Carlos en Mirella Santos David richten zich op een internationale carrière. (Tekst en foto: Silvija van Dalen)
Carlos en Mirella Santos David richten zich op een internationale carrière. (Tekst en foto: Silvija van Dalen) Foto: PR

Carlos en Mirella Santos David

Algemeen

Carlos en Mirella Santos David bereikten de finale van het RTL-programma Time to Dance en zetten daarmee de Argentijnse tango op de kaart.

1.Waarom willen jullie hier op de foto?
Mirella: Hier geven wij tangolessen. Op de achtergrond zie je de oude vestiging van Dansschool Wesseling.

2.Hoe hebben jullie de deelname van Time to Dance ervaren?
Carlos: Het was een goede ervaring, maar ook uitdagend. Normaal gesproken hebben we bijna een jaar nodig om één choreografie te perfectioneren. Nu moesten we zes choreografieën binnen twee weken instuderen. Mirella: Dat deden we allemaal naast onze groepslessen, in Delft en in Den Haag, onze privélessen en onze eigen shows. Zo hebben we in dezelfde periode als de opnames opgetreden met Andrea Bocelli en tangowedstrijd gedaan in Londen - en gewonnen.

3.Was het niet mogelijk om dezelfde choreografie te gebruiken?
Carlos: Nee, elk evenement heeft een ander publiek en die verwachten telkens een andere tango. De tango voor Andrea Bocelli was bijvoorbeeld anders dan die voor de wedstrijd in Londen.

4.Zouden jullie weer willen meedoen aan een programma?
Carlos: Bij een tv-programma gaat alles heel snel. Het is hard werken en je kan er amper van genieten. Mirella: We hebben ons opgegeven om de tango te promoten en erkenning voor de dans te krijgen. Nu richten we ons op onze internationale carrière.

5.Wat staat er nu voor jullie op de planning?
Mirella: We bereiden ons nu voor op het wereldkampioenschap tango in Buenos Aires.
6.Wat is jullie ambitie?
Carlos: Op internationale podia en festivals de tango dansen. Dat gebeurt al regelmatig, dat we worden uitgenodigd om te dansen.

7.Hoe hebben jullie elkaar ontmoet?
Mirella: Op vakantie. Ik was met mijn familie op een cruise. Op het cruiseschip werden danslessen gegeven door Carlos. Toen werd ik verliefd op de tango en op hem. Hiervoor danste ik andere stijlen. Carlos: Ik dans al sinds mijn dertiende Braziliaanse ballroom en later specialiseerde ik me in tango.

8.Carlos, herkende je meteen het tangotalent in Mirella?
Carlos: Ja, Mirella kan alles. Zij heeft met haar discipline en dansachtergrond de tango binnen enkele maanden eigen gemaakt, waar anderen jaren over doen.

9.Volgen jullie zelf nog tangolessen?
Carlos: Net als een dokter is het belangrijk dat we leren over nieuwe ontwikkelingen. Dat heeft niet alleen met danspassen en techniek te maken. We leren bijvoorbeeld ook over de geschiedenis van de dans, van de muziek. Het is onze verantwoordelijkheid om de cultuur rondom tango levend te houden en over te brengen.

10.Wat zouden jullie doen als burgemeester van Delft?
Carlos: Het openbaar vervoer stopt om 0.00 uur. Als dat er 24/7 zou zijn, is er veel meer een nachtcultuur zoals in andere landen. Dat mis ik wel. Mirella: We geven ook tot laat les en sommige leerlingen doen dan erg lang over hun terugreis. En ze kunnen dan ook niet lang blijven op tango-avonden.