Een typisch Art Nouveau beeld: Sluitzegeltjes voor de ‘Delftsche Slaolie’ met ontwerpen van Theo van Hoytema en Jan Toorop voor de Nederlandsche Oliefabriek (Bron: Stadarchief Delft)
Een typisch Art Nouveau beeld: Sluitzegeltjes voor de ‘Delftsche Slaolie’ met ontwerpen van Theo van Hoytema en Jan Toorop voor de Nederlandsche Oliefabriek (Bron: Stadarchief Delft) Foto: stadsarchief delft

Herbeleef Art Nouveau tijdens de World Art Nouveaudag in Delft

Algemeen

Volgende week zondag 10 juni is de sterfdag van de wereldberoemde architect Antoni Gaudí. Om deze dag te herdenken werd de World Art Nouveaudag in het leven geroepen, waar Nederland, en dus ook Delft, dit jaar voor het eerst aan deelneemt.

Tijdens de dag wordt er wereldwijd aandacht gevraagd voor de bijzondere kunststroming Art Nouveau, waar Gaudí aanhanger van was. In Delft draagt Museum Prinsenhof bij aan de dag in de vorm van een symposium en ook het Stadsarchief zal leuke activiteiten organiseren, maar dan op 13 en 30 juni.

Prinsenhof
Met de tentoonstelling Art Nouveau/Nieuwe Zakelijkheid die sinds maart te zien is in het Prinsenhof, neemt het museum eigenlijk al actief deel aan World Art Noveaudag. "Maar om het daarbij te laten, vonden we een beetje flauw", vertelt museumconservator kunstcollecties David de Haan. "Daarom organiseren we een symposium, waar door verschillende mensen lezingen zullen worden gegeven over Art Nouveau. We willen liefhebbers en geïnteresseerden trakteren op verhalen die samenhangen met deze bijzondere kunststroming."

Vanwege hun tentoonstelling zou het logisch lijken om de lezingen vooral daarop te betrekken, erkent David. "Maar dat doen we niet, het wordt een heel divers programma, verdeeld over drie thema's. We beperken ons niet tot ons museum en de Art Nouveau in Delft, maar laten juist zien dat de stroming in heel Nederland en zelfs heel de wereld nog leeft en terug te vinden is."
De thema's die tijdens het symposium centraal staan zijn 'Art Nouveau in het museum', 'Art Nouveau als handel- en verzamelobject' en 'Art Nouveau als levend erfgoed'. Ieder thema brengt z'n eigen sprekers met zich mee. "Zo zal bijvoorbeeld interieurarchitect Issabella van Baaren vertellen over hoe zij geïnspireerd wordt door Art Nouveau en zal ze tips geven over hoe je de stroming kan verwerken in je eigen interieur", vertelt David. "En Valentijn Carbo van Vereniging Hendrick de Keyser zal het hebben over verschillende panden waarbij de Art Nouveaustijl nog is terug te zien is. Door al die verschillende sprekers met verschillende expertises wordt de kunststroming uit verschillende hoeken belicht."

Stadsarchief Delft
De activiteiten van Stadsarchief Delft sluiten wel aan bij World Art Nouveaudag, maar vinden niet plaats op 10 juni omdat het archief in het weekend altijd gesloten is. In plaats daarvan wordt op woensdag 13 juni van 14.00 tot 15.30 uur een workshop Sierschrift Art Nouveau voor kinderen georganiseerd, waarbij ze een eigen affiche ontwerpen en maken met behulp van Art Nouveau technieken. Op 30 juni van 10.00 tot 11.30 uur vindt deze workshop ook plaats, maar dan in combinatie met een rondleiding door de presentatie De Gist, De Kabel en Kunstenaars. Het is een kleine presentatie over de wisselwerking tussen de Delftse industrie en kunstenaars van ca. 1870 tot 1930. In deze periode ontwierpen bekende kunstenaars zoals Jacques Zon, Jan Toorop en Piet Zwart reclamemateriaal voor Delftse fabrieken zoals de Nederlandsche Gist- en Spiritusfabriek en de Nederlandse Kabelfabriek.

De kunststroming Art Nouveau komt rond 1890 op in heel Europa. Kunstenaars uit die tijd wilden breken met de vorige generatie, waarbij de, veelal fantasieloze, industriële revolutie centraal stond. Ze wilden weg van het machinale en terug naar hun roots, maar tegelijkertijd wel de moderne tijd omarmen. Kunst werd daarom geïnspireerd op vormen, planten en dieren uit de natuur. Veel kunstenaars lieten zich inspireren door de Franse art nouveau. De sierlijke kunststroming was eind 19e eeuw niet zo bekend bij het Nederlandse publiek. Maar de reclameaffiches van de Nederlandsche Oliefabriek voor de Delftsche Slaolie zette de art nouveau nationaal op de kaart. Dankzij het bekende reclameaffiche van Jan Toorop kreeg de art nouveau in Nederland ook wel de schertsende bijnaam 'Slaoliestijl'.

Bijdrage voor de workshop is 1 euro. De rondleiding is gratis.

Algemene informatie
Het symposium is op zondag 10 juni van 13.00 tot 18.00 uur te bezoeken in de Van der Mandelezaal in Museum Prinsenhof Delft. Tickets zijn verkrijgbaar bij de balie van het museum. Toegang bedraagt 15 euro, inclusief toegang tot de tentoonstelling. Kaarten reserveren kan via aanmelding-prinsenhof@delft.nl o.v.v. 'symposium 10 juni'. Op landelijk niveau is projectbureau Maison l'Art Nouveau verantwoordelijk voor de coördinatie van alle activiteiten. Kijk daarom voor alle deelnemende instellingen en de bijbehorende activiteiten op www.maisonartnouveau.nl/world-art-nouveau-day.