Het voormalig hoofdkantoor van Gist - Brocades DSM is een van de monumenten die te bezoeken is. (Foto: Anne Reitsma Fotografie)
Het voormalig hoofdkantoor van Gist - Brocades DSM is een van de monumenten die te bezoeken is. (Foto: Anne Reitsma Fotografie) Foto: ANNE REITSMA FOTOGRAFIE

Deuren gaan open tijdens Open Monumentendag

Algemeen

Zaterdag 8 en zondag 9 september is de 32e editie van de Open Monumentendag. Ook Delft doet hier van harte aan mee. In de Prinsenstad openen dit weekend ruim veertig monumenten de deuren voor publiek.

Volgens de gemeente telt Delft zo'n 1500 monumenten. De veertig deelnemers zijn daarom ook maar een kleine greep uit het rijke 'assortiment' van de stad, vertelt Annet Thoms, projectleider Open Monumentendag Delft. "Delft is een super monumentenstad. Het is een van de redenen waarom Open Monumentendag zo leuk is, omdat je binnen kan wandelen bij gebouwen waarvan je niet eens wist dat het een monument was. Er gaan letterlijk en figuurlijk deuren voor je open."

Thema
Het thema dit jaar is 'In Europa', met aandacht voor internationale architectuurstromingen, bouwtechnieken en uitwisseling van kennis en wetenschap. 'In Europa' is een vrij breed thema, waar dus ook veel monumenten aan mee konden doen, volgens Annet. "Een nieuwe speler tijdens deze editie is bijvoorbeeld de faculteit Bouwkunde (BK City), van de TU Delft. Dit zit in een prachtig monumentaal pand en is zeker het bezoeken waard. Het heeft daarbij een Europees tintje omdat er veel internationale studenten uit heel Europa studeren. Zo kun je bij bijna elk monument wel een link met Europa terugvinden."

Deelnemers
Op de deelnemerslijst staat een aantal bekende 'gezichten', zoals Molen de Roos, Het Meisjeshuis, het Stadhuis en verschillende kerken. Maar bezoekers kunnen ook genieten van een aantal panden die de deuren dit jaar voor het eerst openstellen, zoals De Buccaneer aan de Paardenmarkt, Medisch Museum De Griffioen aan de Koornmarkt en de Delftse Montessorischool aan de Jacoba van Beierenlaan. "Bij die laatste ga je misschien niet direct uit van een monument, omdat het nog een vrij jong gebouw is", zegt Annet. "Maar een monument is niet alleen een monument omdat het oud is, het kan ook het stempel monument krijgen omdat het een bijzondere bouwstijl heeft of ontworpen is door een belangrijke architect. Dat laatste is bij de Montessorischool het geval, die is namelijk ontworpen door Herman Hertzberger, een belangrijke Nederlandse architect die ook voor het buitenland veel heeft ontworpen."
Ook bijzonder is het voormalig hoofdkantoor van Gist - Brocades DSM, omdat dit gebouw maar eens in de twee jaar bezoekers toelaat. "Het pand is erg kwetsbaar, maar prachtig om te zien met het glazen dak en de schitterende tegeltableaus. Zeker een bezoek waard!"


Activiteiten
Tijdens de Open Monumentendag kan bij verschillende monumenten tevens genoten worden van een cultureel programma. Veelal muziek, maar ook lezingen en vertellingen maken deel uit van het programma. "Zo wordt bij Historisch Joris de legende van Sint Joris en de Draak verteld door Vertelkring Delft, en vertellen ze bij Winkeltje Kouwenhoven over de geschiedenis van het winkeltje. Een heel leuk en divers programma voor jong en oud!" Meer info op www.openmonumentendagdelft.nl