Het Stanislasteam ging in Detroit de strijd aan met hun zelfgebouwde robot. (v.l.n.r: Max, Julia, Wendel, Cindy Mevis, Brenda, Bas, Bram en Tomas)
Het Stanislasteam ging in Detroit de strijd aan met hun zelfgebouwde robot. (v.l.n.r: Max, Julia, Wendel, Cindy Mevis, Brenda, Bas, Bram en Tomas)

Zelfgebouwde robots gaan de strijd aan

Algemeen

Verstand van robots hadden ze eigenlijk niet, maar toch sleepten zes gemotiveerde 5 vwo'ers van het Stanislascollege Westplantsoen een plek op het WK First Tech Challenge (FTC) in Detroit in de wacht, een wedstrijd voor middelbare scholieren waar zij door middel van het bouwen van een robot hun technische kennis meten.

"Onze docent natuurkunde, mevrouw Mevis, begon over de FTC, en het leek ons wel leuk om er aan mee te doen", begint groepslid Wendel. "We hadden alleen allemaal totaal geen kennis van technologie, dus we zijn begonnen met het slopen van de oude robot, die een vorig team een paar jaar geleden had gemaakt. We hebben elk onderdeel apart bekeken en uitgevonden wat het doet en waar het voor dient. Dat was superleuk om te doen!"

Wereldkampioenschap
In eerste instantie bereidde het team zich voor op het Nederlands kampioenschap Robotica First Tech Challenge. Tussendoor kwam hen echter ter oren dat ze de kans kregen zich te plaatsen voor het WK. "Normaal gesproken gaan de beste teams van het NK automatisch door naar het WK", vertelt een ander groepslid, Bram. "Maar het NK was nu later dan het WK, dus dat kon niet. We moesten daarom een motivatiebrief schrijven, met een uitgebreide beschrijving waarom jouw robot maar ook je team het goed zou doen op het WK." Het team werd geselecteerd en mocht afreizen naar Detroit. Hun robot L.U.I.G.I nam het vervolgens op tegen die van 140 teams van over de hele wereld. L.U.I.G.I moest een aantal dingen kunnen. "Een wedstrijd duurt 2,5 minuut", legt Bram uit. "De eerste dertig seconden moet de robot autonoom kunnen rijden, dus zonder onze hulp. Hij moet balletjes van de goede kleur kunnen wegtikken, blokken kunnen stapelen en een poppetje over en muur kunnen tillen. Voor al die opdrachten hebben we technische oplossingen moeten bedenken, zoals een kleurensensor en een grijparm. We hebben er dus flink wat uren inzitten, maar het was wel heel leuk om het allemaal te bedenken en te maken."
Uiteindelijk werd het Stanislasteam 34e van de 64 teams in hun divisie. Een prestatie waar ze trots op mogen zijn, vindt docente Cindy Mevis. "Daarmee zijn ze namelijk het beste team van Nederland geworden. En als je bedenkt dat alleen de beste 4 procent van heel de wereld überhaupt wordt uitgenodigd voor het WK, hebben ze een prachtige prestatie geleverd!" Het team werd ook nog genomineerd voor een extra prijs, namelijk de motivate-award. Die wordt uitgereikt aan het team dat het meest z'n best heeft gedaan om scholieren en andere mensen enthousiast te maken over techniek en te betrekken bij de FTC. Voor die prijs eindigden ze in de top 5.

Gastschool
Als klap op de vuurpijl heeft het Stanislascollege aangeboden het NK, dat eigenlijk in Brabant zou plaatsvinden, in hun school te organiseren. "De school trok zich op het laatste moment terug en het NK dreigde in het water te vallen", zegt Wendel. "Dat zou betekenen dat alle andere Nederlandse teams die zich niet voor het WK hadden geplaatst, nooit konden strijden met hun robot. Dat zou jammer zijn! Nu komen er 24 teams uit heel Nederland op 15 en 16 juni naar onze school en gaan we in onze aula de strijd met elkaar aan."

Geïnteresseerden zijn uitgenodigd om bij de wedstrijden op zaterdag 16 juni te komen kijken.