Piloot Sjaan Quirijns loopt in het nieuwe pak van project March III
Piloot Sjaan Quirijns loopt in het nieuwe pak van project March III Foto: KOOS BOMMELE

Exoskelet March III gaat voor goud!

Algemeen

DELFT – Dinsdag 14 augustus was een spannende dag, want op die dag stond de onthulling van het nieuwe exoskelet March III op de agenda, in de Mekelzaal van het Science Center aan de Mijnbouwstraat.

Door Ruud Stift

Zo'n 80 genodigden waren in gespannen afwachting van de presentatie van het sterk verbeterde exoskelet March III. Piloot Sjaan Quirijns uit Utrecht kwam achter een scherm vandaan, omhuld door de vernieuwde versie van het motorische harnas. De March III is bedoeld voor mensen met een dwarslaesie en in dit derde type zijn weer meer verbeteringen aangebracht. Het project March III-team bestaat uit 22 studenten van de TU Delft die vrijwillig hun studie een jaartje hebben 'geparkeerd' om zich volledig aan dit project te kunnen wijden.

Magali Ponds, PR-manager en acquisitie:
"We zijn in augustus 2017 begonnen. Omdat we bij dit project werken met co-creatie, hadden we ook een piloot nodig. In samenwerking met de Sint Maartenskliniek uit Nijmegen, gespecialiseerd in aandoeningen aan het bewegingsapparaat, gingen we op zoek naar de meest geschikte kandidaat. Iemand met een dwarslaesie die al ervaring had met andere, commercieel vervaardigde pakken. Zodoende kwamen we uit bij Sjaan, inmiddels een volwaardig teamlid. Voordat we met haar gingen trainen, is het pak natuurlijk uitvoerig getest."

Focuspunten
"Voor deze vernieuwde versie gingen we uit van twee focuspunten: dagelijks gebruik en gebruiksvriendelijkheid/comfort. Zo is de extra ondersteuning in de buik en rug ontstaan uit co-creatie met Sjaan. Zij wilde, als gevolg van haar 'hoge' dwarslaesie, echt omarmd worden door het pak. Een andere, belangrijke, toegevoegde feature zijn de beensteunen die met fixtures handig te ontkoppelen zijn, zodat de piloot weer makkelijk in zijn/haar rolstoel terug plaats kan nemen. Ook de stapgrootte, middel, klein of groot, kan worden aangepast. De piloot kan zelf aangeven in welk tempo hij/zij wil wandelen."

Sjaan Quirijns:
"Een handige, nieuwe uitbreiding van de mogelijkheden. Want ik kan nu bijvoorbeeld tijdens het boodschappen doen met de kleine stapgrootte dichter bij het schap komen. Ook met betrekking tot de aansturing is beter ingespeeld op de persoonlijke behoefte. Zo geeft het inputdevice in één van de krukken een trilling, zodat ik weet dat de opdracht die ik heb gegeven uitgevoerd gaat worden."

Magali:
"Het aansturingsdevice is op aanwijzing van Sjaan ontwikkeld. Hoe moet dit eruit gaan zien? Aan de hand van verschillende 3D-modellen is het helemaal eigen en gebruiksvriendelijk gemaakt. Sjaan kwam gedurende de ontwerp-, product- en testfase elke maand een keer naar Delft om te werken aan de functionaliteit. Een andere belangrijke feature die verbeterd is, is het enkelgewricht. Dat kan nu functioneler bewogen worden. Zoals bij een normaal enkelgewricht van een valide persoon."

Sjaan:
"Dit bleek zeer voordelig bij het oversteken van een zebrapad. Het hielp beter bij de op- en afstapjes en zorgt voor meer stabiliteit tijdens het lopen. Ik train met het team en met gespecialiseerde fysiotherapeuten twee keer per week in Nijmegen. Het lopen en de verbeterde features, daar word ik blij van. Je moet rekenen dat ik 17 jaar niet heb kunnen lopen, dus dat is wel een dingetje. Ik werk fulltime bij de Hogeschool Utrecht, maar zij gunnen mij een paar uur vrijaf per week om dit traject te doorlopen."

Cybathlon
"Eind september, na onze deelname aan de Cybathlon in Duitsland, zit mijn taak erop. Jammer, want ik vond het een prachtige ervaring. Dingen uitwisselen met elkaar, ook met de zogenaamde concurrentie, allemaal om het product te verbeteren. Mooi, toch? Ik doe het ook voor de generatie dwarslaesiepatiënten die na mij komt. Wellicht kunnen deze op maat gemaakte pakken in de nabije toekomst betaalbaar in productie worden genomen."

Chris Oomen, CEO van DSW, hoofdsponsor van Project March III:
"Hoe lang het ook duurt, wij zullen voor de volledige duur van het project als hoofdsponsor betrokken blijven. Want wat ik tot op heden heb mogen zien van het exoskelet is een felicitatie waard. Het pak dient niet als compensatie van de beperkingen, maar wil deze opheffen. De March III verhoogt de kwaliteit van leven, zodat men normaal deel kan nemen aan de maatschappij.
Wij sponsoren dit project omdat we solidariteit hoog in het vaandel hebben staan. DSW is liever principieel dan commercieel. Bij de start van een project staat niet altijd persé de patiënt centraal, dat gaat nog weleens verloren in de belangenstrijd. De gezondheidszorg heeft innovatie nodig. De vrijwillige inzet van studenten maakt deze innovatie betaalbaar. Als er maar genoeg wetenschappelijke artikelen over verschijnen in de vakbladen, dan denk ik dat het Zorginstituut Nederland dit pak uiteindelijk wel als hulpmiddel in het basispakket op zal nemen. Daarmee zal de rolstoel voor de dwarslaesiepatiënt uit het straatbeeld verdwijnen."