Vertegenwoordigers van de negen deelnemende partijen. (foto: Richard Jetten)
Vertegenwoordigers van de negen deelnemende partijen. (foto: Richard Jetten) Foto: Richard Jetten

Samenwerking: cultuur- en gedragsverandering kan alcoholgebruik onder studenten beteugelen

Algemeen

DELFT – Het alcoholgebruik onder Delftse studenten is bovengemiddeld.

Dit blijkt uit cijfers van de GGD en ook de risicoanalyse van het Rode Kruis afdeling Delft en Midden-Delfland wijst uit dat het één van de grootste zelfredzaamheidsrisico's is.

Het is belangrijk dat er een gezamenlijke aanpak komt om tot een bewust alcoholgebruik onder Delftse studenten te komen. Diverse partijen hebben daarom afgelopen week een intentieovereenkomst ondertekend, met daarin een gezamenlijke aanpak. Dit zijn vijf Delftse studentenverenigingen, te weten het Delftsch Studenten Corps, D.S.R. Proteus-Eretes, de Delftsche Studenten Bond, D.S.V. Sint Jansbrug en K.S.V. Sanctus Virgilius. Daarnaast hebben de Gemeente Delft, de Technische Universiteit Delft, het Rode Kruis afdeling Delft en Midden-Delfland en de Stichting Jeugd en Alcohol hun handtekening gezet.

Stap verder
"Studentenverenigingen zijn uiteraard al lang met alcoholbeleid bezig. Maar om een stap verder te komen is het echt belangrijk dat ze bovenmatig alcoholgebruik niet alleen op eigen houtje bestrijden. Studentenorganisaties kunnen veel leren van elkaar en van professionals. Dat is uniek aan deze samenwerking", zegt Krista den Drijver van het Rode Kruis afdeling Delft en Midden-Delfland.

Integrale aanpak
Bewustwording en verandering van alcoholgebruik bij studenten. In de gezamenlijke aanpak voortkomend uit de intentieovereenkomst spelen voorlichting en preventie een sleutelrol. Deze brede samenwerking is uniek door de integrale aanpak, waarbij studentenverenigingen het voortouw nemen. "Het is belangrijk voor de gezondheid van de studenten dat alcoholgebruik bij studentenverenigingen verantwoord gebeurt. Het besef bij studenten welk een schade alcohol kan aanrichten, speelt hierin een essentiële rol," aldus Daniël Houwing, Commissaris Extern van studentenvereniging Virgiel.

Structureel maken
De veranderstrategie wordt in eerste instantie door deze partijen ingezet. "Alcoholgebruik is een onderdeel van de studentencultuur. Gedragsverandering en het vergroten van zelfredzaamheid hebben daarom meerdere jaren nodig", benadrukt Krista den Drijver. "Daarom willen we de samenwerking die nu is ingezet over een jaar structureel maken en zo breed mogelijk doortrekken. We hopen dat straks nog veel meer studentenorganisaties zich zullen aansluiten, zoals studentenhuizen en studieverenigingen. De ondertekenende partijen hebben het belang al ingezien, we hopen dat meer organisaties volgen."

Best practices
Goede voorlichting en preventie zijn de belangrijkste onderdelen van de overeenkomst. De mentoren van de Ontvangst Week (OWee) worden bijvoorbeeld voorgelicht over de risico's van bovenmatig alcoholgebruik, maar ook eerstejaarsstudenten. De samenwerking voorziet verder in een symposium met best practices op het gebied van alcoholbeleid. Maar ook het opleiden van studenten als EHBO'er bij studentenevenementen hoort bij de aanpak, waarbij ze extra getraind worden om eerste hulp te verlenen bij alcoholletsel. Kinderarts dr. Van der Lely van Reinier de Graaf en oprichter van Stichting Jeugd en Alcohol, werkt al jaren aan een alcoholbewuste generatie en juicht deze brede samenwerking toe. "Bovenmatig alcoholgebruik onder studenten verdient meer aandacht. Het is een goede zaak dat we met deze intentieovereenkomst krachten bundelen om verantwoord alcoholgebruik bij studenten te stimuleren", aldus de kinderarts.

Nog breder draagvlak
De intentieovereenkomst geldt voor een periode van één jaar. De samenwerkende partijen hopen dat meer partijen zich zullen aansluiten, zoals andere studentenorganisaties, zodat een nog breder draagvlak gecreëerd wordt.