Overlast door geparkeerde fietsen is één van de problemen die de BVOW signaleert. (Foto: EvE)
Overlast door geparkeerde fietsen is één van de problemen die de BVOW signaleert. (Foto: EvE) Foto: Esdor van Elten

Problemen in kaart brengen én aankaarten

Algemeen

Verkamering en studentenoverlast, grondwaterzorgen en klachten over het nieuwe inzamelingsbeleid van Avalex: het zijn niet de minste problemen die de Belangenvereniging voor bewoners Olofsbuurt-Westerkwartier (BVOW) op 26 juni wil aankaarten tijdens een inloopavond voor buurtbewoners. De avond begint om 20.00 uur in Buurthuis De Wending, Raamstraat 67

"De verkameringsproblematiek is het belangrijkste onderwerp komende dinsdag", aldus Harry van Adrichem, penningmeester van de BVOW. De belangenvereniging bestaat sinds 2001 en werd indertijd opgericht naar aanleiding van wat de bewoners ervoeren als gedwongen invoering van bewonersparkeren. Sindsdien probeert de BVOW om problemen van buurtbewoners in kaart te brengen en onder de aandacht van de politiek en de betreffende instanties te brengen. Studentenoverlast staat op dit moment bovenaan de lijst. "We ontvangen als bestuur steeds meer klachten van bewoners die overlast ervaren van de studenten." Naast bijvoorbeeld parkeeroverlast van fietsen gaat het voornamelijk over geluidsoverlast: "Feesten tot diep in de nacht, kotsen op straat, urineren tegen gevels, dat soort zaken. Sommige buurtbewoners voelen zich echt geterroriseerd. Iemand die er iets van zei, kreeg een bierblik naar zijn hoofd." Niet dat er met de studenten niet te praten valt: "Er zijn regelmatig gesprekken geweest en dan gaat het weer even goed. Maar na een paar weken is het dan weer hetzelfde liedje." Ook ingrijpen van DUWO of de wijkagent wil nog weleens tijdelijk helpen, maar echt structurele oplossingen komen er niet. De oorzaak ligt voornamelijk bij de toenemende verkamering, denkt het bestuur. "De prijzen liggen hier lager dan in de binnenstad. Daarom zien we dat een toenemend aantal panden wordt opgekocht om studentenkamers van te maken." De gemeente heeft vorig jaar wel de regels voor verkamering aangescherpt, "Maar die gelden voor panden van meer dan 265.000 euro. Onder die prijs mag je doen wat je wilt. Deze maatregel beschermt dus vooral de panden in de binnenstad. Eigenlijk zou die norm wat ons betreft moeten verdwijnen." Tijdens de inloopavond hoopt de BVOW de problemen van buurtbewoners verder te kunnen inventariseren en bundelen: "We kunnen dit het beste met elkaar aanpakken."

Grondwaterperikelen
Naast de verkamering staan ook de klimaatadaptatie, grondwaterproblematiek en AVALEX op de agenda. "Veel van onze huizen hebben houten vloeren. We maken ons dus zorgen over het stijgende grondwaterpeil als gevolg van het afbouwen van de grondwateronttrekking door DSM." Om de bewoners te laten zien wat ze zelf kunnen bijdragen aan droge voeten, heeft het bestuur Tjerron Boxem uitgenodigd om tips en ideeën te geven: "Je kunt dan denken aan tuinverbetering, groene daken, regentonnen, verduurzaming en klimaataanpassingen in de eigen woning." Ook rond AVALEX leven er zorgen. De wijk is proeftuin voor het gescheiden afval ophalen en dat levert voor sommige bewoners een probleem op: "Niet iedereen is in staat om zakken restafval naar de container te brengen."