De 304 zonnepanelen op het dak van het Stadskantoor zijn goed voor 88.000 kWh per jaar.
De 304 zonnepanelen op het dak van het Stadskantoor zijn goed voor 88.000 kWh per jaar.

Duurzame energie toegankelijk voor heel Delft

Algemeen

Zonnepanelen voor iedereen, betaalbaar en laagdrempelig; dat was het idee achter de coöperatie Deelstroom Delft. Initiatiefnemers Arthur Hilgersom en Wouter Deen kijken twee jaar later trots naar het resultaat. Woensdag werd de eerste collectieve zonnepaneleninstallatie geopend door burgemeester Marja van Bijsterveldt.

Door Esther Luijk

De 304 panelen liggen op het dak van het nieuwe Stadskantoor. Inwoners van Delft konden zich inschrijven en zo een deel van de installatie 'huren'. De energie die de installatie opwekt, wordt verrekend met hun eigen energierekening. Hilgersom: "Veel mensen willen wel zonnepanelen, maar hebben er zelf geen plek voor op hun dak, wonen in een monument of een huurwoning waar het niet mag, of hebben geen budget om in een keer een hele installatie aan te schaffen. Op deze manier is het alsof je zelf zonnepanelen hebt, maar ze liggen ergens anders. Zo kun je toch kiezen voor duurzame energie."

Postcoderoos
De gemeente Delft stelde naast het dak nog acht andere gebouwen beschikbaar voor het idee. "Keuze genoeg dus", vertelt Hilgersom. "Maar uiteindelijk hebben we gekozen voor het stadskantoor, omdat het lekker centraal ligt, en dat is goed voor het project. We werken namelijk volgens de postcoderoosregeling, waarbij de zonnepaneleninstallatie het hart van de roos is. Alle aangrenzende postcodes komen dan in aanmerking om deel te nemen aan het project. Uiteindelijk komt het er met deze locatie op neer dat vrijwel heel Delft mee kan doen." Er hoefde bij de start van het project dan ook niet lang gezocht te worden naar gegadigden. "Binnen twee weken hadden we genoeg mensen om het project door te kunnen laten gaan. Daaruit blijkt dus dat er grote behoefte is aan dit soort initiatieven."

Duurzame bijdrage
De zonnepanelen kunnen in totaal zo'n 88.000 kWh per jaar opwekken. "Genoeg voor dertig gemiddelde huishoudens", verduidelijkt voorzitter van Deelstroom Delft, Claudia Hofemann. "Een enorme hoeveelheid dus. Mensen konden al instappen in het project vanaf 150 euro. Dan 'bezit' je een derde zonnepaneel."

Een derde zonnepaneel? Niet echt de moeite, denk je dan toch? "Het is dan inderdaad niet genoeg om je hele energierekening te dekken", bevestigt Hofemann. "Sommige mensen nemen genoeg panelen af om hun hele energierekening te kunnen betalen, anderen willen graag een bijdrage leveren aan duurzame energie. Alle beetjes helpen immers!"

Langdurig traject
Twee jaar gingen er voorbij van idee tot realisatie. "Best wel lang inderdaad", vindt Hofemann. "Dat komt omdat je alles moet uitzoeken, je krijgt met heel veel partijen en regels te maken. Kijk alleen al naar het Stadskantoor. Dat gebouw is namelijk niet alleen van de gemeente, maar bijvoorbeeld ook van ProRail, dus al die partijen moeten het ermee eens zijn. In Nederland zijn nu 330 vergelijkbare coöperatie als Deelstroom Delft, en in totaal zijn er nu 80 daken gerealiseerd. Daaruit blijkt dus ook dat het een langdurig traject is. Gelukkig hoeven we niet steeds opnieuw het wiel uit te vinden dus we verwachten dat een volgend project een stuk sneller te realiseren is."

"Onze coöperatie bestaat uit een grote groep vrijwilligers met allemaal hun eigen expertise", voegt Hilgersom toe. "De een is goed in contracten opstellen, de ander weet alles van infrastructuur of architectuur. Zo vullen we elkaar goed aan en kunnen we elk project tot een goed eind brengen. We kunnen natuurlijk altijd nog mensen met expertise gebruiken!"

Toekomst
En toekomstplannen hebben ze genoeg. "We willen in ieder geval op korte termijn nog meer daken vullen met collectieve zonnepaneelinstallaties", vertelt Hilgersom. "We zoeken daarvoor nog particulieren en bedrijven die hun dak daarvoor open willen stellen. Een dak hoeft niet aan veel eisen te voldoen, als er maar genoeg ruimte is. Een school of een loods is bijvoorbeeld erg geschikt. Daarnaast willen we ons op langere termijn in gaan zetten voor andere projecten op het gebied van duurzaamheid, zoals wellicht een collectieve vorm van elektrisch autorijden, of een gedeeld warmtenet realiseren. Het maakt niet zoveel uit wat het is, een project is vaak succesvoller en goedkoper als het collectief gebeurt, dus we zetten ons overal voor in."

Meer informatie
Meedoen? Lid worden van de coöperatie kan voor 10 euro per jaar. Deel je expertise, huur een (toekomstig) zonnepaneel of stel je dak beschikbaar! Kijk voor meer informatie op www.deelstroomdelft.nl of mail naar info@deelstroomdelft.nl