Eén van de grasvelden van SV Wippolder: op het oog groen genoeg, maar er mag nog niet op worden gespeeld.
Eén van de grasvelden van SV Wippolder: op het oog groen genoeg, maar er mag nog niet op worden gespeeld.

Komt de competitiestart in gevaar?

Algemeen

Sportclubs komen wellicht net op tijd met de schrik vrij

DELFT – Eindelijk viel de regen deze week met bakken uit de hemel. Desondanks, door de eerdere droogteperiode liggen de grasvelden van de regionale sportclubs er over het algemeen niet al te florissant bij. Om met André van Duin te spreken: "Me gras!" Komt de start van het seizoen in gevaar of komen de clubs met de schrik vrij?

Door Ruud Stift

John Smits, wedstrijdsecretaris SV Nootdorp:
"SV Nootdorp heeft de beschikking over drie grasvelden en een kunstgrasveld. Deze week is er een mail van de gemeente gekomen dat we de grasvelden tot nader order niet mogen gebruiken. In hoeverre dit de start van de competitie in gevaar brengt, valt momenteel nog niet te overzien. We zijn ongetwijfeld niet de enige vereniging met dit probleem. Ook is het niet duidelijk welke actie de KNVB eventueel gaat ondernemen, omdat de eerste wedstrijden voor SV Nootdorp op zaterdag 1 september gepland staan. Zonder een goede voorbereiding wordt de kans op blessures, mede door de zeer slechte staat van de grasvelden, natuurlijk erg groot want buiten het feit dat het gras amper is gegroeid is ook de kwaliteit van de ondergrond zeer slecht. Het veld is bij lange na niet egaal te noemen en er zijn zeer veel oneffenheden te bespeuren die de kans op enkelblessures vergroten."

Wim de Bruijn, secretaris RKDEO:
"De natuurgrasvelden mogen op aangeven van de gemeente Pijnacker-Nootdorp tot nader order niet gebruikt worden. RKDEO heeft ook twee kunstgrasvelden die wel gewoon bespeeld kunnen worden."

Kees Kleij, secretaris OLIVEO:
"Wij beschikken over twee kunstgrasvelden en twee grasvelden. De gemeente zou de 'natuurlijke varianten' oorspronkelijk op maandag 6 augustus vrijgeven, maar dat is tot nader order uitgesteld. Het zou op de iets langere duur problemen kunnen geven voor de jeugdwedstrijden op de zaterdag. Er wordt voorlopig nog niet getraind, dus de eerste twee weken is er niets aan de hand. De competitie begint half september voor de meeste teams, dus we hebben nog even. Onze grasvelden zijn eind juni opnieuw ingezaaid, maar de gemeente kon natuurlijk ook niet bevroeden dat het zo droog zou blijven. Wat ze nu gaan doen? Ik hoop iets meer of vaker besproeien, want het is een kale, dorre, bruine bende."

Pieter van Veen, wedstrijdsecretaris Vitesse Delft:
"Onze grasvelden, drie in totaal, liggen er momenteel gewoon goed bij. Volgens plan worden deze in het weekend van 25 augustus vrijgegeven door de gemeente. Misschien dat er nog enige discussie zal ontstaan of de finale van de Stad Delft Bokaal, een week eerder, op ons hoofdveld gespeeld zal gaan worden. De velden worden bij ons elke nacht gesproeid, dat is een aantal jaar geleden geautomatiseerd. Zolang hier vanuit de gemeente geen stop op komt in verband met eventueel besparen op water, verwacht ik geen problemen met betrekking tot de start van de competitie."

Leen van den Hooff, voorzitter CKV Excelsior:
"Gelukkig heeft kunstgras geen water nodig, dus wij kunnen spelen en trainen. Het grasveld waar de rugbyers van de Delftsche Rugby Club hun wedstrijden op spelen, hier op het sportpark aan het Bieslandsepad, ligt er redelijk bij. Er zit een geïntegreerde sproei installatie in het veld, al moet het wat minder warm worden om het veld optimaal te krijgen voor hun competitie. Voorlopig hebben wij op het sportpark geen problemen."

Robert Warringa, beheerder sportvelden openbaar groen gemeente Pijnacker-Nootdorp:
"Op zich gaat het op het gebied van onderhoud goed, maar omdat het zo droog blijft, kun je het natuurlijk kapot lopen. In totaal hebben we op de drie verschillende sportparken in Pijnacker-Nootdorp elf grasvelden in onderhoud. Het is lastig om natuurgrasvelden aan de groei te krijgen en te houden. We proberen vooral in de nacht te bewateren. Bij sommige velden zijn slechte plekken geconstateerd, die hebben we aangepakt. Als het meezit, geven we de velden deze week vrij en kunnen ze opnieuw belijnd worden. Gelukkig begint de competitie dit jaar iets later, dat scheelt."

Nicole Bulk-Roos, coördinator Sport van TU Delft Sportcentrum:
"Wij hebben het grasveld de hele zomer lang beregend, dus het veld is klaar voor de rugbyers. Dat moet geen problemen opleveren."

Marjolijn Schrok, SV Wippolder:
"SV Wippolder heeft 3 velden, 1 kunstgras en 2 grasvelden. De twee grasvelden zijn door de gemeente nog niet vrijgegeven. Gezien de mindere staat van veld 2 is deze langer dan de geplande periode in onderhoud gebleven. Deze week wordt er bekeken of het veld na het weekend bespeelbaar is. Het onderhoud van veld 3 duurt nog tot 27 augustus.
De velden worden vrij goed beregend en zien er nog aardig groen uit, maar de ondergrond is behoorlijk droog en dus hard. Dit kan blessures veroorzaken. De eerste trainingen en oefenwedstrijden staan vanaf maandag gepland. Wippolder wil de veiligheid/gezondheid van haar leden niet in het geding brengen en neemt de aanbeveling van de gemeente aan om zoveel mogelijk gebruik te maken van het kunstgras."