Een blik op bouwplaats DSC aan de Tanthofdreef. Een doorn in het oor van omringende bewoners.
Een blik op bouwplaats DSC aan de Tanthofdreef. Een doorn in het oor van omringende bewoners.

Jubileumfestiviteiten DSC zorgen voor onrust

Algemeen

Burgers voelen zich niet gehoord

DELFT – Dit weekend gaan de festiviteiten van start die het 34e lustrum van studentenvereniging DSC omlijsten. Van zaterdag 14 tot en met vrijdag 27 juli is het feest op de in bruikleen gegeven locatie Tanthofdreef 3. De aanloop was er een vol met hobbels. Althans, volgens buurtbewoners André Vos en Ton de Ruiter. Zij zijn de overlast meer dan zat.

Door Ruud Stift

Het tweetal, wonend in de Otterlaan (100 meter van de feestlocatie), heeft de buik vol van de studenten, de gemeente en de wijkagent.
"Deze maanden van voorbereiding, vanaf begin april, hebben ons veel overlast bezorgd. Bij elke instantie waar we aankloppen krijgen we nul op rekest of worden we met een kluitje in het riet gestuurd. We worden gewoon niet gehoord!"

Consumptiebonnen
"Het begon met een informatiebijeenkomst waarbij we vakkundig het bos ingestuurd werden met smoesjes. Eind april ging de verbouw van start. Volgens afspraak zou dat tot 22.00 uur mogen, maar die afspraak werd vaak met voeten getreden. Ze begonnen elke dag om 08.00 uur moet je rekenen. Dat geeft een lawaai, dat werken aan steigers.
Vier weken geleden stuurden we twee mailtjes naar de wijkagent, omdat we vreesden voor escalatie. Wel bevestigd, maar geen respons. De gemeente reageerde ook niet op onze bezwaren. De PvdA-fractie heeft vragen gesteld, maar die zullen pas na het reces behandeld worden. Hoe toevallig. Niemand bekommert zich om ons welzijn. De studenten krijgen alles gedaan en wij worden afgescheept met een paar consumptiebonnen als doekje voor het bloeden. We hadden liever twee weken rust gehad op de Veluwe."

André Vos:
"Er werden auto's wild geparkeerd, zelfs in onze straat. Wij moesten maar elders parkeren. Ze hebben nota bene een eigen sociëteit. Waarom daar niet gewoon dit feestje gevierd? Of in een ander pand van de TU Delft? Alle toegangswegen naar station Delft-Zuid zijn geblokkeerd. Zondag is er om 11.00 uur een soundcheck van een band. Dat mochten wij met de Golden Tenloop altijd pas na twaalven. Ook de wettelijke termijn (16 weken van tevoren) voor het indienen van de vergunning lapten ze aan hun laars. Toch besloot de gemeente DSC een voorlopige vergunning te verlenen. Buiten het gebouw mag niet met stemverheffing worden gepraat. Nou, ik kan je verzekeren, we hebben heel wat gelal en gebral gehoord."

Ton de Ruiter:
"Laatst waren ze na tienen wéér aan het werk. Ik belde hun voorzitter en hij reageerde fijntjes met: "Ja, we lopen rondes." Alsof hij de overlast zelf niet hoort! Om 00.00 uur uiteindelijk de politie maar gebeld. Het is een goed georkestreerde operatie, tot in de puntjes voorbereid. Ze zien ons als vlieg in de soep. We worden telkens een oor aangenaaid. Tijdens mijn ronde met de hond heb ik ook menig student betrapt op wild plassen. Het dakterras moet elke dag om 22.00 uur op slot. Daarna mag muziek- of stemgeluid niet meer. Nou, daar houden ze zich aan. Mooi niet! Mevrouw Van Bijsterveldt is beschermvrouwe van het DSC. Je gaat bijna iets vermoeden. Anders hebben de rijke mammies en pappies wellicht veel in de pap te brokkelen. De gewone burger moet dit allemaal maar pikken en mag aan de zijlijn toekijken."

Tijn Bartelings (voorzitter lustrumcommissie DSC):
"Ik vind het vervelend om te horen dat bewoners overlast ervaren. We doen er alles aan om dit in te perken. We zijn qua decibelvolume binnen de door de gemeente gestelde normen gebleven. Die zijn dit komen toetsen ter controle. We hebben zelfs geluidsisolatie toegepast op basis van advies van een extern geluidsbureau, omdat het gebouw enige geluidslekken bleek te hebben. In de nabije omgeving houden we regelmatig geluidstesten, alles om de overlast tegen te gaan. Na 22.00 uur elke avond wordt er gestopt met bouwactiviteiten buiten, volgens afspraak. Iedere bewoner kan mij gewoon bellen. Zodra ik een telefoontje krijg, kan ik direct handelen."

Veiligheidsnormen
"Op het gebied van bouwveiligheid hebben we maar liefst drie verschillende adviesbureaus geraadpleegd. Alle veiligheidsnormen worden in acht genomen. We hebben 22 beveiligingsmensen rondlopen elke avond. Het veiligheidsplan telde 150 pagina's, dus we zijn niet over een nacht ijs gegaan. Qua gebouw veranderen we niets aan de constructie. We hebben alleen extra nooduitgangen gemaakt door middel van steigerconstructies. Ook binnen is alles doorberekend op capaciteit.
De melding van in het openbaar urineren? Dat levert de dader een geldboete en een schorsing op, dus het lijkt me sterk dat dit geconstateerd is. Het wild parkeren? Studenten kunnen geen auto betalen. Die komen met de trein of de fiets. Daarom zijn extra fietsenstallingen gerealiseerd bij station Delft-Zuid."

Positief
"Tijdens de viering van dit lustrum willen we de relatie tussen studenten en bewoners versterken. Het studentenaantal in Delft groeit, dus we willen positief naar buiten treden. Naast deze feesten verzorgen we ook andere activiteiten om burgers te betrekken: buurtborrels, rondleidingen op de sociëteit of een grote BBQ. In principe is iedereen elke dag welkom, op vertoon van een toegangskaart. Op zondag 15 en zondag 22 juli wordt de hele wijk uitgenodigd om te komen kijken en in gesprek te gaan met de bezoekende studenten. Er zijn 4000 consumptiebonnen verspreidt door de wijk en aan sommige activiteiten kan met korting worden deel genomen."

Woordvoerder Gemeente Delft:
"Aan DSC zijn twee omgevingsvergunningen en een evenementenvergunning verleend. Deze zijn gepubliceerd en in te zien. Sinds september 2017 zijn we in overleg over de plannen. Dat de formele vergunningverlening later plaats vond, heeft verschillende oorzaken. Het toetsen van de plannen die DSC had is maatwerk, onder meer op het gebied van constructieve veiligheid (de windmolen en de vluchtroutes via trappen van steigermateriaal). De hulpdiensten toetsen zorgvuldig op brandveiligheid en toegankelijkheid, zonder concessies aan de veiligheid. Op correcte uitvoering van de werkzaamheden zien gemeente en brandweer toe. Belangrijk is in hoeverre de belangen van de omgeving worden gewaarborgd: geluid, verkeersbewegingen en parkeren. Hiertoe zijn diverse restricties opgenomen in de vergunningen. De gemeente laat tijdens de eerste twee feestavonden geluidsmetingen verrichten door de Omgevingsdienst Haaglanden (ODH). Overlast kan worden gemeld via www.delft.nl. DSC is de verplichting aangegaan om de omwonenden goed te informeren (informatieavond, buurtborrel, langs de deur). Op 10 juli had geen enkele van de aanwezigen kritiek op de organisatie of gemeente. Men was geïnteresseerd en lovend over wat de studenten daar hadden gepresteerd. Niet alles verloopt vlekkeloos. In de directe omgeving van de lustrumlocatie hebben we, na twee dagen waarschuwen, enkele bekeuringen uitgedeeld en enkele wegversperringen verwijderd. Dit werd door alle partijen begroet als overlastbeperkend. Omwonenden konden via social media vragen stellen aan de gemeente over het evenement en de voorbereidingen. Via de buurtapp is hierop geantwoord. De burgemeester is lid van het comité van aanbeveling, maar heeft geen rol als organisator van het feest. Ze is -en blijft- verantwoordelijk voor vergunningverlening en handhaving. Er is begrip voor inwoners die klagen bij overlast. Studentenverenigingen en individuele studenten moeten rekening houden met hun stadsgenoten."

Betrokken
"De TU Delft en haar studenten maken van Delft een bijzondere stad. Elke Delftenaar levert op zijn eigen manier een bijdrage aan de samenleving. De studenten doen dat op hun manier. Soms zijn er klachten die terecht om aandacht vragen, dan verwachten we dat studenten hier op een goede wijze op reageren en hun gedrag aanpassen. Waar nodig treden we op, maar vergeet niet dat veel studenten zich ook inzetten in de stad. Velen doen vrijwilligerswerk, als huiswerkbegeleider, bij opvang van vluchtelingen of door gezellige bijeenkomsten en open maaltijden te organiseren voor eenzame ouderen. Alle Delftenaren maken samen Delft. Belangrijk is om met elkaar in gesprek te blijven en oog te hebben voor elkaars belangen. De aanloop naar het lustrum en de voorbereidingen hebben bij een aantal buurtbewoners geleid tot irritatie.
Ik betreur dat een aantal mensen zich onvoldoende geïnformeerd voelt. Als gemeente blijven we de komende dagen extra betrokken bij wat er plaatsvindt op en rondom het lustrumterrein. Ik hoop dat de feestelijkheden op een goede wijze zullen verlopen. Bij overtredingen zal ik streng optreden. Verschillende festiviteiten zijn toegankelijk voor alle Delftenaren. Ik ga zeker kijken en hoop daar veel andere Delftenaren en buurtbewoners te ontmoeten."