Bewoners van de wijk Tanthof krijgen uitleg over de verbeterde waterkwaliteit in hun wijk.
Bewoners van de wijk Tanthof krijgen uitleg over de verbeterde waterkwaliteit in hun wijk. Foto: Ruud Stift

Gezonder water in wijk Tanthof

Algemeen

DELFT – Bewoners van de wijk Tanthof maakten deze week een fietstocht langs het water in de wijk. Medewerkers van het Hoogheemraadschap van Delfland en de gemeente gaven onderweg tekst en uitleg over de verbetering van de waterkwaliteit.

Door Ruud Stift

Ingrid ter Woorst (hoogheemraad), verantwoordelijk bestuurder voor schoon en gezond water in Delfland:
"Het water in de wijk Tanthof was lange tijd niet goed. We kregen meldingen van vervuiling, veel kroos, vissterfte en stankoverlast. Tijdens de fietstocht informeerden we de bewoners over de middelen die we ingezet hebben om de waterkwaliteit een boost te geven. Het was een joint effort, een samenwerking tussen de gemeente, Delfland en de bewoners zelf. De gemeente heeft drijfbalken geplaatst om zwerfvuil en kroos tegen te houden, de bewoners vormden een 'schepnetwerk' om kroos uit het water te scheppen en Delfland plaatste twee doorspoelgemaaltjes (aan de Bagdadstraat en de Lambarenestraat) en vergrootte de duiker (grote buis onder de weg door die gespoeld water doorsluist) aan de Kalfjeslaan. Dit laatste om een betere doorstroming te bewerkstelligen."

Keuzes
"Dit traject begon ongeveer een jaar geleden, zelfs het bekende radioprogramma 'Vroege Vogels' pakte het toen op als item, en we kunnen constateren dat we op de goede weg zijn. Want, ook op het gebied van waterhuishouding en waterkwaliteit moeten er, in verband met de beperkt beschikbare financiën, keuzes worden gemaakt. Natuurlijk worden niet alleen de grote wateren door ons gemonitord. We hebben ook kleinere, 'lokale knelpunten' die regelmatig onder de loep moeten worden genomen. Hier in de Tanthof zijn pompen geplaatst en het beheer (ontstoppen en plaatsen van drijfbalken) is verbeterd.
De KNNV, de vereniging voor veldbiologie in de persoon van Geert van Poelgeest, heeft geflyerd en mensen gemobiliseerd. Alles binnen de beschikbare mogelijkheden wordt ingezet om een mooie buurt te creëren met gezonde sloten vol planten, dieren en diertjes."

Bewoonster Marij Jacobs:
"Het grote gat in de weg op de Kalfjeslaan in maart riep bij mij veel vragen op. Er verschenen op een gegeven moment ook berichten over de werkzaamheden in de krant en dat maakte extra nieuwsgierig. Het is leuk om te merken dat we als bewoners dus invloed uit kunnen op uitvoerend beleid. Er wordt naar ons geluisterd, we hebben inspraak. De fietstocht bleek een mooie gelegenheid om andere leuke kanten van onze wijk te bekijken. Niet voor niets gonsde het onder de deelnemers van: "Goed onderhouden allemaal!" en "Leuker dan we dachten!"
De wijk is zeer bomenrijk, dus dat zorgt voor veel bladafval in de sloten. Afval wat kroosvorming bevordert en de sloten dicht doet slibben. Drie keer per jaar scheppen we kroos om de sloten 'schoon' te houden voor alle vegetatie, zowel boven als onder water."

Rob Hoefnagel (senior beleidsadviseur waterkwaliteit):
"In de wijk laat de waterkwaliteit nog te wensen over. Het slib afkomstig van de bomen en het weinige zonlicht zorgt ervoor dat de onderwaterplanten bijna niet groeien. Tel daar de explosieve groei van kroos in de warmere maanden bij op en je hebt al gauw stankoverlast. Alle sloten staan in verbinding met elkaar door middel van duikers onder de weg. Van Tanthof-West tot Tanthof-Oost pompen we schoon water voor doorspoeling van het hele gebied."

Kortom: in de wijk Tanthof zijn ze op de goede weg. Toch blijven vele handen nodig om het water schoon te houden. Voor iedereen die wil helpen, mail naar kroosscheppenintanthof@gmail.com