Het team van De Hypotheker Delft, vlnr Harpert, Rick, Olaf, Sascha, Michel, Sapoeti, Megan, Sanne en Arjan.
Het team van De Hypotheker Delft, vlnr Harpert, Rick, Olaf, Sascha, Michel, Sapoeti, Megan, Sanne en Arjan.

Bestaande bouw of nieuwbouw, de financiering is een groot verschil

Algemeen

DELFT - De Hypotheker Delft aan de Westvest 1 adviseert u graag op het gebied van de financiering bij de aankoop van een woning. Of het nu gaat om bestaande bouw, nieuwbouw of zelfbouw op een eigen kavel.

Financiering van bestaande bouw of nieuwbouw, het is een wereld van verschil. Alhoewel, het is in elk geval wat anders. De adviseurs van De Hypotheker Delft leggen u de verschillen graag uit. "De mensen die kiezen voor de aankoop van een nieuwbouwwoning kunnen in elk geval meer lenen", begint Olaf Verschoor. " In die zin, dat er bij nieuwbouw vaak energiebesparende maatregelen inbegrepen zijn. Nieuwbouw wordt meestal opgeleverd met een EPC onder 0,4. Bij de keuze voor een nieuwbouwwoning is er veelal de mogelijkheid om 9.000 euro meer te lenen. Bij de nul-op-de-meter woningen zijn de energiebesparende maatregelen het verst doorgevoerd. Is de keuze op zo'n woning gevallen, dan kan er zelfs 25.000 euro meer geleend worden. Bij het betalen van de maandelijkse lasten, heb je ook nog eens voordeel van je keuze voor nieuwbouw. Je bespaart gewoon energiekosten, waardoor je weer meer ruimte hebt om je maandelijkse hypotheeklasten te betalen."
In dat opzicht kun je dus spreken van voordeel op voordeel. Een ander belangrijk punt is volgens Olaf Verschoor, dat je bij nieuwbouw minder eigen geld hoeft in te brengen. Bij de aankoop van een nieuwbouwwoning zijn er namelijk geen kosten koper. Het volledige aanbiedingspakket komt van de ontwikkelaar, inclusief de keuze voor de notaris. "Een koper van een nieuwbouwwoning komt vaak in de situatie van dubbele lasten terecht", gaat Verschoor verder. "Hij heeft z'n eigen huis en getekend voor het nieuwe. Dubbele lasten zijn eventueel mee te financieren."
Bij financiering van nieuwbouw geldt vaak een scherper rente dan bij financiering van bestaande bouw. Het overwegen waard dus... De Hypotheker Delft biedt daarbij een gratis inkomenscan aan. "Daar komt een klein, beknopt rapport uit", zegt Verschoor. "Een soort garantie, waaraan de verkopende partij kan zien dat de lasten inderdaad gedragen kunnen worden."
Handig als er bijvoorbeeld nog geloot moet worden. De kandidaten met zo'n rapportje zullen sneller in aanmerking komen, het zal wat makkelijker lopen. "Kandidaten krijgen twee maanden de tijd om de financiering rond te krijgen en zo'n scan biedt alvast wat zekerheid", aldus Verschoor. "Meefinancieren van bijvoorbeeld een keuken, een badkamer, de tuin gaat bij nieuwbouw natuurlijk ook makkelijker. Dit kan bij de bouw meteen uitgevoerd worden, bovendien wordt de woning meteen ook meer waard."
Bij financiering voor een nieuwbouwwoning is een offertetermijn van een jaar mogelijk. Nieuwbouw kan nog wel eens vertraging oplopen, bovendien geldt dat 70 procent verkocht moet zijn voordat er überhaupt gebouwd gaat worden. "Aannemer en bouwer hebben daarbij ook nog eens de tijd nodig om de omgevingsvergunning aan te vragen en ontvangen. Daarom werken we met maatschappijen waarbij de offerte voor een jaar geldt en het gunstig afgesloten lage rentepercentage ook", aldus Verschoor. "Volgens de afgesproken voorwaarden, óók een jaartje later." De Hypotheker Delft heeft inmiddels veel ervaring in de advisering van financiering van nieuwbouw. Sinds de realisatie van Nieuw Delft in de Coendersbuurt ook van de financiering van nieuwbouw op eigen kavels, de zogenaamde zelfbouw. "Maar daar gelden natuurlijk nog weer heel andere voorwaarden", aldus Verschoor.
Telefoon: (015) 214 29 72.
Internet: www.hypotheker.nl.

!