De Sedumplantjes van LETS-lid Mieke zijn inmiddels een alom bekend ruilmiddel bij de vereniging
De Sedumplantjes van LETS-lid Mieke zijn inmiddels een alom bekend ruilmiddel bij de vereniging

Een duurzame miniatuureconomie bij LETS Delft

Algemeen

Ruilhandel, waarschijnlijk de oudste manier van zaken doen. Toch gebeurt het tegenwoordig nog weinig. Zonde, vond de Delftse Ria van Oostveen in 1997 en zij zette een miniatuureconomie zonder geld op. 21 jaar later is de Ruilkring Delft en Westland nog steeds een groot succes.

Door Esther Luijk

De naam is intussen veranderd naar LETS Delft. Het duurzame initiatief kwam overwaaien vanuit Amerika waar LETS staat voor Local Exchange Trade System, wat in het Nederlands is omgebogen tot Lokaal Economisch Transactie Systeem.

Eentjes
LETS Delft werkt niet met geld. In plaats daarvan heeft de vereniging een eigen valuta ontwikkeld, 'eentjes' genaamd. Daarmee 'koop' je een dienst of een product van een ander lid van LETS. De eentjes die de verkoper ontvangt, kan hij vervolgens weer uitgeven aan een andere dienst van een van de leden. "Bijvoorbeeld: Marie is kapster en knipt de haren van John", verduidelijkt Jean Huizing, bestuurslid van de kerngroep. "Daarvoor ontvangt ze 10 eentjes. Zij nodigt op haar beurt Piet uit, die heel handig is en haar badkamer komt betegelen. Door de eentjes als eenheid te gebruiken, worden de leden gestimuleerd actief mee te doen, zonder dat de diensten ze daadwerkelijk geld kosten." De richtlijn voor de kosten van een dienst is twintig eentjes per uur. "Maar mensen mogen zelf bepalen voor hoeveel eentjes ze een dienst aanbieden."

Talent
De leden van LETS Delft hebben dus allemaal iets te bieden. "Dat kan een heel specifiek talent zijn, zoals een fietsenmaker of een hovenier, die hun vak inzetten om mensen te helpen", vertelt Jean. "Maar dat hoeft niet. Iedereen heeft wel iets om te ruilen waar hij een ander blij mee kan maken. Iedereen kan een keertje boodschappen doen voor een ander, of iemand naar Schiphol brengen, een wandeling organiseren of de kat te eten geven als iemand op vakantie gaat. We hebben bijvoorbeeld een lid, Mieke, die gek is van haar tuin en rondleidingen aanbiedt door haar tuinencomplex, en plantjes aanbiedt. En Pip, die heel beleefd boze brieven kan opstellen! Je hoeft je talent niet ver te zoeken!"
Sociale aspect
Via een Yahoo mailinglijst kan er met elkaar gehandeld worden. De ruilkring is echter niet alleen bedoeld om met elkaar te handelen, maar ook om met elkaar in contact te komen. Jean: "Twee keer in de maand organiseren we het kLETScafé, bij een van de leden thuis en af en toe organiseren we een uitje voor de leden. Voor mij is het sociale aspect van LETS ook heel belangrijk, we zorgen voor elkaar en kijken naar elkaar om."

Lidmaatschap
Leden van LETS betalen 12,50 euro per jaar aan contributie. "Ondanks de duurzaamheid van onze economie kost het toch een beetje geld. Naast de geldelijke contributie betaal je ook 5 eentjes per maand aan lidmaatschap. Daar worden de werkgroepen van betaald, zoals de penningmeester en de coördinator en daarmee stimuleren we actieve deelname. Maar na het betalen van je contributie kun je je portemonnee dichthouden!"
Interesse? Bel naar 06-44378320 of mail naar ruilkring@ruilkringdelft-westland.nl. De eerstvolgende bijeenkomst is op woensdagavond 1 augustus

!