<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=9419594&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=delftopzondag.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=260,261,262" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Logo delftopzondag.nl
Het is al jaren groot feest tijdens het Varend Corso bij de Kolk
Het is al jaren groot feest tijdens het Varend Corso bij de Kolk (Foto: )

De Kolk bruisend middelpunt van Varend Corso

Delft is zondag het episch centrum van het Varend Corso. De bonte stoet van rijk versierde boten zal de Prinsenstad via de Buitenwatersloot binnenvaren en vervolgens aanleggen aan de Kolk voor een vlootschouw. Traditiegetrouw zal zowel de Buitenwatersloot als de Kolk het toneel vormen voor een groots volksfeest.

"Acht jaar geleden hebben we bij de Kolk voor de eerste keer een feest georganiseerd om het Varend Coso te ontvangen", zegt Henriette Welle Donker, één van de initiatiefnemers. "Het zag er in die tijd even naar uit dat het corso Delft zou gaan mijden vanwege de werkzaamheden aan de spoortunnel. Gelukkig kwam men op het idee om heen en terug via het Haantje Delft in- en uit te varen. We willen de mensen die een jaar bezig zijn met de organisatie van dat schitterende corso en de mensen die drie dagen op de boten keihard werken, bedanken met een hartelijke en feestelijke ontvangst. Uiteraard doen we dat ook voor die duizenden die naar Delft komen om het corso te bewonderen. We willen de mensen graag laten merken dat wij het geweldig vinden dat het corso juist aan de Kolk afmeert."

Enthousiast
De plannen van Henriette Welle Donker werden enthousiast opgepikt door de bewoners van de Hooikade en de Scheepmakerij, de straten die de Kolk omzomen. "We hebben destijds alle bewoners benaderd en die waren stuk voor stuk even enthousiast. Uit die groep kwam ook Edith Vasbinder naar voren die de organisatie meedraagt. Iedereen draagt op zijn of haar manier een steentje bij. Zo is er bijvoorbeeld iemand op de Scheepmakerij die de benodigde elektriciteit levert en uiteraard kunnen we ook rekenen op de onmisbare medewerking van de mensen van de Delftse havendienst."

Voor ieder wat wils
Het programma voor de festiviteiten klinkt ook dit jaar weer als een klok. "Er treden twee koren op", zegt Welle Donker. "Het koor de Vlaardingse Muiters staat traditiegetrouw bij Zicht op Delft. Daar is op dit moment een aannemer bezig met de bouw van een aantal appartementen. Zelfs de aannemer werkt mee door het bouwterrein netjes op te ruimen. Aan de overkant van het water, aan de Scheepmakerij treedt het viswijvenkoor Scootje Visch uit Zevenhuizen op. De koren zingen afwisselend vanaf 12.00 uur. Verder kun je aan de Hooikade een heerlijke ijsje kopen bij de Italiaanse ijscoman en aan de overkant op de Scheepmakerij staat Yannis met zijn Olijfje. Verder ligt het varend monument 'de Pakschuit' voor de wal en is er documentatie over de restauratie van het schitterende schip te zien. Kinderen kunnen op de Scheepmakerij grote bellen blazen en voor pakhuis De Liefde kunnen de kinderen een kleurplaat ophalen. Kortom er is voor ieder wat wils."

Watertaxi
Mensen die zowel aan de Hooikade als aan de Scheepmakerij de feestvreugde willen proeven kunnen gratis gebruik maken van de diensten van de watertaxi die voor aanvang van het corso op en neer vaart. Het spreekt voor zich dat deze service stopt als de corsoboten de Kolk komen opvaren. Voor een speciaal tarief kunnen mensen zich na afloop van het corso door de watertaxi naar het centrum van Delft laten varen.


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=9419594&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=delftopzondag.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=260,261,262" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=9419598&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=delftopzondag.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=260,261,262" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>