Wethouder Karin Schrederhof en projectmanager Gerard van Zomeren moeten verkamering in goede banen leiden
Wethouder Karin Schrederhof en projectmanager Gerard van Zomeren moeten verkamering in goede banen leiden

'Bij overlast ga je in gesprek met elkaar'

Algemeen

DELFT – De kwestie verkamering houdt de gemoederen bezig in het Delftse. Daarom praten we bij met de verantwoordelijk wethouder Karin Schrederhof (PvdA) en projectmanager Gerard van Zomeren.

Door Ruud Stift

Karin Schrederhof:
"Ons beleid op het gebied van verkamering is vooral gekoppeld aan de prijs van een woning en aan een leefbaarheidsscan. Beide zaken vormen een belangrijk onderdeel van de omzettingsvergunning. De vergunning is een instrument. We zien geen aanleiding om de hele boel stop te zetten, zoals in Leiden is gebeurd. Maar natuurlijk, als er sprake is van overlast, ga je in gesprek met elkaar."

Gerard van Zomeren:
"We lanceren binnenkort een pilot om twee keer per jaar bij elkaar te komen met alle betrokken partijen. In de wijk Voorhof zijn dat de belangenvereniging, de wijkagent, de        gemeente, DUWO, studentenvakbond en studentenverenigingen. Bij overlast moet je elkaar snel weten te vinden, we testen hoe dat in de praktijk moet gaan werken. Dit gaan we ook doen in de binnenstad, overleg plegen met de belangenvereniging en de grootste verhuurders. Eén van de belangrijke uitkomsten hierbij zal zijn dat de politie ook mede in gesprek gaat en uitlegt wat wordt verstaan onder 'leven' met elkaar.
Mensen ervaren nog schroom om overlast te melden bij het speciaal in het leven geroepen registratiepunt. We gaan op handhaving over, als mensen hiertoe een verzoek indienen. Door de toets op de leefbaarheid weet je al wat er speelt in de wijk. Om dit te blijven monitoren willen we ook ambassadeurs in gaan zetten."

Schrederhof:
"We hebben het met z'n allen vaak over dé student, maar we vergeten dat het ook gewoon onze eigen kinderen kunnen zijn. Je kan ook overlast ondervinden van je naaste buurman. Studenten hebben een ander levensritme, dat is waar het vaak op stoelt.
Tijdens de OWee zie je mooie voorbeelden van wat studenten allemaal klaar weten te spelen. Qua logistiek, hoe professioneel ze het aanpakken en de vrolijkheid die ze uitstralen. Zoals de openluchtbioscoop op de Markt, waar studenten en burgers tezamen bijna in volkomen stilte van een film genoten. En zondag 19 augustus organiseerden ze een barbecue voor eerstejaars en hun mentoren, het Schiediner, op de Oostsingel. Tijdens de barbecue kregen de studenten een parade voorgeschoteld van vele verenigingen, stichtingen en instanties. Een eerste indruk van hoe het is om te studeren in Delft. En, niet geheel onbelangrijk met betrekking tot hoe we studenten plegen te zien, alles werd na afloop meteen opgeruimd. Geen enkele wanklank te bespeuren, het was echt een feest."

Van Zomeren:
"Of de initiatieven waarbij studenten en burgers samen wonen. Zoals de bijzondere mix van starters, statushouders en studenten in de Woondiversiteit, Van Bleyswijckstraat 93. In voormalig verzorgingstehuis Abtswoude wonen studenten samen met cliënten van Stichting Perspektief."