Een beeld uit de virtuele omgeving van een stad.
Een beeld uit de virtuele omgeving van een stad.

GGZ Delfland investeert in nieuwe VR behandelmogelijkheden

Algemeen

Levensechte situaties en realistische rollenspellen op het gebied van virtual reality (VR), het zijn methodes die zorginstelling GGZ Delfland en ontwikkelaar CleVR samen willen ontwikkelen om de behandeling van psychische stoornissen breder te kunnen ondersteunen.

Het duo ondertekende daartoe onlangs een langdurige samenwerkingsovereenkomst. GGZ Delfland en CleVR, ontwikkelaar van customized VR-systemen, werkten al vaker met succes binnen een consortium aan de ontwikkeling van virtual reality systemen. Deze worden nu gebruikt bij behandelingen van psychische stoornissen zoals psychoses en angststoornissen.

Virtuele supermarkt
Was het vroeger te tijdrovend om een cliënt mee te nemen naar een drukke omgeving om te oefenen met sociale situaties, tegenwoordig doen behandelaren dat in de veilige omgeving van hun behandelkamer. Met behulp van virtual reality (VR) wordt de cliënt ondergedompeld in een specifieke en gesimuleerde situatie. GGZ Delfland, dat virtual reality als speerpunt heeft, biedt op dit moment de keuze uit een 3D supermarkt, winkelstraat en café/restaurant. De behandelaar kan daar zestig verschillende virtuele personen laten rondlopen. Binnen enkele maanden komt er een busrit door een stad bij, ontwikkelpartner CleVR werkt op dit moment hard aan deze nieuwe virtuele omgeving.

Realistischer effect
Daar stopt de ontwikkeling niet. Vanwege de succesvolle toepassing van virtual reality bij de behandeling van verschillende psychische stoornissen, investeert GGZ Delfland graag in de innovatie van VR. Denk aan nog meer virtuele omgevingen, zoals een huiskamer en een schoolplein. Virtuele karakters worden steeds realistischer gemaakt en er zijn steeds meer handelingen mogelijk. Zo kan er straks bijvoorbeeld afleiding worden toegevoegd in de vorm van harde muziek of een vogel die langs vliegt. Met VR kunnen ook rollenspellen worden gedaan tijdens de behandeling. Deze worden door cliënten als realistischer ervaren dan de reguliere methodes waarbij ze zich een situatie moeten inbeelden. Daarnaast kunnen cliënten binnenkort een 360° video mee naar huis nemen als huiswerk. Behandelingen worden daarmee steeds meer divers en kan een bredere doelgroep bediend worden. Op dit moment worden vooral mensen met een psychotische stoornis of een angststoornis behandeld. Therapeuten verwachten dat VR straks ook een positief effect kan hebben op de behandeling van depressie en persoonlijkheidsproblematiek.

Innovatieve zorg
GGZ Delfland en CleVR staan met het tekenen van de overeenkomst aan het begin van een unieke samenwerking waarbij het streven naar (zorg)innovatie centraal staat. GGZ Delfland biedt CleVR de relevante inhoudelijke kennis van therapieën en een testomgeving. Met het actief inzetten van VR kan GGZ Delfland zorg van (nog) betere kwaliteit en op een efficiëntere manier realiseren. Eerder dit jaar keurde de Nederlandse Zorgautoriteit een innovatieprestatie goed die GGZ Delfland in samenwerking met CleVR en zorgverzekeraar DSW indiende. Deze honorering maakt het mogelijk om de nieuwe behandelmogelijkheden met VR gefinancierd te krijgen. Op dit moment heeft GGZ Delfland met alle verzekeraars afspraken gemaakt om deze nieuwe prestatie te kunnen declareren.