Andy Speelmeijer:
Andy Speelmeijer: "bluf is ook een wapen om soms met een slechte hand toch te winnen". Foto: Esdor van Elten

'Iemand uit de pot bluffen met een slechte hand, da's mooi!'

Algemeen

DELFT – Delft op Zondag blikt met sporters terug op hun sportieve activiteiten in heden en verleden. Deze week een gesprek met pokeraar Andy Speelmeijer. Hij sloot onlangs het toernooi in Stadscafé de Waag af met een tweede plaats en gaat nu, na de halve finale te hebben gewonnen, door naar de 'Grande Finale'.

Door: Willem de Bie

Om maar gelijk met de deur in huis te vallen: is pokeren een sport of een behendigheidsspel? Daar zijn de geleerden, zowel van de Pokerbond als van de overheid, het niet altijd over eens. De meerderheid van de pokerspelers, inmiddels gesteund door meerdere juridische uitspraken, is van mening dat poker een behendigheidsspel is. Een wat oudere wet zegt dat poker wordt aangemerkt als kansspel. Wordt zeker vervolgd.

Torenhoge inzetten
Andy Speelmeijer begon zo rond 2000 met pokeren. Poker was, zeker toen pokertoernooien op tv verschenen, erg populair. Het waren dynamische gebeurtenissen met - vooral - mannen die met de spreekwoordelijke pokerface streden om torenhoge inzetten. Ook Andy volgde deze toernooien op tv: "Het waren spannende wedstrijden waarbij ik op de punt van mijn stoel zat. Ik heb er veel van geleerd en werd ook een enthousiaste pokeraar. Zowel met vrienden als online. Hoewel dat online pokeren als nadeel heeft dat je je tegenstanders niet ziet; dat is jammer, want de onderlinge interactie is ook een belangrijk element". De meest gespeelde variant van poker is 'Texas Hold'em'. Andy: "De regels zijn gemakkelijk te leren en daardoor voor iedereen toegankelijk. Iedere speler krijgt twee dichte kaarten en moet vervolgens met de vijf kaarten die op tafel gedeeld worden de hoogste combinatie van vijf kaarten maken. Dat betekent dat er van het totaal van zeven kaarten die in het spel zijn per speler er twee afvallen. Doordat iedere speler aan tafel andere kaarten krijgt, is het dus ook zo dat verschillende spelers verschillende combinaties kunnen maken met de kaarten op tafel. De speler met de hoogste combinatie wint de pot". Een compleet toernooi, met alle rondes en finales kan zo'n zeven à acht uur duren. Pokeren kan ook gespeeld worden om geld; in ons land mag alleen Holland Casino dat doen. Zowel de toernooien in zalen als de onlineversie worden bezocht door zowel amateurs als profs. Andy: "Als je goed bent, kan je veel geld verdienen. De Nederlandse online-speler Steven van Zadelhoff won onlangs 1,6 miljoen euro. Voor mij, en alle spelers van de Pokerbond, gaat het vooral om het spel. Dat is een combinatie van kunde, ervaring en een beetje geluk. Maar dat heb je in elke sport. Het spel heeft veel variaties; zo kan een goede hand kaarten een slechte worden, en omgekeerd. De kunst is om op geen enkele manier te laten zien wat je in je hand hebt. En bluf, dat is ook een wapen om soms met een slechte hand toch te winnen".

Sociaal gebeuren
Poker is, net als andere sporten, ook een sociaal gebeuren: "Je komt regelmatig sportieve vrienden tegen, hebt contact met nieuwe spelers, kortom het is ook een gezellig gebeuren. Ik heb eigenlijk nooit vervelende situaties meegemaakt". Net als bij andere sporten worden mindere spelers vaak herkend: "Je ziet dan vaak dat iemand direct gaat voor de pot, gaat dan vaak zoals dat heet 'all-in'. Of wacht net zolang tot dat-ie twee azen heeft. Bij poker moet je goed je momenten kiezen en zorgen dat jouw manier van spelen niet te scannen is voor je tegenstander. Soms kan het bijvoorbeeld handig zijn om in de achterhand te zitten, zodat je ziet wat je tegenstanders doen. Een andere keer is het slim om, als je in het begin zit, direct fors uit de startblokken te komen. Je tegenstanders imponeren, op het verkeerde been zetten, tactisch bieden, dat hoort bij poker. Het mooiste is natuurlijk iemand uit de pot bluffen met een slechte hand". Andy Speelmeijer is erg te spreken over het toernooi in Delft: "Goed georganiseerd en een prachtige ambiance!". Door heel het land zijn regionale toernooien gehouden die uiteindelijk leiden tot de ontknoping op 30 juni in Hotel de Heerlickheijd in Ermelo. Daar, in de fraaie grote theaterzaal, wordt gestreden in de finale van het Open Nederlands Kampioenschap Poker 2018. Andy: "Dat wordt een mooie en spannende dag! Daar speel ik tegen de allerbesten uit heel het land, dat is echt een flinke uitdaging. De finale start 's middags om half één; de winnaar is waarschijnlijk 's nachts tussen twee en drie bekend".

Stel dat je de finale wint, wat dan?: "Tja, daar denk ik nog niet aan. Je kunt dan doorstromen naar het Nederlands Team. En als je het daar goed doet, kan je commerciële toernooien gaan doen. Maar daar moet je echt heel goed zijn, daar doen vooral de door de wol geverfde toppers aan mee. We gaan het zien, eerst de finale…".