Afbeelding

Kunstenaars van Kadmium #36

Algemeen

In de rubriek 'De Kunstenaars van Kadmium' wordt op deze website om de week een andere kunstenaar belicht. Deze week deel 36: Fred Hemmes

Naam: Fred Hemmes
Discipline:  Schilderen
Atelier: Buitenwatersloot 53
Website: www.fredhemmes.nl

De Boom                                                                                                                                                                                                                
Zo luidt de titel van de hier afgebeelde aquarel. In het echt is deze boom te zien vanaf de weg tussen Schipluiden en Vlaardingen, de Slinksloot. Hij staat daar solitair verheven boven een vlak landschap. Eigenlijk is er sprake van meerdere bomen, een boompartij, maar er is een duidelijke rolverdeling tussen de 'hoofdboom' en de 'bij bomen'. Ik fiets er geregeld langs en ik kan het niet laten om iedere keer weer een paar foto's te maken. Al diverse malen heb ik deze boom geschilderd., bij verschillende soorten belichting, bij helder daglicht, bij avondlicht, 's avonds en bij maanlicht.

De boom staat op particulier terrein en is niet toegankelijk voor publiek. Dichterbij dan de foto laat zien, kun je niet komen. En dat is maar goed ook. Zo behoudt hij zijn aristocratische afstandelijkheid en zijn mysterie. In het landschap ben ik voortdurend op zoek naar zulke situaties en taferelen, die de potentie hebben onder de handen van de kunstenaar uit te groeien tot wat men noemt 'een iconisch beeld', in dit geval een icoon van het landschap van Midden Delfland.


 

Afbeelding