Jan Mostert overhadigt bloemen aan Iris Bandhoe, voorzitter van de Raad van Bestuur van GGZ Delfland. (Foto: EvE)
Jan Mostert overhadigt bloemen aan Iris Bandhoe, voorzitter van de Raad van Bestuur van GGZ Delfland. (Foto: EvE) Foto: Esdor van Elten

Een vrije ruimte voor herstel en ontwikkeling

Algemeen

Je hoeft niet onzichtbaar te zijn
Je hoeft je niet te verschuilen
achter een masker van kracht

De dichtregels van Xandra vergezelden de opening van de Herstelacademie: een nieuw initiatief van Doel Delfland. De Herstelacademie bevindt zich midden in de samenleving van Delft en biedt kosteloos educatie, zelfhulp en steun van medebezoekers.

De Herstelacademie wordt geleid door ervaringsdeskundigen; mensen die zelf ervaring hebben met psychische problematiek: Zij zijn door Doel Delfland opgeleid om mensen te helpen met gebruik van hun eigen ervaring. Je kunt bij de Herstelacademie terecht om te praten, te delen, te leren en te ontspannen. Het is een plek waar mensen van allerlei pluimage zichzelf kunnen ontwikkelen. "Dit is een plek voor kwetsbare mensen", legt Jan Mostert, ervaringsdeskundige bij Doel Delfland en coördinator van de Herstelacademie, uit. "Het idee is dat bezoekers elkaar helpen door aan activiteiten deel te nemen en met elkaar te praten. Een vrije ruimte die, naar we hopen, bijdraagt aan herstel van mensen op allerlei vlakken: zelfhulp, emancipatie, destigmatisering en zelfvertrouwen.

Support, eten en meer
"De Herstelacademie is een plek waar we activiteiten organiseren voor mensen die een beetje steun nodig hebben", gaat Mostert verder. Om mee te doen hoef je geen doorverwijzing te hebben van een arts of een indicatie vanuit de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (Wmo). "Anders dan bijvoorbeeld de dagbesteding is er geen registratie, geen behandeling en alle activiteiten zijn gratis te bezoeken We bieden allerlei diensten en activiteiten aan. Peersupport door een PTSS supportgroep of de depressie-lotgenotengroep. Maar ook praktische cursussen zoals hoe om te gaan met geld. Er is een kookclub, een inlooplunch en een herstel-verteldiner waarbij gasten hun herstelverhaal vertellen. Eigen initiatieven van bezoekers worden ook aangemoedigd. Als iemand een praatgroep wil opstarten of een activiteit wil organiseren, dan kan dat. De hoofdlocatie van de Herstelacademie is het Buitenhuis aan de Buitenhofdreef 276. "Maar we organiseren ook activiteiten in De Schakel in de Van Adrichemstraat en een maandelijkse filmavond bij LUMEN."
Op de gratis te downloaden app van Doel Delfland (zoek op 'dagbesteding' in de app stores) is het programma van de Herstelacademie te vinden.