De studenten wonnen met hun uitvinding vol overtuiging een ticket naar de finale. V.l.n.r: Remco Jongbloed, Klaas Arkesteijn, Isabelle Bouwman, Rick Hartevelt, Bram van Bruggen en Roy Volkering. Bo Haring staat niet op de foto.
De studenten wonnen met hun uitvinding vol overtuiging een ticket naar de finale. V.l.n.r: Remco Jongbloed, Klaas Arkesteijn, Isabelle Bouwman, Rick Hartevelt, Bram van Bruggen en Roy Volkering. Bo Haring staat niet op de foto.

Lobani strijdt voor landelijke titel met een nieuwe tandenborstel

Algemeen

Wist je dat, als je alleen de borstelkop van je tandenborstel zou vervangen in plaats van het hele ding, je wel 91 procent van het plastic materiaal bespaart? Zeven studenten rekenden het uit en bedachten een tandenborstel met een verwisselbare opzetkop. Op die manier moet een bijdrage geleverd worden aan de vermindering van de plastic soep.

Door Esther Luijk

De eerstejaars studenten Technische Bestuurskunde van de Haagse Hogeschool, afdeling Delft, strijden met hun uitvinding voor de titel 'Beste Studentenbedrijf 2018'. 11 Juni pitchen zij onder de naam Lobani hun idee in de grote finale in het Beatrixtheater voor 700 man publiek en een jury, bestaande uit professionals uit het bedrijfsleven.

Project
De groep, variërend in leeftijd van 19 tot 21, ontstond uit een schoolproject, genaamd 'jong ondernemen'. "Het project is bedoeld om te kijken of ondernemen iets voor je is", vertelt groepslid Rick Hartevelt. "Jong Ondernemen is tegelijkertijd een organisatie in Nederland die een landelijke competitie organiseert. Elke student die dit vak dus volgt op een hogeschool, doet mee aan deze competitie. De bedoeling van het project is om een, het liefst ook nog duurzaam, product of dienst te bedenken en daar je bedrijf omheen te bouwen."

Lange weg
De grote finale werd overigens niet zomaar bereikt; er ging een lange weg aan vooraf. "Eerst moest ons Businessplan goed genoeg zijn om mee te mogen doen", legt mede-groepslid Isabelle Bouwman uit. "Vervolgens pitchten we ons idee in de regiofinale en later ook nog in de halve finale. Tijdens de halve finale namen we het op tegen tien andere HBO-projecten uit heel Nederland. De beste vijf mochten door naar de finale, waaronder wij dus."

Product
Het team is er rotsvast van overtuigd dat hun idee het beste is. Niet alleen omdat hun product duurzaam is en de hoeveelheid plastic afval vermindert, maar ook omdat het nog een ander probleem oplost. "Het is eigenlijk de bedoeling dat je elke drie maanden je tandenborstel vervangt, maar slechts heel weinig Nederlanders doen dat ook daadwerkelijk", zegt Rick. "Ze hebben geen tandenborstels in huis en denken 'komt wel'. Wij willen dat oplossen door de borstelkopjes in setjes te verkopen, of een soort abonnementsdienst aan te bieden, dat je er elke drie maanden een thuisgestuurd krijgt."

Doordat de gewone handtandenborstels dus regelmatig weggegooid worden, nemen fabrikanten vaak ook niet de moeite om er een mooi product van te maken, volgens Rick. "Ook dat is nog een ding. Het handvat van een tandenborstel kan gemakkelijk vijf jaar meegaan, dus kan je daar best iets moois van maken. Ons ontwerp wordt gemaakt van aluminium en gaat daardoor niet alleen lang mee, maar is ook nog een mooi element in je badkamer. Qua prijs ben je uiteindelijk goedkoper uit dan als je elke drie maanden een nieuwe tandenborstel zou kopen."

Finale
Tijdens de finale neemt Lobani het op tegen de vier andere overgebleven teams. Ze zijn het enige team uit Zuid-Holland. Heel veel zorgen hebben ze niet. "Welnee, wij gaan die finale gewoon winnen", lacht Isabelle. "De andere teams hebben ook allemaal producten. Een team heeft een laser waarmee je vogels kan verjagen en een ander team een bakslang, een soort flexibele bakvorm die je in allerlei vormen kan neerleggen. Er is een team met een tooltje om de rits achter op je rug makkelijk omhoog te kunnen trekken en het laatste team heeft een clipje bedacht waarbij je je boodschappentassen aan je bagagedrager kan hangen, zodat die niet meer aan je stuur hoeven. Maar volgens mij bestaan de bakslang en de laser eigenlijk al. Ons idee is nieuw en innovatief, dus ik heb er vertrouwen in dat dit het beste is!

Stemmen
Overigens heeft niet alleen de jury een stem tijdens de finale in Utrecht, ook is er een publieksprijs te vergeven. Isabelle "Daarvoor kan van 4 tot 11 juni gestemd worden via de Facebookpagina van Jong Ondernemen. We kunnen dan advertentieruimte kopen in een groot ondernemersmagazine genaamd 'Baaz'. Dat zou weer heel goed van pas komen als we naar de finale in Riga gaan! Stem op Lobani!"
Mocht het zevental ook de finale in Utrecht winnen, dan gaan ze namelijk door naar de Europese finale in Riga om daar Nederland te vertegenwoordigen. "Maar eerst maar eens de finale winnen", zegt Rick. "Het valt precies tegelijkertijd met onze tentamenperiode, dus het wordt even flink bikkelen. Maar we gaan ervoor!"