de aanbeveling om nog eens kritisch naar de uitkomsten te kijken.

Of dit alles genoeg is om de gemeenteraad, en Woonbron, op andere gedachten te brengen moet blijken. Vooralsnog blijft de woningbouwvereniging op haar standpunt staan dat sloop en nieuwbouw de enige reële oplossing is.