Defensie en Waterschappen druk in de weer met de innovatieve TubeBarrier, een slang die je vult met water, waardoor 'ie stevig op z'n plek blijft liggen. (foto: Alwin Wink)
Defensie en Waterschappen druk in de weer met de innovatieve TubeBarrier, een slang die je vult met water, waardoor 'ie stevig op z'n plek blijft liggen. (foto: Alwin Wink) Foto: Alwin Wink

Innovatieve keringen versus zandzakken

Algemeen

Ze hadden geen beter moment kunnen kiezen voor hun proeven. De gigantische wolkbreuk afgelopen donderdag maakte de testdag bij Flood Proof Holland, een proeftuin van TU Delft, extra realistisch. Civiele en militaire partners testten daar innovatieve en traditionele maatregelen die ingezet kunnen worden bij hoog water en calamiteiten.

Traditionele zandzakken versus innovatieve mobiele dijken, de TubeBarrier, de BoxBarrier en de SlamDam. Wat werkt het best? Rijkswaterstaat, de Waterschappen, de Technische Universiteit Delft, Defensie onderzochten het. Doel van de dag was het delen van kennis, inzicht en ervaringen tussen de verschillende partijen.

Ochtendprogramma
Tijdens het ochtendprogramma werden de strijd met het water aangegaan met behulp van zandzakken. Onder toeziend oog van een onderzoeksteam van de TU Delft dat de effectiviteit van innovatieve noodhulpmiddelen meet, werd een dijk gelegd. "Het is moeilijker dan het lijkt", vertelt Lindsey Schwidder, projectmanager bij Flood Proof Nederland. "Als je ze niet goed neerlegt, vallen ze gauw om of houdt het niet goed het water tegen. Tegelijkertijd zijn ze natuurlijk ook heel zwaar, zeker als ze nat worden. Iedereen was er al heel gauw helemaal klaar mee! Het onderzoeksteam hield bij wat de beste teamsamenstelling is qua combinatie van Defensie en Waterschappen, hoe je alles logistiek het beste kunt regelen, welke materialen handig zijn om te gebruiken, et cetera. De resultaten worden uitgewerkt, zodat we precies weten hoe we het beste kunnen handelen ten tijde van een waterramp."

Middagprogramma
Terwijl tijdens het ochtendprogramma serieuze testen werden uitgevoerd, stond 's middags vooral plezier centraal. De organiserende partijen gingen de strijd aan tegen studententeams van de TU Delft en een scholierenteam van het Novum Gymnasium in Voorburg. Defensie. waterschappen en Rijkswaterstaat kregen beschikking over de innovatieve maatregelen, de studenten moesten een vloedgolf aan water tegen proberen te houden met zandzakken. "Ze kregen dertig minuten de tijd om hun dijk te bouwen", vertelt Schwidder. "Na die tijd gingen de sluizen open en liepen de bassins vol water. De uitslag was een beetje zoals verwacht. De innovatieve keringen zoals de BoxBarrier, grote plastic dozen die je moet vullen met water en daardoor een stevige kering vormen, hielden het goed, terwijl de zandzakdijken uiteindelijk bezweken. Het was wel snel duidelijk dat de innovaties een stuk sneller en makkelijker werken dan zandzakken, dus er zit echt toekomst in."

Jongeren
De dag was ook bedoeld om jongeren te informeren over verschillende maatregelen tegen wateroverlast. "Het is lastig om jonge mensen enthousiast te krijgen en bewust te maken van thema's als klimaatverandering. Hoog water is echter iets dat steeds vaker zal optreden en zo'n bui als donderdag zien we ook steeds vaker. De noodmaatregelen zijn dus zeker niet overbodig. Maar een dag als deze zullen ze in ieder geval niet snel meer vergeten!"