Gerard Jellema reist heel Nederland door in zijn Japanse Kimono om verhalen te vertellen. (Foto: Peter Putters, tekst: Esther Luijk)
Gerard Jellema reist heel Nederland door in zijn Japanse Kimono om verhalen te vertellen. (Foto: Peter Putters, tekst: Esther Luijk) Foto: Peter Putters

"Het mooiste compliment dat ik kan krijgen is: Ik zag het voor me!"

Algemeen

Tijdens de zomermaanden is het rustig qua nieuws. Een mooie gelegenheid om bijzondere lezers van Delft op Zondag eens in het zonnetje te zetten. In deze zomerrubriek lichten we Delftenaren uit met een bijzondere hobby, een tattoo met een verhaal, een geweldige studentenkamer of een ander bijzonder verhaal. Deze week: Verhalenverteller Gerard Jellema (51).

Wat houdt je hobby precies in?
"Ik houd me bezig met het vertellen van verhalen aan een publiek, in het bijzonder Japanse verhalen. Ik vertel voornamelijk sprookjes, legenden en volksverhalen."

Hoe ontstond deze hobby?
"Eigenlijk kwam het door drie gebeurtenissen die rond dezelfde tijd plaatsvonden. Zo'n acht jaar geleden zat ik zelf in het publiek bij een verhalenverteller. Ik was erg onder de indruk van zijn optreden en ben een cursus verhalen vertellen gaan volgen. Toen ik daarmee klaar was, wilde ik graag doorgaan en samenkomen met andere verhalenvertellers om te oefenen. Ik heb toen samen met mijn partner Joke en een derde persoon, Sebastiaan, de Vertelkring Delft opgericht. Tijdens een van mijn eerste optredens als verhalenverteller tijdens de Levende Etalagedag in Delft, mocht ik als dank een boek uitzoeken uit de boekwinkel waar ik mijn verhalen vertelde. Ik koos een boek met Japanse verhalen en sprookjes, en daar had ik meteen een klik mee. Rond diezelfde periode gingen Joke en ik ook op vakantie naar Japan. We hebben dat ervaren als een heel prettig land; de cultuur, de schilderkunst, kalligrafie, en de manier waarop mensen met elkaar omgaan, spreekt ons heel erg aan. Al deze gebeurtenissen bij elkaar hebben gemaakt dat ik me ben gaan richten op het vertellen van Japanse verhalen."

Waarom vind je verhalen vertellen zo leuk?
"Het is een heel mooie mengvorm van kunst en geschiedenis. De verhalen vertellen iets over een land, vertellen de geschiedenis. Je ziet bij Japanse verhalen vaak dat de normen en waarden van het land terugkomen in de verhalen. De Shintolegenden bijvoorbeeld, de scheppingsverhalen van Japan, zijn al duizenden jaren oud, maar worden nog steeds verteld. Japanse kinderen leren erover op school. Dat is niet zomaar, het zijn verhalen die raken aan de zielen van mensen."

Waar treedt je zoal op?
"Er zijn een aantal podia waar je als verhalenverteller terecht kan. Maar zoals dat eigenlijk met iedere hobby is, zijn er ook van verhalenvertellers teveel in Nederland. Daarom zoek ik in het hele land andere locaties waar mensen niet zo gauw een verhalenverteller tegenkomen, maar wel geïnteresseerd zouden kunnen zijn in een stukje Japanse cultuur of geschiedenis. Denk aan Japanse tuinen, karateclubs en cosplayevenementen."

Wat vinden andere mensen van je hobby?
"Ik moet vaak uitleggen dat verhalen vertellen niet hetzelfde is als voorlezen. Ik heb geen boek waar ik uit voorlees, maar probeer het verhaal over te brengen aan het publiek vanuit mijn eigen beleving. Je neemt een verhaal en maakt er als het ware je eigen versie van. Je probeert beelden op te roepen en het publiek te laten zien wat jij voor je ziet. Details zijn belangrijk. Je 'kleurt' het verhaal in door over details te praten. Hoe ziet het glas eruit wat je vasthoudt, wat voor temperatuur heeft de kamer, wat voor kleding heeft de hoofdpersoon aan. Al die kleine details brengen het verhaal tot leven. Dat is best lastig, maar wel heel leuk om te doen. Het mooiste compliment wat je als verhalenverteller kan krijgen is dan ook niet 'Ik vond het een mooi verhaal', maar 'ik zag het helemaal voor me'."

Kan iedereen verhalen vertellen?
"Iedereen kan natuurlijk een verhaal vertellen, maar het is wel een uitdaging om het goed te doen. Om te laten zien dat iedereen een mooi verhaal kan vertellen, organiseren we vier keer per jaar Delft Vertelt. We gaan daarbij met bekende en minder bekende Delftenaren op zoek naar hun eigen, waargebeurde, verhaal en helpen hen bij het overbrengen daarvan op het publiek. Een verhaal kan groots, meeslepend of erg grappig zijn: iemands vader die in WOII aan de Arbeitseinsatz ontsnapt door zich onder de vloer te verstoppen, een uit de hand gelopen studentengrap of oud-burgemeester van Walsum over het bezoek van Clinton aan Delft. Maar een verhaal kan ook juist klein en ontroerend zijn, zoals iemand die een onbekende tegenkomt op straat en een leuk gesprek voert. Gegarandeerd een bijzondere middag!"

Meer informatie over Gerard is te vinden op www.eenverhaalvangerard.nl. Meer informatie over Delft Vertelt op www.rietveldtheater.nl/delft-vertelt.