Step is een eenvoudige, atletische, freestyle work-out met een hoog plezier-gehalte (Tekst en foto: Willem de BIe)
Step is een eenvoudige, atletische, freestyle work-out met een hoog plezier-gehalte (Tekst en foto: Willem de BIe)

Lekker fit zonder te hoeven presteren en te winnen

sport

Janneke Bakker is zelfstandig ondernemer, internationaal presenter, HBO docent en columnist. De focus ligt op Step, voortgekomen uit aerobics, en, inderdaad, met een soort 'bankje' waarop de steps worden uitgevoerd.

Door Willem de Bie

Wat maakt het zo bijzonder?
"Step is een combinatie van muziek, bewegen en groepsgevoel. Ik ontwerp zelf de choreografie, waarbij de bewegingen en de muziek leidend zijn. De uitdaging is om alle elementen zo in elkaar te zetten dat er logisch, sportief en muzikaal een geheel ontstaat. Een soort feestje, alsof je uitgaat". Zoals met elke sport zijn er diverse niveaus, van beginners tot gevorderden.

Janneke begon met sporten in de sportschool:
"Ik was verslaafd aan aerobic en step en deed dat eerst bij Working Out en later bij Jan Koster in Delft. Omdat ik het vrij goed kon ben ik er ook gaan lesgeven, naast aerobic ook bodyshape en diverse andere groepslessen. Ik kom uit een redelijk sportief gezin: mijn vader heeft altijd gezeild en gefietst, dat doet hij op z'n tweeëntachtigste nog elke dag. En geen e-bike, dat vindt-ie voor bejaarden". Janneke heeft in de afgelopen jaren een naam opgebouwd in haar sport: "Ik word de laatste jaren regelmatig gevraagd als presenter, ik sta soms voor een paar honderd deelnemers, super leuk!". Wie als presenter aan de slag wil moet de kunst van het lesgeven op hoog niveau beheersen, alleen de allerbesten doen dit.

Naast het ingaan op uitnodigingen van anderen is Janneke sinds kort een eigen bureau begonnen om step in ons land naar een groter publiek te brengen, Happy Conventions. "Bij de evenementen die ik organiseer vind ik het belangrijk ook nieuw talent een kans te geven. Zo organiseer ik een 'rookie'-wedstrijd, waar zo'n 150 man aan meedoet. Ook organiseer ik events waar gevestigde namen in de branche les geven. De eerstvolgende datum voor zo'n event is 25 november bij Mega Fitness". Naast haar presentaties in ons land is ze ook regelmatig te bewonderen in onder meer Berlijn, Brussel, Lille, Italië en Griekenland.

Step is een aparte sport:
"Step is een eenvoudige, atletische, freestyle work-out met een hoog plezier-gehalte. Het leuke is, je hoeft niet te winnen. Je speelt niet in een team dus je voelt ook niet de druk van het moeten presteren. Ieder kan het doen op zijn of haar eigen niveau en kan daarin groeien. Daar zit de winst. Naast het 'feestje' dat ik voor deelnemers probeer te bouwen werk je ook aan je conditie van benen, buik en billen. Je gaat je lekker fit voelen, zonder te moeten presteren".

Naast haar activiteiten met step en aerobic is Janneke ook actief als AALO docent:
"De AALO Groepsfitness Instructeur opleiding is de basisopleiding voor iedereen die in de fitnessbranche aan de slag wil als groepsfitness professional. De opleiding bestaat uit meerdere modules, van Basis Groepsles Instructeur, waarin je kennis maakt met het vak, tot Total Bodyshape Instructeur, waar je de fijne kneepjes van het vak onder de knie krijgt, tot de specialisaties als Step en de Master opleidingen.''

Wie wil kennismaken met deze tak van sport kan aanschuiven: "Vaak wordt er gevraagd 'kan ik dat wel?'. Enthousiasme en een beetje gevoel voor ritme zijn voldoende; de drempel om mee te doen met step is dus eigenlijk laag. Op dinsdagavond geef ik les bij Mega Fitness aan de Schieweg 89-a, 's avonds vanaf half zeven". En anders misschien even noteren: 25 november, groot step en dance evenement ook bij Mega Fitness.

Meer info en inschrijven op
www.happyconventions.com.