Notaris Erwin Spiekman in de hal van zijn kantoor bij Westvest Notarissen.
Notaris Erwin Spiekman in de hal van zijn kantoor bij Westvest Notarissen.

De zekerheid van een nieuwbouwwoning zonder tekortkomingen en gebreken met de 5% regeling

Algemeen

Koop je een nieuwbouwwoning van tekening, dan is alles netjes geregeld. Zo goed geregeld, dat je straks naar tevredenheid woont. Het proces van de aankoop van een nieuwbouwwoning is lang en er kunnen dingen tegen zitten.

Op diverse manieren is geregeld, dat de koper hiervan niet de dupe zal zijn. De Stichting Waarborg Koopwoningen heeft twee certificaten, namelijk Nieuwbouw en Transformatie. De certificaten geven als eerste de zekerheid van de afbouwwaarborg. Gaat de bouwonderneming gedurende de bouw onverhoopt failliet, dan zorgt Woningborg voor de afbouw van de woning. Is het afbouwen om wat voor reden dan ook onmogelijk, dan verstrekt Woningborg een schadeloosstelling. In dit geval conform de vastgestelde regels in de van toepassing zijnde Garantie- en waarborgregeling. De tweede zekerheid is de kwaliteit van de woning. Als zich een gebrek voordoet, herstelt de bouwonderneming dit gebrek als dit onder de garanties valt. De meeste onderdelen van de woning hebben een garantietermijn tot zes jaar en drie maanden na de oplevering. Maar bij ernstige technische gebreken is de garantietermijn zelfs tien jaar en drie maanden. Voor een aantal onderdelen geldt een beperkte garantietermijn. Het kan ook voorkomen, dat de bouwer niet failliet is, maar desondanks met gebreken heeft afgeleverd.

Stok achter de deur
De 5% regeling is dan een stok achter de deur. "Wordt de nieuwbouwwoning uiteindelijk opgeleverd, dan wordt hier een proces-verbaal van gemaakt", zegt notaris Erwin Spiekman van Westvest Notarissen. "Hierin worden eventuele gebreken of tekortkomingen geconstateerd. Dit wordt zowel door de bouwer als de koper ondertekend. Hierna krijgt de koper de sleutel van de woning overhandigd en kan die de woning betrekken." De geconstateerde gebreken en tekortkomingen moeten worden verholpen. Evenals de andere na de oplevering geconstateerde gebreken en tekortkomingen. "De zekerheid die de koper wordt geboden, dat hij straks ècht naar volle tevredenheid kan wonen, is de mogelijkheid van het stellen van een bankgarantie of het aanhouden van een depot bij de notaris", gaat Spiekman verder. Wil de bouwondernemer een bankgarantie stellen, dan dient de koper de laatste aanneemtermijn (5%) geheel aan de ondernemer over te maken. In het geval van een depot dient de koper de 5% te betalen aan de notaris. "Zowel een bankgarantie als een depot staat automatisch tot drie maanden na de oplevering vast", aldus Spiekman. "Maar als de koper hier expliciet toestemming voor geeft, worden de bankgarantie of het depot eerder vrijgegeven." Het kan natuurlijk voorkomen, dat de gebreken die door de koper geconstateerd zijn niet binnen de gestelde termijn van drie maanden zijn hersteld. Dan dient de koper vóór het aflopen van deze periode een brief te sturen naar de notaris, waarin hij aangeeft dat de bankgarantie of depot niet mag worden vrijgegeven. En tot welk bedrag de bankgarantie of depot moet worden gehandhaafd. "Dit bedrag dient in redelijke verhouding te staan tot de kosten van herstel van de resterende gebreken. De koper moet ook de ondernemer op de hoogte brengen van het niet vrijgeven. Als uiteindelijk alle gebreken of tekortkomingen zijn hersteld, dan wordt het depot overgemaakt aan de bouwondernemer of vervalt de gestelde bankgarantie." Notaris Erwin Spiekman wil er nadrukkelijk op wijzen, dat de notaris in zo'n procedure alleen een lijdelijke en geen bemiddelende rol heeft. Westvest Notarissen, (015) 219 19 99 of www.westvest.nl.