De organisatie van de OWee heeft er enorm veel zin in!
De organisatie van de OWee heeft er enorm veel zin in!

OWee wordt duurzame feestweek voor de hele stad

Algemeen

De zomervakantie is in volle gang en de meeste studenten moeten er nog niet aan denken om straks weer in de collegebanken te zitten. Voordat dat zover is mogen de kersverse eerstejaars studenten echter eerst nog genieten van een week vol activiteiten tijdens de OntvangstWeek, de OWee. Een week die dit jaar, nog meer dan voorgaande jaren, in het teken staat van duurzaamheid.

Door Esther Luijk

Jeroen Koot (23), derdejaarsstudent Mechatronica aan de Haagse Hogeschool en Amber Luesink (21), tweedejaarsstudent aan de opleiding Bouwkunde aan de TU Delft, zijn onderdeel van het bestuur van de OWee. Ze zijn er maar druk mee. "Vanaf februari hebben we onze opleiding onderbroken, om fulltime met de organisatie bezig te kunnen zijn", vertelt Amber. "We lopen daardoor dus wel studievertraging op, maar het is wel een heel gave ervaring om zo'n groot evenement te kunnen organiseren."

De OWee, dit jaar van zondag 19 tot donderdag 23 augustus, gaat naar schatting zo'n 3500 tot 4000 kersverse studenten trekken. "In die paar dagen leren ze alles over het studentenleven, de onderwijsinstellingen en over de stad Delft", zegt Jeroen. "Er wordt een BBQ georganiseerd, er komt een parade langs van zo'n twintig Delftse verenigingen, er is een kroegentocht en een collegetour met Jan Versteegh, kortom, een heel divers programma. We gaan bijvoorbeeld ook achter de schermen bij de onderwijsinstellingen, en de studenten komen op plekken waar ze anders nooit zouden komen, zoals de bekende 'dode kamer' in de TU."

Jeroen benadrukt echter dat de OWee meer is dan alleen een feestweek. "Het is de start van je volledige studietijd, en daar komt meer bij kijken dan alleen feest. We promoten bijvoorbeeld vrijwilligerswerk en geven praktische tips over hoe je je huis brandveilig kan maken. Daarnaast schenken we ook aandacht aan het omgaan met elkaar en met de stadsbewoners. De meeste studenten zullen in Delft gaan wonen en worden onderdeel van Delft. Het is belangrijk dat ze met respect met iedereen omgaan."

Om de stadsbewoners ook bij de OWee te betrekken, worden er drie openbare evenementen georganiseerd, zoals het openingsfeest op zondagavond. "Voorgaande jaren werd dat op de Markt gehouden, maar we groeiden uit ons jasje", vertelt Amber. "Vorig jaar was het zo druk dat inwoners van Delft niet meer naar binnen konden, en dat is jammer. Het evenement is daarom verplaatst naar de naar de parkeerplaats van de TU-campus. Daar hebben we zoveel plek, dat we heel Delft willen uitnodigen om te komen! Er komen leuke Delftse bandjes, maar ook wat grotere artiesten zoals rapper Donnie en Mr. Polska."

Naast het openingsfeest zijn de stadsbewoners ook uitgenodigd voor de openluchtbioscoop op dinsdag en voor Duurzame Donderdag, een nieuw toegevoegd aspect van de OWee. Amber: "Er is een markt waar op een ludieke wijze, zoals spelletjes of een quiz, informatie wordt gegeven over duurzame initiatieven. We gaan bovendien proberen het wereldrecord veganistisch kebab neer te zetten. We willen daarmee laten zien dat veganistisch eten helemaal niet ingewikkeld is, en bovendien heel lekker."

Duurzaamheid speelt overigens een grotere rol tijdens deze OWee dan tijdens voorgaande edities. "Zo willen we onder meer voedselverspilling tegengaan door in plaats van met voedselkratten voor de groepjes, nu maaltijden aan te bieden in buffetvorm", zegt Jeroen. "Zo gooien we veel minder weg en als we iets over hebben kan het nog naar de Voedselbank. Daarnaast hebben we de BINAS, de 'bijbel' voor de studenten tijdens de OWee, dunner en kleiner gemaakt, om papier te besparen. Het programmaboekje krijg je alleen nog op aanvraag, zodat we niet alleen minder papier gebruiken, maar ook voorkomen dat de boekjes door de hele stad gaan slingeren."

Voorgaande jaren waren er veel inwoners niet heel blij met de uitbundige feestweek. Het bestuur doet er daarom alles aan om de overlast dit jaar tot het minimum te beperken. Een aantal van de voorzorgsmaatregelen is het plaatsen van extra fietsenrekken om rondslingerende stalen rossen te voorkomen en het opzetten van een heus OWee-cafe op de TU-campus, om de studentenmassa te verspreiden en de druk op de binnenstad te verminderen. "Vooraf zijn we met bewoners en bewonersverenigingen in gesprek gegaan over hoe we de evenementen zo konden organiseren dat zij er zo min mogelijk last van hebben", zegt Jeroen. "Het waren heel fijne gesprekken. Ik was positief verrast hoe welwillend de bewoners tegenover de OWee staan. Ze willen het beste voor hun buurt en daar dragen zij en wij graag aan bij."

Meer informatie over de OWee en het openbare programma is te vinden op www.owee.nl