Vlnr: Herman Weyers (Vermeercentrum Delft), Mechteld Blom (Museum Prinsenhof Delft), Henk Schouten (Royal Delft), Hen Tetteroo (schipper), Sandra van Leeuwen (arrangeur), Leo Quack en Martin van Meurs
Vlnr: Herman Weyers (Vermeercentrum Delft), Mechteld Blom (Museum Prinsenhof Delft), Henk Schouten (Royal Delft), Hen Tetteroo (schipper), Sandra van Leeuwen (arrangeur), Leo Quack en Martin van Meurs Foto: KOOS BOMMELE

Delftse Gouden Eeuw-boot op geluksnummer dertien

Algemeen

Op 3, 4 en 5 augustus is het weer Varend Corso. Het thema van dit jaar is 'Helemaal Hollands'. Natuurlijk kan Delft dan niet ontbreken. Het thema van de enige Delftse boot is de Gouden Eeuw. Niet toevallig gekozen want Delft heeft 2019 uitgeroepen tot het Gouden Eeuw themajaar. Delftse culturele instellingen, ondernemers en instanties hebben de handen ineengeslagen en samen deze boot ontwikkeld en gefinancierd.

Delft haakt met dit themajaar aan bij het initiatief van NBTC Holland Marketing, dat 2019 tot het themajaar 'Rembrandt & de Gouden Eeuw' heeft uitgeroepen. Het hoogtepunt van het Delftse Gouden Eeuw jaar is de tentoonstelling Pieter de Hooch in Delft. Uit de schaduw van Vermeer in Museum Prinsenhof Delft. Samen met Johannes Vermeer wordt Pieter de Hooch (1629-ná 1684) gerekend tot de belangrijkste Delftse meesters uit de Nederlandse Gouden Eeuw. Op de Delftse Corsoboot zie je onderdelen uit het werk van Pieter de Hooch en Vermeer terug. En uiteraard ook Delfts Blauw dat zijn bloeiperiode beleefde in de Gouden Eeuw.

Opening
Het Gouden Eeuw themajaar in Delft wordt in 2019 bij Royal Delft geopend. Royal Delft, de enige oorspronkelijk overgebleven Gouden Eeuwse Delfts Blauw fabriek, start op 18 januari met de tentoonstelling Glorious Delft Blue. In de tentoonstelling wordt de grandeur van deze periode in al zijn pracht in verschillende thema's gepresenteerd met een knipoog naar hedendaagse pronkstukken en trends.

Delftse Boot
Nachtburgemeester Leo Quack is een van de initiatiefnemers van de Delftse boot. Hij heeft er veel vertrouwen in dat deze boot de mooiste van het hele corso wordt. "We hebben een superarrangeur, Sandra van Leeuwen. Zij heeft al meerdere prijzen gewonnen met haar werk voor het Varend Corso. Het ontwerp voor de boot is ook leuk. We hebben figuranten die personages van schilderijen spelen, dus het wordt levensecht."

Volgnummer
Leo hoopte op een mooie plek in de vaarstoet, en die heeft hij gekregen. "We varen op nummer 13", zegt hij. "Een prima plek. Vorig jaar voeren we ergens aan het eind en dan zijn de meeste mensen al moe van het kijken. Als je een beetje aan het begin vaart waarderen de mensen het vele werk dat je erin hebt gestopt meer. Dertien is dus vanaf nu zeker geen ongeluksnummer meer, maar ons geluksgetal!"


Hulp
De Delftse boot wordt op maandag 30 en dinsdag 31 juli opgebouwd. Leo: "We kunnen daar zeker nog wel wat hulp bij gebruiken, al is het maar een uurtje. We hebben al diverse sponsors bereid gevonden om in plaats van geld te sponsoren, helpende handjes te bieden. Maar vele handen maken licht werk, dus iedereen die wil helpen is van harte welkom. Voor vervoer naar Naaldwijk wordt gezorgd!" Opgeven kan bij Leo Quack via 06-22453962.