De vijf nieuwe wethouders Hatte van der Woude, Bas Vollebregt, Karin Schrederhof, Stephan Brandligt en Martina Huijsmans poseren voor hun 'staatsieportret'.
De vijf nieuwe wethouders Hatte van der Woude, Bas Vollebregt, Karin Schrederhof, Stephan Brandligt en Martina Huijsmans poseren voor hun 'staatsieportret'. Foto: Ruud Stift

Ambitieus en duurzaam akkoord verbindt coalitie

Algemeen

DELFT - Maandag 4 juni was het eindelijk zover! De ondertekening van het coalitieakkoord en de bekendmaking van de portefeuilles van de nieuwe wethouders. De fractievoorzitter van GroenLinks Delft, Frank van Vliet, was zeer in zijn nopjes met het bereikte ambitieuze en duurzame akkoord. "Maar, let wel: het is vooralsnog een akkoord op hoofdlijnen, dat nog verder uitgewerkt zal worden als we de gesprekken met de gemeenteraad hebben afgerond."

Door Ruud Stift

Het duurde even, maar dan heb je ook wat. Een akkoord waarin inhoudelijke raakvlakken en gedeelde ambities van de vijf coalitiepartijen (GroenLinks, PvdA, VVD, STIP en D66) verenigd zijn. Dezelfde partijen, maar met nieuw elan. Een nieuw 'strijdplan' waarin vooral verduurzaming van de stad en de bijdrage die Delft kan leveren aan de energietransitie (Delft van het gas af) een grote rol spelen. Versie 2.0 draagt niet voor niets 'De Toekomst in Uitvoering' als titel.

Global Goals
Van Vliet: "Voor deze nieuwe koers hebben we ons laten inspireren door de Global Goals. Zeventien doelen die de Verenigde Naties hebben geformuleerd voor een eerlijkere en duurzamere wereld. Deze Global Goals dienen als raamwerk voor ons dagelijks werk, met een positieve blik op de toekomst. Elk speerpunt van het collegeprogramma proberen we te verbinden met een of meer Global Goals, in nauwe samenwerking met maatschappelijke organisaties, bewoners en bedrijven. We maken gebruik van de kracht die Delft herbergt: technologie en innovatie. Delft als zichtbare proeftuin (o.a. The Green Village) van duurzame initiatieven. We moeten voorbereid zijn op het veranderende klimaat met meer hitte in de zomer en heftige regenbuien (verbeterde wateropvang en vergroening door middel van groene daken of vervanging van straatverharding door groen)."

Bereikbaarheid
Op het gebied van mobiliteit wil het college inzetten op uitbreiding van stallingsplekken voor fietsen en een nieuw verkeer- en vervoerplan voor een optimaal fietsnetwerk. "Daarnaast stimuleren we het gebruik van ander vervoer (OV) om de grote druk van auto's op de stad te verlichten. Voor meer woonplezier en een betere luchtkwaliteit kiezen we duurzame oplossingen, zoals het delen en/of huren van een auto, het optimaal benutten van parkeergarages en uitbreiding van het autoluwe gebied."

Gebiedswethouders
In navolging van Pijnacker-Nootdorp gaat het college voor de periode 2018-2022 werken met gebiedswethouders. Iedere wethouder krijgt een eigen wijk onder zijn/haar hoede. Extra aandacht zal uitgaan naar de wijken Buitenhof, Voorhof, Tanthof en de Kuyperwijk. "We willen een gevarieerd woonaanbod en vernieuwing op het gebied van sociale woningbouw. Ook zal er meer geïnvesteerd worden in veiligheid en handhaving in de wijken. Binnen het sociale domein staat de mens centraal. Door maatwerk en preventie proberen we te voorkomen dat mensen zorg nodig hebben. De aansluiting op de arbeidsmarkt wordt extra onder de loep genomen.
Voor nieuw beleid en investeringen maken we ieder jaar 2 miljoen euro vrij. Daarnaast is er tien miljoen euro beschikbaar voor 'lopende zaken' binnen deze vier jaar. Dit gaat niet ten koste van de woonlasten. We moeten solide en voorzichtig omgaan met het beschikbare budget. We zien toerisme als belangrijke peiler en daarom zal worden gekeken naar het achterstallig onderhoud van Museum Prinsenhof."

Portefeuilles
Stephan Brandligt (GroenLinks) is verantwoordelijk voor de portefeuille Duurzaamheid, Werk en Inkomen en Financiën. Hij bestrijkt de gebieden Schieoevers en Station Delft Campus. Bas Vollebregt (STIP) zal zich als wethouder bezig houden met Economie, Cultuur en Grondzaken en vastgoed. Hij heeft de gebieden Binnenstad, Bomenwijk, Vrijenban en Delft Zuidoost onder zijn hoede. Martina Huijsmans zal namens D66 zorg dragen voor Ruimtelijke ordening, Mobiliteit en Dienstverlening. Zij richt zich met name op de Spoorzone/Nieuw Delft en Poptahof. Hatte van der Woude (VVD) is verantwoordelijk voor Onderwijs, Jeugd en Integratie. Zij zwaait de scepter over Buitenhof, Reinier de Graaf en de Kuyperwijk. Karin Schrederhof (PvdA) zal zich storten op de portefeuille Wonen, Wmo en Sport én de wijk Tanthof. Burgemeester Marja van Bijsterveldt (Openbare orde en Veiligheid) krijgt een extra portefeuille toebedeeld, Verbonden stad.
Van Vliet: "Om de tweedeling tegen te gaan en voor meer samenwerking op regionaal en bovengemeentelijk vlak."