Wilma en Robert Hekkema (rechts) nemen afscheid van hun werknemer Herman de Jong.
Wilma en Robert Hekkema (rechts) nemen afscheid van hun werknemer Herman de Jong.

Citonda Citroën zwaait monteur Herman de Jong uit

Algemeen

DELFGAUW - Onder grote belangstelling heeft Herman de Jong afscheid genomen van Citonda Citroën. Het autobedrijf in Delfgauw waar hij meer dan dertig jaar heeft gewerkt.


Het begon voor Herman de Jong op 1 november 1987. De Peugeot-man in hart en nieren werd gevraagd bij de Citroën-specialist van Delfgauw te komen werken. De scheiding der merken bleek zo scherp dus niet. Robert en Wilma Hekkema hadden zojuist het bedrijf overgenomen en waren naarstig op zoek naar nieuw personeel. "Nu wilde het geval, dat Wilma mijn nichtje is", zegt de pensionado. "De vraag was gesteld en de toezegging was snel gedaan. Toen ik bij Citonda kwam werken, ben ik vervolgens in al die jaren gegroeid in Citroën en alle andere merken tot allround monteur."

Harde werkers
De harde werkers Robert en Wilma Hekkema bouwden hun bedrijf inderdaad steeds meer uit. Niet alleen Citroën, van welk merk ook regelmatig de mooiste oldtimers op het terrein aanwezig waren, maar ook het eveneens Franse Peugeot. En de monteurs in de werkplaats raakten ook steeds meer bedreven in het onderhoud en reparaties van uiteenlopende andere automerken. Overigens is het personeel nooit helemaal uit familieleden samengesteld. "Onze zoon Stefan werkt ook bij ons, maar verder zijn we geen familiebedrijf", zegt Robert. "Met Herman heb ik samen heel veel gedaan. We hebben zelfs heel veel overuren gemaakt, omdat we het schadewerk zo leuk vonden. We hebben uiteindelijk altijd alles voor elkaar gekregen en altijd was de samenwerking heel prettig. We hebben samen echt heel veel schade-reparaties tot een goed einde gebracht."

Citroën BX uit 1986
Na zijn pensionering gaat Herman de Jong eerst eens lekker uitrusten. Daarna is hij van plan veel naar de camping te gaan, lekker zijn vrije tijd in de caravan doorbrengen. "En ik kan heerlijk in mijn Mercedes Cabrio gaan rijden", zegt De Jong. "Maar natuurlijk heb ik zelf ook een Citroën, een BX uit 1986."
In Herman de Jong heeft Citonda Citroën altijd een medewerker gehad die voor iedereen klaar stond. Hij heeft dit bedrijf mede gemaakt tot wat het nu is. Als team hebben ze allemaal gewerkt aan een heel nieuwe, maar inmiddels ook heel trouwe klantenkring. "We hebben klanten van heinde en verre, mensen vanuit heel Nederland weten ons te vinden", aldus Robert Hekkema.

Schaalmodel 2CV
Gedurende de receptie kwamen er allerlei verhalen los over het verleden. Met antwoord op de vragen hoe de mensen bij Citonda Citroën terecht zijn gekomen en hoe het komt dat ze het bedrijf zo lang trouw zijn gebleven. "En ik heb, behalve een heleboel drank en bloemen, van de collega's ook een schaalmodel 2CV gekregen, gemaakt van plaatstaal."


Einde van een tijdperk
Hoe ziet de toekomst van Citonda Citroën zonder Herman de Jong er uit. De leemte is in elk geval opgevuld door een nieuwe Citrofiel in de persoon van Karel Staring.
"Aan het tijdperk Herman de Jong is een einde gekomen, maar hij wordt opgevolgd door iemand die ook z'n ziel en zaligheid bij Citroën heeft liggen", aldus Hekkema.
"We weten zeker dat we op dezelfde manier door kunnen blijven gaan en dezelfde topservice kunnen blijven bieden."


Citonda Citroën
Citonda Citroën is een compleet zelfstandig opererend autobedrijf met als specialisatie Citroën.


Citonda Citroën
Noordeindseweg 1
2645 AK Delfgauw
(015) 261 23 91
www.citonda.nl

!