Wat ik zeggen wil...

Algemeen

Horecaondernemers
Ik heb een advies voor de Delftse horecaondernemers naar aanleiding van het artikel Delft op Zondag van 22 juli j.l.: Maak een studentencafé, -feestruimte of zoiets van uw café! Dan kan en mag alles! Kijk maar naar de festiviteiten van de studenten bij station zuid. Ik sprak iemand die op de Rotterdamseweg woont en daar zelfs de herrie om 01.00 uur 's nachts hoort. Als je het ingezonden stuk leest van de Heer Roggeveen blijkt dat de regels aan de laars gelapt worden. Wat ik ook gezien heb langs de grachten in de binnenstad dat de heren studenten op een parkeerplaats met tafels en stoelen eten maar ook alcohol gebruiken. Uit dit alles blijkt dat als je student bent er geen of weinig regels zijn.

H. van Baarle

Agathaplein 1
Geweldig om met zo velen op het Agathaplein een stil protest te hebben tegen de plannen met plein en tuin. Ik kwam net uit de kerk. Daar hadden we gelezen uit het Bijbelboek Openbaring over de stad van de toekomst, het nieuwe Jerusalem. Die stad is veelkleurig en multicultureel én het is een groene stad. Een model ook voor Delft. De pleinen van Delft bieden plaats aan een veelheid van initiatieven –festivals, terrassen, markten en daarbij is er ook een plein voor rust en groen: het Agathaplein met de Prinsenhoftuin. Het beeld van de bomen in Openbaring doet ook denken aan het paradijs dat op de eerste pagina's van de Bijbel wordt beschreven. God vertoefde daar bij de mensen, maar van één boom moesten ze afblijven – die was voor Hem alleen. Hij verdiende respect voor Zijn eigen ruimte. Dat is de diepste achtergrond van de tuinen van de binnenplaatsen van kloosters: een plek voor God alleen. Zo bezien is de Prinsenhoftuin als voormalige kloostertuin nog meer dan een rustig plekje groen - het is een plek van verstilling, en voor wie dat wil: aanbidding. Daar blijf je af.

Henk de Vries

Agathaplein 2
Het deed goed te zien dat er zoveel mensen zondag 22 juli deelnamen aan het stil protest op het Agathaplein. Een historische plek in Delft waarvoor plannen zijn het naar de bliksem te helpen. De gemeenteraadsverkiezingen zijn nog maar pas achter de rug en de vraag rijst nu, en niet alleen bij mij, ik zal toch niet op een partij gestemd hebben die nu vóór deze plannen is? Zou graag willen weten welke partijen vóór en welke tegen deze snode plannen zijn. En aan de jongens en meisjes van STIP zou ik willen zeggen; maak eerst je studie af, doe wat levenservaring op en blijf van het Agathaplein af! De meerderheid van STIP heeft geen enkele binding met Delft dan alleen de universiteit en de kroeg. Het is slechts de macht van het getal die hen in de Raad en het College heeft geholpen. Voor het vertegenwoordigen van een stad en zijn burgers is meer nodig. En probeer eerst eens die tram door de TU-wijk te laten rijden in plaats van het historisch en culturele erfgoed te gaan slopen. Dat laatste zal de burgerij van Delft niet zonder slag of stoot laten gebeuren!

D.M van Oudenbosch

Agathaplein 3
Naar aanleiding van het artikel over het Agathaplein in de DoZ van 22 juli: In het stuk komt ook de gemeente aan het woord. De gemeente is niet helemaal eerlijk in haar informatie. Er mogen dan wel 50 inwoners naar de informatieavond van 2 juli zijn gekomen, maar een veelvoud was aanwezig toen de plannen op 5 april werden getoond in de Van de Mandelezaal. Deze plannen behelsde de nieuwe inrichting van plein en museum. Hierbij is geen rekening gehouden met de geschiedenis van het geheel. Enige kennis hiervan ontbrak overduidelijk. Het plan en de gevolgde procedure werd niet warm ontvangen. Onkunde was duidelijk meegelift. Wat ik er van mee heb gekregen leken mij de plannen al in vergevorderd stadium. Alhoewel de gemeente dit niet wil bevestigen. Er is een projectleider aangesteld. En men maakt gretig gebruik van de boekhoudkundige truc die is toegepast op de Delftse schuldenlast. Een, in mijn ogen zeer onterecht, vergelijk met het Rijksmuseum en het Van Goghmuseum werd gemaakt. Laat het museum blijven wat het is, een Delfts museum met een hele bijzondere landelijke waarde. Ik hoop van harte dat Brie en haar medestanders een luisterend oor bij de gemeente en het Prinsenhof vindt. En dat het plein een parel binnen de rustieke plekken in Delft blijft.

J. van Campenhout

Reactie op reactie Abtswoude
Inderdaad, S.A. van Haersma Buma, de drukte op Abtswoude nam enorm af sinds de opening van de A4 (DoZ, 22 juli). Maar tegelijk is het te gemakkelijk om fietsers alle verantwoordelijk in de schoenen te schuiven voor ongelukken daar. De wegbeheerder Gemeente Delft (en verderop Midden-Delfland) is verantwoordelijk voor de verkeersveilige weginrichting van Abtswoude.

Neem nou die bewuste kruising met het fietspad Sint Maartenrechtpad. Vanuit Delft autorijdend, gaat uitgerekend vlak vóór de kruising met dat drukbereden fietspad de maximum snelheid omhoog. Van 30 naar 60 kilometer per uur en precies dát vraagt om ongelukken. De wegbeheerder moedigt namelijk met dat 60-km-bord de automobilist aan om al vóór die kruising gas te gaan geven. Maar dan kruist er toch nog eventjes dat fietspad. Bij 30-kmh max is en zal de kans op ongelukken vele malen kleiner zijn. Ik verwacht dat onze nieuwe verkeerswethouder daar zelf eens komt kijken. Blijft de ergernis van het spitsverkeer op Abtswoude tussen Schiedam en Delft. Alleen écht bestemmingsverkeer hoort daar gewoon thuis. De A13 en A4 zijn er voor de autoforensen, Abtswoude niet. Een mooie taak voor de verkeerswethouder van Delft: het zorgen voor veiliger fietsen in onze buitengebieden, te beginnen in Delft.

F.M. Boon, Delft


Tramhalte
Regelmatig sta ik op de tramhalte Brasserskade. Dat is geen pretje. De halte lijkt namelijk wel een asbak én een afvalbak tegelijk. Er liggen steeds meer peuken en omdat mijn longen gevoelig zijn voor sigarettenrook krijg ik daar vaak last van astma. Het is daarnaast toch wel heel erg om dit te zien. Je wilt toch ook niet dat je eigen tuin er zo uitziet? Hier wat verzoeken:
1. Zouden rokers en andere wachtenden alsjeblieft de afvalbakken op de halte willen gebruiken voor peuken en ander afval?
2. Zouden rokers alsjeblieft ook rekening willen houden met mensen met gevoelige longen en hun rookplek willen kiezen op basis van de wind zodat andere wachtenden er geen last van hebben?
3. Zou de gemeente er voor willen zorgen dat de afvalbakken op de halte groot genoeg zijn en regelmatig geleegd worden?
4. Veel gebruikers van deze halte zijn leerlingen van het Mondriaan ROC. Zou de school de leerlingen hierop aan willen spreken? En ze ook inzetten op het schoonmaken van de halte?
5. En dan een tip voor de toekomst: maak de halte zo aantrekkelijk dat wachtenden het niet in hun hoofd zullen halen om er afval neer te gooien. Ik las recent dat men bij een containerpleintje kunstgras en kunstbloemen had geplaatst. Dat plekje bleef schoon! Medebewoners, ROC Mondriaan en gemeente, graag uw medewerking.

A.P. Nauta

De Paauw
In de krant Delft op Zondag van 22 juli j.l. las ik dat op 1 juli 2018 het familiebedrijf Heinen Delfs Blauw het bedrijf Delft Pottery De Delftse Pauw heeft overgenomen. Tot mijn verrassing las ik echter ook dat het bedrijf een nieuwe naam heeft geïntroduceerd. Namelijk PAAUW 1651. Gemeld wordt dat hiermee wordt teruggegaan naar de basis waaruit de eerste fabriek De Paauw is opgericht in 1651.

Ik neem aan dat met de nieuwe naamgeving wordt gedoeld op de plateelbakkerij De Paauw die van 1651 tot 1774 heeft bestaan en haar bedrijf heeft uitgeoefend in een perceel tussen de Koornmarkt, westzijde en de Oude Delft, oostzijde. Dat ik hierin speciaal ben geïnteresseerd komt omdat het bedrijf stond op de plaats waar nu mijn huidige huis Oude Delft 12 A staat.

Als u meer wilt weten over dit bedrijf kunt u terecht in het boek "Delfts Aardewerk, Geschiedenis van een nationaal product, deel 2." Op blz 85 en 86 is de gehele geschiedenis van dit bedrijf weergegeven. En op blz 158 t/m 168 wordt verder ingegaan op de verschillende producten die vandaag nog altijd aanwezig zijn in diverse musea.

Het bedrijf De PAAUW is in 1774 bij executie verkocht aan meester steenhouwer Hermanus van Zwol. Dat het bedrijf niet meer als zodanig bestond is af te leiden uit het feit dat in 1777 gewag wordt gemaakt van de "gewezen"plateelbakkerij De PAAUW. Het feit dat er nu de naam DE PAAUW 1651 wordt gebruikt, suggereert dat er een relatie zou bestaan tussen het bedrijf en het bedrijf De PAAUW uit het jaar 1651. En dat de producten terug zouden gaan tot de producten van DE PAAUW uit de 17e eeuw. Ik vind e.e.a zeer misleidend en ik hoop dat het bedrijf de referentie naar DE PAAUW uit het jaar 1651 zal verwijderen uit de bedrijfsnaam!

F.M. van der Jagt