De TU Delft Solar Boat 2018 tijdens de eerste race van de Solar Sport One Race competitie. (Foto: Paul Schellekens)
De TU Delft Solar Boat 2018 tijdens de eerste race van de Solar Sport One Race competitie. (Foto: Paul Schellekens)

Wereldsnelheidsrecordpoging Solar Boat Team

Algemeen

Op maandag 11 juni zal het TU Delft Solar Boat Team een poging doen om het wereldsnelheidsrecord voor zonneboten te verbreken op de Willem-Alexander roeibaan in Zevenhuizen.

Het team, bestaande uit 24 studenten van de TU Delft, heeft de afgelopen maanden de nieuwe TU Delft Solar Boat 2018 gebouwd en getest en hoopt het huidige record van 50,5 kilometer per uur te verbreken. Deze snelheid dient de boot uiteindelijk ook te kunnen halen tijdens de races om het doel van het team te behalen: het winnen van de Solar Sport One race competitie, het wereldkampioenschap voor Solar Boat racen.

Deze competitie bestaat uit vijf races waarvan het team de eerste race in mei in Akkrum al heeft gevaren. Tijdens deze eerste race is het TU Delft Solar Boat Team met de nieuwe boot als tweede geëindigd, wat zo vroeg in het jaar een hele prestatie is. "We zijn erg blij met deze start, al willen we natuurlijk eerste worden in de volgende races. We gaan er nu alles aan doen om dit dan ook te bereiken", aldus Team Manager Sjoerd Berning. De volgende vier races vinden plaats in vier achtereenvolgende weken vanaf eind juni. Van de vijf races vinden er vier plaats in Nederland. De laatste race vindt plaats in Monaco.

De races bestaan uit verschillende onderdelen waar het team punten op kan halen. Van deze onderdelen zijn de Endurance Race en Time Trial Race het belangrijkste. Om deze onderdelen te winnen dient de Solar Boat zo efficiënt mogelijk te zijn. Efficiëntie is dan ook één van de speerpunten van het team. Naast efficiëntie is snelheid ook erg belangrijk. Om de concurrentie te kunnen verslaan tijdens race onderdelen zoals de Sprint Race en de Top Speed Competitie dient het team zo hard mogelijk te kunnen varen gedurende een korte tijd. Het doel van het team is om snelheden tot wel 60 kilometer per uur te gaan halen.