Volgens Harry is de Buitenwatersloot de mooiste plek om het Corso te aanschouwen
Volgens Harry is de Buitenwatersloot de mooiste plek om het Corso te aanschouwen

Feest vieren voor je eigen veiligheid op de Sloot

Algemeen

Tijdens het Varend Corso is het niet alleen feest op het water. Overal in de stad pakken Delftenaren die langs de route wonen uit om het festijn zo leuk mogelijk te maken. Zo ook de bewoners van de de Buitenwatersloot. Al sinds jaar en dag wordt daar een het drukbezochte Slootfeest georganiseerd.

Aanleiding was het eerste jaar dat het varende spektakel door de Buitenwatersloot Delft binnenvoer, vertellen initiatiefnemers Harry van Adrichem en Betty Koene. "De bezoekers werden bijna omvergereden door de auto's en de fietsers", zegt Harry. "Kinderen renden over straat en mensen steken steeds de straat over, dus het was best wel gevaarlijk. Ik bedacht toen dat als we een buurtfeest zouden organiseren, de straat afgesloten mag worden. Dus het feest is zowel voor de gezelligheid, als de veiligheid van de bezoekers."

Het begin
Het eerste feest begon klein en simpel. "Volgens mij ging het om een clown, een springkussen en een rommelmarkt", lacht Betty. "Maar het was heel gezellig. De jaren erop zijn we steeds groter gaan denken, in hoeverre het budget dat toelaat. Het is ook wel een sport om het low budget zo groots mogelijk te maken. Je doet overal ideeën op voor je eigen feest, dat is wel heel leuk. Zo zag ik gitariste Kika Jonker tijdens de Mooi Weer spelen optreden, en die hebben we toen gevraagd naar het Slootfeest te komen. En ook clownsgroep Neuzelen hebben we via de Spelen leren kennen."

Tentoonstelling
De rommelmarkt is nog steeds een steevast onderdeel van het jaarlijkse feest. Van 10.00 uur tot 16.00 mogen buurtbewoners en kinderen (gratis), maar ook andere Delftenaren (tegen een kleine bijdrage van 5 euro), hun tweedehands spullen verkopen op een kleedje. Op de Buitenwatersloot 132b is dit jaar een tentoonstelling over de Amerikaanse Rockband The Doors ingericht. De tentoonstelling bestaat uit de spullen uit de verzameling van Delftenaar Floor Riehl. "Ik ontmoette hem toen ik een LP van de Stones ging kopen", vertelt Harry. "Hij heeft een enorme verzameling van de Doors en het leek ons heel erg leuk als meer mensen daarvan konden genieten. In het verleden hebben we al eens tentoonstellingen over Pinkfloyd en de Beatles gehad, dus dit is een mooie aanvulling."

Programma
Om 10.00 uur wordt het festijn traditiegetrouw geopend met een lied, gezongen bij de fietsbrug door de buurtbewoners. Rond 13.30 komt de kleurrijke parade door de Buitenwatersloot gevaren. In de tussentijd kan heel Delft genieten van onder meer de rommelmarkt, spelletjes, muziek, eten en drinken gemaakt door buurtbewoners, een draaimolen, een springkussen, koffie en thee bij de Oude Slagerij, en gratis rondvaarten door de grachten. "Dat maakt dit feest zo ontzettend leuk", zegt Betty. "Iedereen helpt heel actief mee. De buurvrouw gaat bij de knutseltafel zitten, de buurman stelt zijn boot beschikbaar voor rondvaarten en een buurjongen vraagt zijn muziekgroep om op te komen treden. Het is echt een feest voor en door Buitenwaterslootbewoners."