Volgens Shanti kan iedereen die wil een LICHTpuntje worden (Tekst en foto: Esther Luijk)
Volgens Shanti kan iedereen die wil een LICHTpuntje worden (Tekst en foto: Esther Luijk)

'Straaljager' Shanti: "Ik ben op zoek naar de dansende pepertjes"

Algemeen

Tijdens de zomermaanden is het rustig qua nieuws. Een mooie gelegenheid om bijzondere lezers van Delft op Zondag eens in het zonnetje te zetten. In deze zomerrubriek lichten we Delftenaren uit met een bijzondere hobby, een tattoo met een verhaal, een uniek reisverhaal, een geweldige studentenkamer of een ander verhaal dat het waard is om te delen. Deze week in de categorie bijzondere hobby: 'Straaljager' Shanti Silos (39).

Je noemt jezelf een straaljager, wat houdt dat in?
"Ik jaag op stralende mensen! Sommige mensen hebben zo'n mooie, haast lichtgevende energie, dat je er bijna niet naar kan kijken. Ik noem ze LICHTpuntjes, je wordt al blij als je naar ze kijkt. Die mensen ontmoet ik graag en zet ik op de foto of op film. De foto's plaats ik op mijn LICHTpuntjes Facebookpagina en op de website www.lichtpuntjes.nu. De filmpjes heb ik gemonteerd tot een documentaire. Volgend jaar mei, tijdens het LICHTpuntjesfestival bij de Stadsboerderij in Delft, zal ik die tonen aan het publiek.

Hoe herken je een LICHTpuntje?
"Je ziet het onder meer aan de houding. Ze staan letterlijk rechtop in het leven en hebben een houding van 'hier ben ik', maar niet op een overdreven manier. Daarnaast hebben ze een glinstering in hun ogen waar je niet omheen kan. En uiteindelijk is het de algehele uitstraling. Sommige mensen hebben een bad vibe, die voel je direct als je ergens binnenkomt, en anderen hebben een stralende persoonlijkheid. Zij zijn de dansende pepertjes waar ik naar op zoek ben."
Hoe ben je begonnen met deze hobby?
"In 2011 schreef ik een boek over leven en genieten. Toen het bijna af was maakte ik flyers die ik uitdeelde. Zo kwam ik in gesprek met wildvreemden die een goede energie hadden. Het waren onwijs gave gesprekken en toen dacht ik 'dit wil ik vaker doen'. Toen ben ik LICHTpuntjes gaan spotten 'in het wild'. Intussen heb ik al honderden LICHTpuntjes 'verzameld' van over de hele wereld."

Is het moeilijk om de LICHTpuntjes te spotten?
"Het valt wel mee. Je moet wel goed opletten dat het een echt LICHTpuntje is, en dat ze het niet faken. Schijn bedriegt soms. Iedereen kan door externe factoren even oplichten, maar alleen echte LICHTpuntjes hebben altijd die positieve vibe om zich heen hangen. Ik probeer ze daarom te spotten als ze niet echt opletten, als ze bijvoorbeeld even van hun telefoon opkijken of gewoon over straat lopen. Dan weet je dat ze echt autonoom stralen."
Gaan de LICHTpuntjes graag met je in gesprek?
"Ik heb sinds ik begonnen ben, zo'n 700 LICHTpuntjes gespot. In al die jaren heb ik maar 1 keer de vraag gehad 'waarom?' toen ik vroeg of ik hem of haar op de foto mocht zetten. Ik stel ze altijd de vraag 'Waarom straal je zo?' en ze reageren altijd leuk. LICHTpuntjes zijn vaak positieve mensen die willen meewerken aan iets moois. Als je met een heel klein gebaar de wereld wat mooier kan maken, waarom zou je het dan niet doen?"

Zijn er plekken waar de concentratie LICHTpuntjes hoog is?
Ik heb gemerkt dat je op Ibiza in het laagseizoen en in Zuid-Afrika enorm veel LICHTpuntjes ziet. In Dubai spotte ik er daarentegen geen een. Het is echt een stad van geld en zakenmensen, geen plek voor LICHTpuntjes blijkbaar. Overigens kun je ze ook vaak ontdekken in moderne kerken en op festivals, in welk land je ook bent."

Hoe kan het dat niet iedereen een LICHTpuntje is?
Iedereen wordt als een LICHTpuntje geboren, puur en stralend. In de loop der jaren wordt het licht door gebeurtenissen en stress gedimd, er komt als het ware een stolp over heen te staan. Er is een klein percentage mensen die ondanks 'het leven' nog straalt."

Heb je tips voor de niet-LICHTpuntjes die er wel een willen worden?
"Zelfs twee! Ten eerste: ben aanwezig in het hier en nu. Sta met beide voeten op de grond en maak je geen zorgen over het verleden of over de toekomst. Als je gedachten teveel afdwalen, verlies je energie en stop je met stralen. En als tweede tip: stel jezelf bij elke keuze die je moet maken de vraag 'wat zou iemand doen die van zichzelf houdt?'. Een favoriete quote van mij is "The two most important days in your life are the day you are born and the day you find out why", van Mark Twain. Leef geen leven dat niet bij je past. Als je een appelpit bent, probeer dan geen bananenboom te worden. Stralende mensen zijn authentiek dus probeer niks te forceren in je leven. Ook al heb je geen idee waar je hart je naartoe brengt, volg het. Het zal je niet teleurstellen."