Het verkamerde pand van student Lucas in het Westerkwartier.
Het verkamerde pand van student Lucas in het Westerkwartier.

'Dit zijn koorknaapjes vergeleken bij de studenten van vroeger'

Algemeen

DELFT – Verkamering in Delft. Wat vraagt de gemeente Delft aan eigenaars van verkamerde woningen en hoe zit het met de overlast voor de buurt?

Door Ruud Stift

Alleen woningen met een WOZ-waarde die lager is dan 265.000 euro komen in aanmerking voor verkamering (verhuur aan 3 personen of meer). Daarvoor moet een omzettingsvergunning worden aangevraagd bij de gemeente. Aanvullende voorwaarden zijn: 1. De gebruiksoppervlakte van de woning is minimaal 20m2 per bewoner. 2. De woonruimte moet voldoen aan de normen voor luchtgeluidsisolatie voor woningscheidende constructies gebruiksruimten.

Leefbaarheidstoets
Voor hospitaverhuur, maximaal 2 kamers verhuurd aan maximaal 2 personen, woongroepen en woningen die al voor 1 november 2017 verkamerd zijn is geen omzetvergunning nodig. Let wel: een leefbaarheidstoets maakt onderdeel uit van de uiteindelijke besluitvorming. Met deze toets beoordeelt de gemeente of het verlenen van de vergunning overlast geeft of dat er in de straat of buurt al overlast is door het verkameren van woningen.

Tot zover de plichtplegingen. Gaan we over tot de orde van de dag. Of liever: de orde in de wijk. We deden een rondje in de wijk Westerkwartier.

Bewoner Tuinstraat:
"Ja, hier op de hoek zijn een paar verkamerde panden. Er staan wat meer fietsen buiten en soms - bij een feestje - hoor je ze iets luidruchtiger praten, maar dat is eigenlijk de enige overlast. Als je in deze al van overlast kan spreken."

Student Lucas (bewoner van Westerstraat 37, een verkamerd pand):
"We bewonen dit huis met acht personen. In acht kamers die allemaal ruim voldoen aan het minimaal aantal m2 gebruikersoppervlak, tegen een schappelijke huur. We hebben hier ook nog een gemeenschappelijke ruimte en een aparte keuken. Ikzelf woon hier pas vanaf september. De overlast voor de buurt proberen we te beperken door onze buren te informeren als er een feestje gepland staat, gewoon een kwestie van rekening houden met elkaar. Een voorbeeld? Tijdens ons kerstdiner ging de muziek een paar volumes hoger. Dan zorgen we dat ramen en deuren gesloten worden."

Gesprek
"Laatst hadden we een gesprek met enkele buurtgenoten aan de overkant over huisgenoten die midden in de nacht thuis komen en dan nog een beetje luid praten. Als er aan de overkant mensen proberen te slapen met het raam open, dan snap ik dat ze ons horen. Daar hebben we nu goede afspraken over gemaakt met z'n allen."

Erica, bewoonster Westerstraat 96:
"Ik woon hier nu 2,5 jaar en ik kan oprecht zeggen dat het reuze meevalt met de overlast. De studenten laten het ons weten als ze een feestje hebben. De enige echte overlast die we ervaren is de overdaad aan fietsen, schots en scheef op de stoep. Die fietsen moeten het andere verkeer niet hinderen. Zolang ik met mijn redelijk grote auto normaal de straat uit kan komen, vind ik het best. Nee, dan die OWEE-week! Daar stoor ik mij weleens aan. Maar ja, aan de andere kant: het hoort bij een studentenstad en het is een ergernis die maar kort duurt. Ik ben ondernemer (een kapsalon aan de Spoorsingel, red.) en ook enkele huizen ter linkerzijde van ons pand worden door studenten bewoond. Maar omdat dat overwegend studenten zijn van Virgiel of DSC is er meer sociale controle onderling en blijft alles gelukkig binnen de perken."

Mevrouw van Workum, bewoonster Pootstraat 34:
"Overlast? Nee hoor, dat valt wel mee. Ik woon hier nu zo'n 55 jaar en het enige wat ik van de huidige generatie studenten merk, is dat ze af en toe op het dakterras iets harder praten. Maar ja, met dit warme weer is het toch logisch dat ze liever even buiten zitten? Ze hebben oog voor de buurt, ik heb nooit aan de bel hoeven trekken bij handhaving of iets dergelijks. Nee, in vergelijking met de 'sleutelaars' uit vroeger jaren, studenten die zelf aan brommers en motoren sleutelden en geregeld de achtergelaten troep (olie en dergelijke) niet opruimden, zijn dit koorknaapjes."

Brandveiligheid
Eigenaren van 600 verkamerde panden in Delft ontvingen laatst een brief van de gemeente Delft waarin wordt gewezen op brandveiligheidseisen.
Lucas: "We hadden twee weken geleden iemand van de brandweer over de vloer. Alles bleek okay, dus dat is een zorg minder. Voor ons én voor de buurt. Logisch dat daar streng op wordt gecontroleerd."