Afbeelding

Hemd van het lijf: Roxy Bergwerff en Erika Rohde

vaste rubrieken

Erika (1e op foto) en Roxy (3e) van Ipse de Bruggen zijn genomineerd voor een Gouden Prokkel voor het organiseren van een Mega Prokkel.

1. Waarom willen jullie hier op de foto?
Roxy: Wij zijn allebei begeleidster van de woongemeenschap die hier in Kluut woont. Erika: De bewoners zijn redelijk tot heel zelfstandig en hebben een licht verstandelijke beperking.

2. Wat is een prokkel?
Roxy: Een prokkel is een prikkelende ontmoeting tussen iemand met een verstandelijke beperking en iemand zonder. In dit geval werken we samen met de politie, de brandweer, de gemeente Pijnacker-Nootdorp en Rondom Wonen.

3. Wat is het doel?
Erika: Het is een landelijk initiatief met de bedoeling om mensen uit het bedrijfsleven en mensen met een verstandelijke beperking bij elkaar te brengen. Het ultieme doel is om werkgelegenheid te creëren en ze stages te laten lopen. Roxy: Onze bewoners lopen alleen op de dag van de Mega Prokkel stage, bij bijvoorbeeld de brandweer.

4. Wat willen jullie bereiken?
Erika: We willen laten zien wie wij nu eigenlijk zijn. We zitten hier nu zo'n zes jaar, maar we vallen niet op. Daardoor weten mensen ons niet zo snel te vinden en bouwen we minder snel contacten op.

5. Hebben jullie eerder prokkels georganiseerd?
Erika: Ja, we doen een aantal jaren al mee. Bijvoorbeeld dat een clubje van de gemeente komt koken. Roxy: Voorgaande jaren hebben we handbaltoernooien georganiseerd.

6. Waarom is dit jaar anders?
Erika: Handballen is leuk, maar niet iedereen van de groep kon daaraan deelnemen. Roxy: Omdat we leuke partijen hadden die mee wilden werken, dachten we dat we nu iets konden doen voor iedereen. Dat is een beetje uit de hand gelopen.

7. Hoe ziet het programma eruit?
Roxy: We gaan barbecueën en daarna starten we met een competitieavond. Gemengde groepen, bestaande uit mensen van de woongroep, de politie, de brandweer, etc., strijden tegen elkaar op een stormbaan en met spellen. Aan het eind is er een prijsuitreiking. Erika: Doordat we de mensen nu meer mixen met elkaar, kunnen ze ook beter contact leggen.

8. Hoe hebben jullie dit geregeld?
Roxy: In december 2017 zijn we gestart met organiseren. Het is steeds meer gegroeid door het enthousiasme van alle partijen. We hebben enorm veel sponsoren, met name lokale ondernemers, en de partijen hebben heel veel voor elkaar gekregen. En nu zijn we genomineerd voor de Gouden Prokkel.

9. Gaan jullie die winnen?
Roxy: Tuurlijk. We hebben onwijs ons best gedaan en er heel veel tijd in gestoken!

10. Als ik burgemeester was van Pijnacker-Nootdorp zou ik... Volgend jaar meedoen met de prokkel!