Er wordt dit weekend internationaal geboulderd bij Delfts Bleau.
Er wordt dit weekend internationaal geboulderd bij Delfts Bleau. Foto: Ruud Stift

Internationale boulderwedstrijd in Delft

sport

DELFT - Dit weekend, zaterdag 2 en zondag 3 juni, staat in het teken van European Youth Cup Boulder, georganiseerd door de Koninklijke Klim- en Bergsport Vereniging (NKBV) in samenwerking met gastheer Bouldercentrum Delfts Bleau. Ruim 200 Europese jeugboulderaars tussen de 13 en 19 jaar gaan aan de Schieweg 15 de strijd aan met Nederlands talent. Jong Oranje is van de partij, samen met acht boulderaars die via een wildcard hun startplaats wisten te verzilveren.

Door Ruud Stift

Op de boulderwanden van Delfts Bleau zijn tientallen boulders (routes) gebouwd, waarop dit weekend respectievelijk de kwalificatieronde en finale plaatsvinden. Boulderen is een expressieve en spectaculaire tak van de klimsport: over een korte afstand, krachtig, atletisch en zonder het gebruik van touwen.
De sport debuteert in 2020 tijdens de Olympische Zomerspelen in Tokyo. Boulders zijn zware, korte routes, soms zeer ingewikkeld, van zo'n 4,5 meter hoog. De atleten moeten deze route als een puzzel ontrafelen in hun hoofd, om hem vervolgens zo snel mogelijk te klimmen. Voor de veiligheid liggen er valmatten op de grond. Het doel is om zoveel mogelijk boulders te toppen (boven zien te komen) in zo min mogelijk pogingen binnen een vastgesteld aantal minuten per boulder.

Nederlands talent
Tijdens internationale jeugdwedstrijden is Jong Oranje steevast van de partij. In Delft verschijnen maar liefst dertien Jong Oranje-klanten aan de start, waaronder Ynze Visser (15, jeugd B) uit Pijnacker. Bij de Junioren Jongens geldt Don van Laere (19) uit Leidschendam als topfavoriet. Hij heeft al meerdere podiumplaatsen behaald.

Naomi Persoon (persvoorlichter NKBV):
"Per leeftijdscategorie, drie in aantal, starten zo'n 40 deelnemers. De jongens en meisjes klimmen gescheiden, dus we zien ongeveer 240 deelnemers aan het boulderwerk. Don gaat de strijd aan met 37 concurrenten. Er doen 25 verschillende landen mee aan het evenement. Atleten uit alle windstreken: van Oostenrijk tot Finland en van Spanje tot Hongarije. Deze boulderwedstrijd staat voor het eerst op de agenda In Nederland.
De routes zijn gebouwd door de grootmeester onder de routebouwers, de Fransman Jacky Godoffe, in nauwe samenwerking met Michiel Nieuwenhuijsen (trainer Nederlands Team Sportklimmen). De gehele European Youth Cup Boulder-kalender beslaat acht wedstrijden die verspreid over Europa worden georganiseerd. De competitie is opgedeeld in drie klimdisciplines: lead, speed en boulder."

Finales
De finales staan gepland op zondag 3 juni. Van 8.30 tot 11.50 uur kun je de finales van de meiden (Jeugd B, Jeugd A en Junioren Meisjes) gaan bekijken. Van 12.50 tot 16.10 uur staan de finales van de jongens (Jeugd B, Jeugd A en Junioren) op het programma. De toegang is gratis en op zondag staat er een grote tribune, zodat iedereen goed zicht heeft op de spannende bouldercapriolen van de lenige atleten.

Lokaal talent
Lokaal talent Ynze Visser kijkt uit naar de ontmoeting.
"Ik ga geregeld op stage in het buitenland, maar ik heb nog niet aan heel veel internationale wedstrijden meegedaan. Dit jaar heb ik vier internationale wedstrijden geklommen, twee lead (met touw) en twee boulder. Het lead klimmen doe ik al zes jaar, het boulderen pakte ik ongeveer drie jaar geleden op."
Dat heeft Ynze geen windeieren gelegd, want binnen de discipline boulder werd hij al twee keer tot Nederlands kampioen gekroond, in de Jongens C en de Jongens B-categorie. De laatste titel behaalde hij in Rotterdam, bij Monk Bouldergym, een van de clubs waar hij traint.
"Omdat ons land niet al teveel rotspartijen en gebergten kent, behoren we helaas nog niet tot de wereldtop. Europees weten we een aardig partijtje mee te blazen. Een keer een finale halen bij een European Youth Cup-wedstrijd lijkt me heel vet. Dat is mijn ambitie. Ik train er hard genoeg voor, vijf keer per week een sessie van twee à drie uur."

Delfts Bleau
Omdat Ynze in Leiden trainde, meldde hij zich vorig jaar aan op het Leonardo College aldaar, een zogenaamde Topsport Talent School. Helaas pakte dat niet heel succesvol uit. Volgend schooljaar is hij leerling van het Grotius College in Delft.
"Ik train ook regelmatig bij Delfts Bleau, dus dat kan ik dan mooi combineren."
Ynze doet niet mee aan het EK Jeugd Boulder, eind augustus in Brussel.
"Nee, ik focus me voornamelijk op lead. De wedstrijd in Delft lijkt me heel cool, ik kijk er naar uit." Meer info? Check www.delftsbleau.nl